Ανάδειξη των οχυρών Ιστίμπεη και Ρούπελ του ν.Σερρών

Ιστιμπεη-πολυβόλοΜε αφορμή την παρουσία της ως εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής στον εορτασμό της 72ης επετείου από την μάχη του οχυρού Ιστήμπεη, δηλώνει αρωγός στην ανάδειξη και αξιοποίηση των οχυρών που υπάρχουν στο ν.Σερρών. Καθώς το θέμα των μελετών ανάδειξης των ιστορικών μνημείων, έχει «βαλτώσει» και μόνο χάρη στις προσπάθειες τοπικών συλλόγων είναι δυνατή ακόμη και η πρόσβαση στο Οχυρό.

Σε δήλωσή της η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρει: « Η ιστορία έχει καταγράψει ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τη μάχη των Οχυρών, ως ιστορικό μνημείο αντρειοσύνης, αυταπάρνησης, συνέπειας και πατριωτισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αγώνα τους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού και αποτελεί και σήμερα φάρο  σταθερής πορείας και κατεύθυνσης, για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Έχει σημασία να ειπωθεί, ότι τα Οχυρά αντιστάθηκαν όσο δεν μπόρεσε κανένα άλλο οχυρό στις ναζιστικές ορδές.

Η μάχη των Οχυρών,  στην ομώνυμη οχυρωματική γραμμή (Ρούπελ, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Κάλη κ.τ.λ.) που εποπτεύει την στρατηγικής σημασίας κοιλάδα του Στρυμόνα αποτελεί σημείο αναφοράς του μεγαλείου του Ελληνικού λαού.

Πρόσφατα, η συντονιστική επιτροπή «Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη» απευθύνθηκε σε όλους τους πολιτικούς φορείς, υπενθυμίζοντάς τους, ότι  και στο Οχυρό Ιστίμπεη, 13 Αξιωματικοί και 350 οπλίτες αντιμετώπισαν με περισσή ανδρεία επίλεκτες Μονάδες του Γερμανικού Στρατού και τη Γερμανική Αεροπορία, ενώ το Οχυρό παραδόθηκε μετά από 36 ώρες αγώνα. Από τους 30 Έλληνες που «έπεσαν» οι 17 κατάγονταν  από το Ν. Πετρίτσι. Οι κάτοικοι του Ν. Πετριτσίου αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντικά εργασία για την αποπεράτωση του δρόμου που οδηγεί στο Οχυρό του οποίου η κάκιστη κατάσταση αποτρέπει τον κόσμο να συμμετάσχει και να τιμήσει με τις ανάλογες τιμές την επέτειο της Μάχης.   Ο Σύλλογος Σταρτσοβιτών & Φίλων  «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» απευθύνθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η οποία και έπραξε ανάλογα.

Βέβαια, η ανάδειξη και η αξιοποίηση των Οχυρών παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί, ότι το 2010 περιήλθε από το ΥΠΕΘΑ στο ΓΕΣ Συνοπτική Έκθεση Σκοπιμότητας, με θέμα «Ολοκληρωμένο Πιλοτικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης του Πολιτιστικού και Φυσικού Κεφαλαίου στην Ευρύτερη περιοχή της Οχυρωματικής Γραμμής της Παραμεθορίου Ζώνης (Οχυρά Ρούπελ, κλπ.) χωρίς όμως να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις αξιοποίησης. Τότε, η αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΣ πρότεινε τη δυνατότητα συμμετοχής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας στην υλοποίηση του προγράμματος με την παραχώρηση της χρήσης των συγκεκριμένων οχυρών εγκαταστάσεων της οχυρωματικής γραμμής της παραμεθορίου περιοχής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς η όποια παρέμβαση να επηρεάζει την επιχειρηματική ιστορική και αρχιτεκτονική αξία των Οχυρών, αφού προηγουμένως εκπονηθούν οι ανάλογες μελέτες και υποβληθούν σχετικά υπομνήματα από τους αρμοδίους φορείς.

Το Υπουργείο Αμύνης στο πλαίσιο ωρίμανσης του πιλοτικού προγράμματος «Ολοκληρωμένο Πιλοτικό Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης του Πολιτιστικού και Φυσικού Κεφαλαίου στην Ευρύτερη Περιοχή της Οχυρωματικής Γραμμής της Παραμεθορίου Ζώνης μετά από επίσκεψη στελεχών του έχει καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση των κτιρίων και των οχυρών καθώς και των υπολοίπων εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην Οχυρωματική Γραμμή της Παραμεθορίου Ζώνης (Οχυρά Ρούπελ)  και θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος την εκπόνηση προμελετών σκοπιμότητας και ολοκληρωμένων MASTER –PLAN, έτσι ώστε να καθοριστεί η σχέση κόστους – οφέλους, ο προϋπολογισμός του έργου, ο φορέας υλοποίησης κλπ. Το εκτιμώμενο κόστος για την σύνταξη των μελετών σκοπιμότητας ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ.  Για το θέμα αυτό είχα πρόσφατα συνάντηση εργασίας με τον κ. Καρύδα, Δήμαρχο του Δήμου Σιντικής, ακολούθησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης  και δηλώνω παρούσα στις προσπάθειες τους για τη χρηματοδότηση των μελετών και την μελλοντική ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα».

 (φώτο δρόμου από το https://jpapagelis.blogspot.gr)