Αναμενεται “καμπανα” για τον ΧΥΤΑ του Δημου Σερρων- αποποιηται τις ευθυνες ο Δημαρχος Π.Αγγελίδης

Αναμενεται “καμπανα” για τον ΧΥΤΑ του Δημου Σερρων- αποποιηται τις ευθυνες ο Δημαρχος Π.Αγγελίδης

image

Συνέντευξη τύπου, διοργάνωσε το γραφειο τυπου του Δημου Σερρων την Τριτη 6/8 και είχε ως θέμα την ενημέρωση των Σερραίων πολιτών σχετικά με το έγγραφο της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που αφορά την επιθεώρηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος που διενεργήθηκε στις 27-6-2011 στον πρώην ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών και τη διαπίστωση παραβάσεων που έχουν σχέση με τη διαχρονική λειτουργία του πρώην ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών…

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το έγγραφο της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος με αριθ.πρωτ.1037/25-7-2013, διαπιστώθηκαν επτά(7) παραβάσεις.

Οι παραβάσεις αυτές με το έγγραφο με αριθ.πρωτ.1038/25-7-2013 εστάλησαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών, για την διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, που έχουν σχέση με τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επίσης θα ακολουθήσει και διοικητική πράξη από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την επιβολή προστίμου.

Σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:

1 ο Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 27-6-2011 στον πρώην ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών, έχουν σχέση με τη διαχρονική του λειτουργία ήτοι από το 2001 έως και το 2011, κάτι που αναγράφεται άλλωστε και στο έγγραφο με αριθ.πρωτ.1037/25-7-2013 στη σελίδα 12, παράγραφος 2. Συγκεκριμένα οι επιθεωρητές γράφουν <ΧΥΤΑ λειτουργούσε="λειτουργούσε" από="από" το="το" _2001="_2001" έως="έως" και="και" _2011="_2011" παραβαίνοντας="παραβαίνοντας" βασικές="βασικές" νομοθετικές="νομοθετικές" διατάξεις="διατάξεις" για="για" την="την" παρακολούθηση="παρακολούθηση" λειτουργία="λειτουργία">>.

2 ο Η δημοτική αρχή με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής διέκοψε την σύμβαση με τον εργολάβο που διαχειριζόταν το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών και ο ίδιος ο Δήμος με τις υπηρεσίες του ανέλαβε την διαχείριση του ΧΥΤΑ από 1-6-2011.

3 ο Η επιθεώρηση στο ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών από τις επιθεωρήτριες περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε 26(είκοσι έξι) ημέρες μετά από την ανάληψη της διαχείρισης του ΧΥΤΑ από υπηρεσίες του Δήμου.

4 ο Η δημοτική αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τη λειτουργία του πρώην ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών με τις υπηρεσίες του,(όπως κάλυψη πρανών του πρώτου κυττάρου, ολοκλήρωση περίφραξης ΧΥΤΑ, επέκταση δικτύου στραγγισμάτων, βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας, βελτίωση δικτύου συλλογής ομβρίων , δεντροφύτευση, χημικές αναλύσεις κτλ.)

5 ο Με στόχο την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος η δημοτική αρχή έκλεισε το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών στις 8-10-2012 και εναποθέτει πλέον τα απορρίμματα του Δήμου Σερρών στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.

6 ο Επίσης η δημοτική αρχή απεκατέστησε τους πρώην ΧΑΔΑ Κωσταντινάτου, Προβατά και Ανω Βροντούς, μέσω προγράμματος του ΕΠΠΕΡΑΑ συνολικού ύψους 230.000 ευρώ.

7 ο Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου ούτως ώστε να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε και να πούμε, ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν, ότι ο Δήμος Σερρών αντιμετωπίζει το δύσκολο αυτό πρόβλημα των απορριμμάτων με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και είναι σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας. Επίσης και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στο θέμα αυτό, σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που λειτουργούν ακόμη χωματερές, χωρίς καμία συνέπεια. Ίσως τελικά θα ήταν καλύτερα να μην λειτουργούσε ΧΥΤΑ, αλλά χωματερή.

Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ήρθαν για την επιθεώρηση στο ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών στις 27-6-2011 μετά από καταγγελία του συλλόγου Μετοχιωτών.

Τα έγγραφα της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος θα κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.