ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Ο.Α.Ε.Ε.: «Μέτρο άδικο και επικίνδυνο»

ΟΑΕΕ Του Ιωάννη Γιάντσιου
[Δικηγόρου] 

Το τελευταίο διάστημα ο οργανισμός του Ο.Α.Ε.Ε., αποστέλλει ειδοποιητήριο   σε ασφαλισμένους του, οι οποίοι λόγο της οικονομικής κρίσης και το υψηλό κόστος των εισφορών (980 ευρώ περίπου το δίμηνο)  δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές του εισφορές.

Η μη καταβολή των εισφορών από τους ασφαλισμένους αγγίζει το 60%.

Το ποσοστό αυτό είναι απαγορευτικό για την βιωσιμότητα του οργανισμού.

Μπροστά στον πανικό τους, η Διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας, του οργανισμού, η ίδια η Κυβέρνηση αντί να λάβουν βιώσιμα μέτρα για το ταμείο, όπως πχ την μείωση των εισφορών τουλάχιστον στο μισό που καταβάλλουν σήμερα έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήματα στα ταμεία τους, αυτοί διάλεξαν τον δρόμο της επιβολής με κάθε μέσο.

Δηλαδή, η πολιτική που ακολουθούν είναι η εξής: Αφού τροποποίησαν την νομοθεσία από τις 31-12-2010, σήμερα εκτελούν την διαδικασία. Στην πρώτη φάση στέλνουν ειδοποίηση, μετά θα προχωρήσουν στην βεβαίωση της οφειλής που αναγράφουν στην Εφορία από όπου θα εισπράξουν το παραπάνω ποσό  σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού του ΟΑ.Ε.Ε. όπως έχει τροποποιηθεί με την με αριθμό Φ. 10035/31086/1570/31-12-2010 Υπ. Απόφαση. Κατόπιν η Εφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις περί αναγκαστική είσπραξη οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών (Ν.Δ. 356/74) Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων – ΚΕΔΕ όπως έχει τροποποιηθεί, θα προβεί σε αναγκαστικές κατασχέσεις κλπ. Έτσι μ αυτόν τον τρόπο χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να καταβάλλουν (δεν είναι λαμόγια, απλά δεν βγαίνουν οι άνθρωποι) τις εισφορές τους θα βρεθούν καταχρεωμένοι στην εφορία με κατασχέσεις κλπ. Θα χρωστούν και τα παιδιά τους. Το αδίκημά τους ξέρετε ποιο είναι;, ότι σ΄ αυτήν την συνεχόμενη οικονομική ύφεση εδώ και 6 έτη και με μείωση των εισοδημάτων μας 25 %, η αγορά έχει καθίσει για τα καλά και δεν κουνιέται. Δηλαδή δεν βγαίνουν οι άνθρωποι. Το μέτρο προστασίας της πολιτείας γι΄ αυτούς είναι η δίωξη και η κατάσχεση περιουσίας, ουδείς λόγος για μείωση των εισφορών όπως μειώθηκαν και οι τζίροι τους.

Εδώ υπάρχει και συνταγματικό πρόβλημα διότι, ο πολίτης αυτής της χώρας καταβάλει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς την φορολογική και την ασφαλιστική υποχρέωση ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Τώρα βέβαια όπως γνωρίζουμε όλοι, πουθενά στον αναπτυγμένο κόσμο (και όχι μόνο) δεν υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση των εργοδοτών, εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών κλπ. Για άλλη μια φορά είμαστε πρωτοπόροι?? Φαίνεται..       

Το «αστείο» με τα ειδοποιητήρια είναι ότι, αν παρατηρήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου της ενημέρωσης θα προσέξετε ότι ο αριθμός αυτός είναι κοινός σε όλους τους παραλήπτες της ενημέρωσης??? Μιας κοπής σε όλη την Ελλάδα. Αθάνατη Ελλάδα!!!!! Που τρως τα παιδιά σου.

Βέβαια τους δίνεται η δυνατότητα εντός 10ημέρου από την παραλαβή του ειδοποιητηρίου να προσκομίσουν στοιχεία αν αμφισβητούν την παραπάνω οφειλή. Οπότε, κάθε ένας που το παραλαμβάνει, καλό είναι να προβαίνει στην  προσκόμιση των στοιχείων του, μην το αφήνει. Εάν προχωρήσει η βεβαίωση των χρημάτων στην εφορία, ο ενδιαφερόμενος, έχει ένα μήνα για να προβεί σε ένσταση κατά της βεβαίωσης στην εφορία.

 

Με τιμή