Ανάστατοι οι μαθητές τριών σχολείων των Σερρών από «κανόνι» ταξιδιωτικού γραφείου

Τις παραμονές της εκδρομής ειδοποιήθηκαν από το πρακτορείο ότι αυτό αδυνατεί να πραγματοποιήσει την εκδρομή καθώς κήρυξε πτώχευση, αφήνοντάς τους στα «κρύα του λουτρού»
Τις παραμονές της εκδρομής ειδοποιήθηκαν από το πρακτορείο ότι αυτό αδυνατεί να πραγματοποιήσει την εκδρομή καθώς κήρυξε πτώχευση, αφήνοντάς τους στα «κρύα του λουτρού»

Ανάστατοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου τριών σχολείων της πόλης των Σερρών καθώς οι εκπαιδευτικές εκδρομές που είχαν προγραμματίσει να γίνουν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο στο Ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν καθώς το ταξιδιωτικό γραφείο των Σερρών που τα είχε αναλάβει φέρεται να κήρυξε πτώχευση.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή (27/9) που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η εκπαιδευτική εκδρομή του Μουσικού Σχολείου Σερρών. Τις παραμονές της εκδρομής ειδοποιήθηκαν από το πρακτορείο ότι αυτό αδυνατεί να πραγματοποιήσει την εκδρομή καθώς κήρυξε πτώχευση, αφήνοντάς τους στα «κρύα του λουτρού». Αμέσως το γεγονός κοινοποιήθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων κι έγινε γνωστό στους άλλους μαθητές των σχολείων, που είχαν προγραμματίσει ανάλογη εκδρομή καθώς το ίδιο πρακτορείο φέρεται να έχει αναλάβει και τις εκδρομές των άλλων σχολείων.

Οι μαθητές είχαν ήδη προκαταβάλλει από την προηγούμενη σχολική χρονιά (τέλη Μαΐου) το ποσό των 150 ευρώ ο καθένας, ενώ πριν από λίγες ημέρες τους ζητήθηκε και κατέβαλλαν άλλα 100 ευρώ.

Με βάσει τη νομοθεσία υποτίθεται ότι η εκδρομή είναι ασφαλισμένη καθώς σύμφωνα με το www.hatta.gr Το τουριστικό γραφείο πρέπει να έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να εκδοθεί το σήμα λειτουργίας του. Η χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας και η ανανέωσή του, εξασφαλίζει τη νομιμότητα του τουριστικού γραφείου. Επιπλέον η καλή εκτέλεση της σύμβασης καλύπτεται από τη Σύμβαση Οργανωμένου Ταξιδίου και την Αστική Επαγγελματική Ευθύνη, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, τα οποία εξασφαλίζουν το σχολείο.

Επιπλέον, το σχολείο προμηθεύεται από το site του ΗΑΤΤΑ (www.hatta.gr ), τη φόρμα για τον έλεγχο ασφαλιστικής κάλυψης του υποψήφιου διοργανωτή της εκπαιδευτικής εκδρομής. Η φόρμα συμπληρώνεται και αποστέλλεται στο email: hatta@hatta.gr ,μαζί με τη σύμβαση αστικής επαγγελματικής ευθύνης (τουριστικού γραφείου- ασφαλιστικής εταιρείας) , όπως έχει δοθεί από το τουριστικό γραφείο. Σε περίπτωση που υπάρχει και προαιρετική ασφαλιστική κάλυψη εξόδων (για ατύχημα ή ασθένεια), τα σχολεία στέλνουν στον ΗΑΤΤΑ και το συμβόλαιο που καλύπτει τα παραπάνω. O HATTA, μετά από έλεγχο, ενημερώνει το Διευθυντή του σχολείου για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Aναμένεται να ξεκαθαριστεί αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες και τουλάχιστον δεν θα χάσουν τα λεφτά που προκατέβαλαν οι γονείς των μαθητών. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για το ποσό των 22.500€ για το ένα σχολείο, που δόθηκαν ως προκαταβολή στο εν λόγω ταξιδιωτικό γραφείο. 

Δηλώσεις του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών

«Είμαστε έξαλλοι με την εξέλιξη» δήλωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών, κ. Γ. Μπουλάκης, καθώς η ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου, έχοντας λάβει 300 ευρώ ως προκαταβολή από κάθε μαθητή, φέρεται να έχει παραλάβει συνολικά πάνω από εξήντα χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Μπουλάκης, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο επελέγη, από τις σχολικές επιτροπές ελέγχου, προκειμένου να διεκπεραιώσει την εκπαιδευτική εκδρομή, μετά τον κλειστό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, δίνοντας την καλύτερη οικονομική προσφορά.

Οι μαθητές και των τριών λυκείων, φανερά απογοητευμένοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απείχαν το πρωί για λίγη ώρα από τα μαθήματά τους, ενώ, ήδη, οι καθηγητές και γονείς του Μουσικού Λυκείου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά της ιδιοκτήτριας του ταξιδιωτικού γραφείου, που μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άφαντη.