Ανάπτυξη και αύξηση εσόδων για τη WIND και το 2018

Ανάπτυξη και αύξηση εσόδων για τη WIND και το 2018

Τριετία με ισχυρές οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις συμπλήρωσε η  WIND Ελλάς, κλείνοντας το 2018 με θετικό πρόσημο. Με δεδομένο ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών πανευρωπαϊκά καταγράφει μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην Ελλάδα τα μεγέθη του είναι σχεδόν στάσιμα (συνολικά έσοδα της τάξης των 4,1 δισ. ευρώ ετησίως), η διοίκηση και οι μέτοχοι της WINDέχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι.

Σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς

Με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη ιδιόκτητων δικτύων νέας γενιάς -μόνο το 2018 διέθεσε κεφάλαια ύψους 98 εκατ. ευρώ, κυρίως για υποδομές νέας γενιάς στην κινητή (4G+) και τη σταθερή (FTTx)- και έχοντας κάνει ένα θεαματικό ντεμπούτο στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, η WIND καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης των εσόδων (+10,6%) και της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (+41%) στην τριετία 2016-2018.

Την περσινή χρονιά, η εταιρεία είδε τα συνολικά έσοδά της να ανέρχονται σε 509,4 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 119,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1% και 15,7% αντίστοιχα.

Επιπλέον, βελτίωσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της διάρθρωση και μείωσε το κόστος δανεισμού της, προχωρώντας σε μερική πρόωρη εξόφληση ομολογιών (Senior Notes) ύψους 70 εκατ.ευρώ.

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία για τις μελλοντικές επιδόσεις της, όπως ανέφερε σχετικά ο κ.Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλοςτης WIND Ελλάς,

«κοιτάζοντας μπροστά, είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να προχωρήσουμε περαιτέρω στη στρατηγική μας και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά. Οι προσπάθειές μας τώρα εστιάζονται στην ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη μας, σε όλα τα σημεία επαφής και αναμένουμε ότι το 2019 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος ανάπτυξης για τη WIND». 

Η WIND επένδυσε δυναμικά τα τελευταία 4 χρόνια στην αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών της ώστε να εξαλείψει το χάσμα κάλυψης που είχε από τους ανταγωνιστές της. Έχοντας «ρίξει» σχεδόν 400 εκατομμύρια Ευρώ στον στόχο αυτό κατόρθωσε να αυξήει την κάλυψη 4G στο 95% στο τέλος του 2018. Με τις φετινές επενδύσεις η κάλυψη θα αυξηθεί έως το 99% μέχρι το τέλος του 2019. Οι επενδύσεις στις υποδομές έφεραν καρπούς στη WIND σε εμπορικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2018, οι συνδρομητές συμβολαίου στην κινητή αυξήθηκαν κατά 4,1%, στις 834.000 και η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων αυξήθηκε κατά 40.

22.000 νέους πελάτες

Στη σταθερή, η WIND συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της, προσθέτοντας 22.000 νέους πελάτες LLUκαι NGA. Η συνολική βάση συνδρομητών LLU και NGA αυξήθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 614.000. Ο αριθμός των νοικοκυριών που απολαμβάνουν triple play υπηρεσίες (κινητή, σταθερή και Internet) από τη WIND αυξήθηκε κατά 9% πέρυσι και ανήλθε σε 201.000.

Οι συνδρομητές NGA, δηλαδή πελάτες που απολαμβάνουν το δίκτυο των οπτικών ινών στο σπίτι ή την επιχείρησή τους, ήταν 76.000 στο τέλος του έτους, σημειώνοντας αύξηση 82,9%. Συνολικά κατασκευάστηκαν 273.000 γραμμές NGA πανελλαδικά,και, καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, στόχος για το τέλος της εφετινής χρονιάς να έχουν ενεργοποιηθεί 381.000 γραμμές.

Σημείο αναφοράς του 2018 για τη WIND ήταν και η είσοδός της στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Η πλατφόρμα WIND VISION μέσα σε μόλις επτά μήνες λειτουργίας κατέγραψε 32.600 συνδρομητές, που αντιστοιχούν σε διείσδυση 5,3% στη βάση σταθερής τηλεφωνίας της WIND.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ποιοτικά στοιχεία του εν λόγω πελατολογίου της υπηρεσίας, καθώς 1 στους 4 πελάτες WIND VISIONδιαθέτει σύνδεση NGA, οι μισοί συνδρομητές της πλατφόρμας είναι νοικοκυριά με υπηρεσίες σύγκλισης(κινητή-σταθερή-Internet), ενώ πάνω από 6 στους 10 έχουν το φουλ πακέτο υπηρεσιών (full pack).

Advertisements