ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Σήμερα θα επιχειρήσουν να μπουν στον θάλαμο!

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Σήμερα θα επιχειρήσουν να μπουν στον θάλαμο!

Αμφίπολη-εισοδος-2η-foto_2

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Για να δοθεί το μεγεθος της δουλειάς, αλλα και του όγκου των χωμάτων που θα πρέπει να βγάλουν απο τον τάφο οι αρχαιολόγοι, σας επισημαίνουμε ότι μετά απο μιας εβδομαδας συνεχους εργασίας, εχουν ακόμη 3 μέτρα χωμα, για να φτάσουν στο δάπεδο του θαλάμου των Καρυάτιδων! Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση σήμερα θα επιχειρηθεί να δουν τι υπάρχει στον θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες, για να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις εργασίες. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ως τώρα, η  απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε  τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο  καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου. (φωτο 1,2)

Αμφίπολη-εισοδος-2η-foto_1Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης  στον χώρο.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.