Αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου- βραβεία σε αρχιτεκτονικές προτάσεις

ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ : «Ο Δήμος Σερρών μπορεί να ανακτήσει ένα σύγχρονο πρόσωπο. Η αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου είναι η συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων για μια πόλη φιλική προς τους πολίτες»

Αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου- βραβεία σε αρχιτεκτονικές προτάσεις

Ο Δήμος Σερρών παρουσίασε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου ,την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 στο Δημοτικό θέατρο Αστέρια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης απένειμε τα τρία ισότιμα βραβεία των προτάσεων που διακρίθηκαν μεταξύ των 28 που υποβλήθηκαν προς την κριτική επιτροπή.

Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που προκηρύχτηκε και παρουσιάζονται σήμερα δημόσια τα αποτελέσματα του, ξεκινάει η επόμενη φάση, που είναι ο ανασχεδιασμός της συνολικής εικόνας της πλατείας Εμπορίου.

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για την δομή της αρχιτεκτονικής της πόλης, όπως οι αστικές αναπλάσεις, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός περιοχών, οι πεζοδρομήσεις, οι δεντροφυτεύσεις κ.α.

Όλα αυτά δίνουν μια μικρή γεύση για την εικόνα, που είχε η δημοτική αρχή για το μέλλον της πόλης.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο όραμα της δημοτικής αρχής για το Δήμο Σερρών λέγοντας ότι «Ο Δήμος Σερρών μπορεί να αποκτήσει ένα σύγχρονο πρόσωπο. Και αυτό οραματιζόμαστε στο Δήμο εγώ και οι συνεργάτες μου. Θέλουμε ένα Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο, φιλικό προς τους πολίτες, θελκτικό προς τους επισκέπτες. Ένα Δήμο που θα λειτουργεί και δεν θα φυτοζωεί απλά, που θα εκπέμπει θετική ενέργεια και θα προσελκύει τουρίστες με το σύγχρονο πρόσωπο που θα διαθέτει. »

Να σημειώσουμε ότι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι το τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών που όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου με τον αποδοτικότερο τρόπο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη:

Κυρίες και κύριοι

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

Η πόλη των Σερρών μπορεί να αποκτήσει ένα σύγχρονο πρόσωπο. Και αυτό οραματιζόμαστε στο Δήμο εγώ και οι συνεργάτες μου. Θέλουμε μία πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο, φιλική προς τους πολίτες, θελκτική προς τους επισκέπτες. Μια πόλη που θα λειτουργεί και δεν θα φυτοζωεί απλά. Μια πόλη που θα εκπέμπει θετική ενέργεια και θα προσελκύει τουρίστες με το σύγχρονο πρόσωπο που θα διαθέτει.

Η αρχιτεκτονική αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα για την αναβάθμιση της. Το σύγχρονο λεξιλόγιο της και τα εργαλεία που διαθέτει είναι ικανά να μεταμορφώσουν μια πόλη. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

17-11-15 diagonismos arxΤα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για δομή της αρχιτεκτονικής της πόλης. Οι αστικές αναπλάσεις, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός περιοχών, οι πεζοδρομήσεις, οι δενδροφυτεύσεις δίνουν μια μικρή γεύση για την εικόνα που έχουμε για το μέλλον της πόλης. Όμως με το πιο σύγχρονο και δημοκρατικότερο εργαλείο που θέσπισε το Υπουργείο για την υποχρεωτική προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών για όλα τα σημαντικά έργα δημόσιου ενδιαφέροντος ξεκινάμε μία νέα φάση για τον σχεδιασμό της πόλης. Η πλατεία Εμπορίου είναι η αρχή μίας σειράς παρεμβάσεων που αποτελούν μία αλυσίδα που κάθε κρίκος είναι εξίσου σημαντικός για το σύνολο της πόλης.

Πρώτον

Τολμήσαμε και κατεδαφίσαμε το οικόπεδο της παλιάς δημοτικής αγοράς, προσφέροντας στην πόλη ένα ακόμα χώρο αναπνοής και πρασίνου και με αυτό το χειρισμό αυξήσαμε την επιφάνεια της πλατείας

Δεύτερον

Με τις αναπλάσεις βιοκλιματικού σχεδιασμού αναβαθμίζουμε υποβαθμισμένες γειτονικές περιοχές με την πλατεία, με σύγχρονο σχεδιασμό και υλικά.

Τρίτον

Με το αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που προκηρύξαμε και που σήμερα παρουσιάζουμε δημόσια τα αποτελέσματα του, ξεκινάμε την επόμενη φάση που είναι ο ανασχεδιασμός της συνολικής εικόνας της πλατείας Εμπορίου.

Τέταρτον

Ολοκληρώνεται το έργο της πεζοδρόμησης της Οδού Μεραρχίας.

 Πέμπτον

Προετοιμάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με το ΤΕΕ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την προκήρυξη αντίστοιχου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για το κεντρικό πάρκο. Και οι κινήσεις μας εκεί είναι πολύπλευρες.

Αρωγοί στην όλη προσπάθεια ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με την Νομαρχιακή επιτροπή του και φυσικά τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Σερρών που όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου με τον αποδοτικότερο τρόπο.