Αναμένονται στις Σέρρες ανακοινώσεις Γιακουμάτου και Κωνσταντινόπουλου για το μέλλον των Επιμελητηρίων

Αναμένονται στις Σέρρες ανακοινώσεις Γιακουμάτου και Κωνσταντινόπουλου  για το μέλλον των Επιμελητηρίων

eves_sin14Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιμελητηρίων για το «μοίρασμα» των θέσεων και κυρίως των οικονομικών πόρων, αλλά και διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση πυροδοτεί η επικείμενη αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας πριν καν δημοσιοποιηθεί το οριστικό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό αναμένεται να αποκαλυφθεί αύριο στις Σέρρες από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).

Στη συνέλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου θα παραστεί και θα μιλήσει και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αν και είναι αρμόδιος για τα θέματα του ΕΣΠΑ. Με την παρουσία του ο κ. Κωνσταντινόπουλος θέλει όχι μόνο να δείξει το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει και σε εξαγγελίες για χρηματοδότηση των επιμελητηρίων από ειδικό πόρο που συνδέεται με την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η χρηματοδότηση των επιμελητηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2015, ζήτημα που έως τώρα ήταν το μείζον, καθώς από τις αρχές του μήνα καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και επομένως η υποχρεωτική συνδρομή, φαίνεται ότι θα αντιμετωπισθεί ως εξής: η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική συνδρομή σε αυτά θα «βαπτισθεί» στην πραγματικότητα σε υποχρεωτική συνδρομή για την τήρηση από τα επιμελητήρια της μερίδας που διατηρούν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Πέραν δηλαδή του τέλους ΓΕΜΗ που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις κατά την ίδρυσή τους και εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο υποχρεωτικά και συνδρομή για τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ. Μάλιστα, τα έσοδα αυτά θα ενισχυθούν από το γεγονός ότι θα καταστεί υποχρεωτική η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και για τις ατομικές επιχειρήσεις. Αλλη πηγή εσόδων για τα επιμελητήρια θα είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα παρέχουν, το τίμημα για τις οποίες θα καθορισθεί με ενιαίο τιμοκατάλογο τον οποίο θα αποφασίσει το ΥΠΑΑΝ.

Φαίνεται ότι τα επιμελητήρια έχουν αποδεχθεί τη… μοίρα τους, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το γεγονός ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στο έντυπο ταχυπληρωμής που απέστειλε στα μέλη του είχε την ένδειξη ότι η συνδρομή από 1/1/2015 καθίσταται προαιρετική. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που αποδίδουν το γεγονός ότι το ΕΒΕΑ και ο πρόεδρός του κ. Κ. Μίχαλος έριξε τους τόνους για το θέμα της συνδρομής προκειμένου να μην εφαρμοσθεί στην Αθήνα το μοντέλο της συγχώνευσης των τριών αμιγών επιμελητηρίων σε ένα μεικτό. Το μοντέλο των μεικτών σημαίνει ότι θα υπάρχει από ένα επιμελητήριο στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και όχι διαφορετικά ανάλογα με το αν η επιχείρηση είναι βιοτεχνική, βιομηχανική, Α.Ε. ή Ο.Ε. Οι πρόεδροι όλων επιμελητηρίων, πλην του κ. Μίχαλου, φέρεται να μην έχουν πρόβλημα με την ύπαρξη των μεικτών επιμελητηρίων. Αποδίδουν δε τη διαφωνία του προέδρου του ΕΒΕΑ σε καθαρά προσωπικές επιδιώξεις και συγκεκριμένα στο ότι στην περίπτωση της ύπαρξης ενός μεικτού επιμελητηρίου στην Αθήνα, κινδυνεύει να μην εκλεγεί πρόεδρος στις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές. Οι πληροφορίες διίστανται σχετικά με το τι θα ανακοινώσει επί του θέματος αυτού ο κ. Γιακουμάτος και πολλοί εξαρτούν την όποια απόφαση από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από συχνές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Το ελάχιστο όριο, τέλος, των επιχειρήσεων-μελών που πρέπει να έχει ένα επιμελητήριο για να μην κλείσει και συγχωνευθεί με όμορο φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» στα 5.000, κάτι που μεταφράζεται σε αναγκαστική συνένωση εννέα επιμελητηρίων. Εάν, ωστόσο, το όριο ανεβεί στα 10.000 μέλη, τότε εκτιμάται ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν 29 από τα 59 σήμερα επιμελητήρια.