Αναπαράσταση της μάχης του Οχυρού Ιστίμπεη (φωτος)

Αναπαράσταση της μάχης του Οχυρού Ιστίμπεη (φωτος)

Αναπαρασταση Μαχης Οχυρου-Ιστίμπεη-4-2015-005Μετά από 3 χρόνια σκληρής προσπάθειας ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ είναι πραγματικότητα. Πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων ξεκινώντας από την επίσημη παρουσίαση του Συνδέσμου στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών (Σάββατο 4 Απριλίου) και ακολούθησε η εκδήλωση μνήμης των ηρώων του Ιστίμπεη (Κυριακή 5 Απριλίου) υπο συνεχή χιονόπτωση. Πολυάριθμοι επισκέπτες έμαθαν την ιστορία της μάχης των Οχυρών και γνώρισαν τον Έλληνα στρατιώτη του 1940 (ομάδα Αναβίωσης ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1940).

Οι Φίλοι του Οχυρού υποδέχθηκαν τους επισκέπτες με ζεστό ρόφημα, τους ξενάγησαν στις στοές του Οχυρού και πρόσφεραν ζεστή φασολάδα! Η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά παρευρέθηκε ΚΑΙ τις δύο ημέρες στις εκδηλώσεις. Επίσης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τίμησαν τους ήρωες του Ιστίμπεη ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ υπουργός ΜΑΘΡΑ, 2 βουλευτές (κα Αραμπατζή Φωτεινή και Κώστας Καραμανλής), ο αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Σιντικής, ο Σωματάρχης του Γ΄Σώματος Στρατού, Δντής Αστυνομίας Σερρών και Δντής Πυροσβεστικής Σερρών. Άλλωστε η διαφορετική ώρα που πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη τελετή μνήμης στο Ρούπελ (11:00) έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους προαναφερόμενους να επισκεφθούν ΚΑΙ το Ιστίμπεη.

Παράπονα για την εκπροσώπηση

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ εξέφρασε την απορία του για τις απουσίες από τις εκδηλώσεις του αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Ερωτηματικά δημιούργησε η απουσία τους Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου ο οποίος μετά την τελετή του Ρούπελ … δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους άρχοντες για το Ιστίμπεη. Μια ακόμη ηχηρή απουσία ήταν αυτήν του Δημάρχου Σιντικής κ.Δομουχτσίδη Φώτιου από την επίσημη παρουσίαση του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη (εκδήλωση των Σερρών, 4 Απριλίου), ο οποίος υποβάθμισε την εκπροσώπηση του Δήμου ορίζοντας ως εκπρόσωπο έναν δημοτικό σύμβουλο (που τυχαίνει να είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου μας). Από όλες τις εκδηλώσεις έλειπε ΚΑΙ η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πετριτσίου. Αντίθετα πλήθος επισκεπτών από πολύ μακριά κατέκλυσαν τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου, δείχνοντας ότι αυτός ο Σύνδεσμος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε ότι αφορά την προσπάθεια για αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας ως μέσον για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Γιώργος Τάτσιος