Αναβίωσε και φέτος η «ΤΖΑΜΑΛΑ» στις Σέρρες

Αναβίωσε και φέτος η «ΤΖΑΜΑΛΑ» στις Σέρρες

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ “Ο ΠΥΡΡΟΣ “ σεβόμενο τις αρχές και τις αξίες του, πιστό στο ραντεβού του με την παράδοση, διοργάνωσε και φέτος για 7η συνεχόμενη χρονιά το έθιμο «ΤΖΑΜΑΛΑ» την περασμένη Κυριακή (13/3) το απόγευμα, στη συμβολή των δρόμων Στρυμόνος–Σιδηροκάστρου & Νικομηδείας στις Σέρρες.

Μία εκδήλωση που και τις προηγούμενες χρονιές σημείωσε μοναδική επιτυχία και καταγράφηκε στο υποσυνείδητο των συμπολιτών μας ως ένα σημαντικό και (το κυριότερο) ποιοτικό πολιτιστικό δρώμενο της πόλης των Σερρών.

Το έθιμο της Τζαμάλας έρχεται από τα βάθη των αιώνων και σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης που έχει η φωτιά να «ξορκίζει» το κακό. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, η οποία ανάλογα με τις καταστάσεις της κάθε εποχής, αποκτά και συμβολισμό. Έως το 1913, οπότε απελευθερώθηκαν από το Τουρκικό ζυγό τα Ιωάννινα, η φωτιά που σιγόκαιγε στις γειτονιές εξέφραζε την επιθυμία των σκλαβωμένων για λευτεριά. Μάλιστα, για την τέλεση του εθίμου, έπρεπε να δοθεί ειδική άδεια από την Τουρκική διοίκηση της πόλης.

Η λέξη «τζαμάλα» παραμένει ανερμήνευτη. Άλλοι τη θέλουν αρβανίτικη και άλλοι τουρκική.

Ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του εκφράζει τις ευχαριστίες σε όλους όσους συνετέλεσαν στην αναβίωση του εθίμου αναφέροντας:

Ευχαριστούμε θερμά τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και γιόρτασαν μαζί μας την Αποκριά.

Παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Δούκας Γεώργιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μασλαρινός Αθανάσιος, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων: Βλάχων Γ. Ολύμπιος, Θρακική Εστία, Βλάχων και φίλων Λαιλιάς, Πόντιοι Επταμύλων, Μικρασιατών Ν. Σερρών, Ν. Σουλίου, Γυναικών Προβατά.

Ευχαριστίες αποδίδουμε στους συντελεστές και επαγγελματίες που βοήθησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο για την καλύτερη διοργάνωση της τζαμάλας!

ΚΤΕΟ Ξυλαγράς, 3ο χλμ. Σερρών-Δράμας

Οπωροπωλείο Άη Γιώργης, Στρυμόνος 14

Ταβέρνα Ελλήνων γεύσεις, Μακεδονομάχων 35 Γενικό εμπόριο, Χριστοφορίδης, 2ο χλμ. Σερρών Νεοχωρίου Κοσμήματα–Ρολόγια, Μπίκας Φώτης, Διονυσίου Σολωμού 8 Εταιρεία ποτών-αναψυκτικών Νέκταρ,  «Αφοι Κουρτίδη» Γραφείο ταξιδίων Κακαρίδης Άγγελος, 29ης Ιουνίου 5 Κορνίζες Πουργιάζης Παναγιώτης, πεζόδρομος Καλαϊτζίδης Βασίλης Ορυζόμυλοι Αναγέννηση Σερρών Παγοτροφεία everest  Καρούσης Γεώργιος, στη Νιγρίτα Αρτοποιείο Μπαξεβανίδης Κων/νος, Άνω Μητρούσι Ανδράνη Μιχάλη, φυτά, λουλούδια «όλο πράσινο» δίπλα στο carefour Αρτοποιεία «Εύα Μαρί», με καταστήματα, Σέρρες και στο Δημητρίτσι.

Καμπούρη Ελένη, «οι πίτες της Ελένης», Βενιζέλου 43

Τις κυρίες του συλλόγου για τις χειροποίητες πίτες.

Την Ομάδα εργασίας (Κιουρτίδη Αθανάσιο, Αγγούση Αθηνά, Χαλίλη Σύρμω, Αλληλέγγου Πόπη, Βαμβακά Θέτις & Στεργίου Γεώργιο), που από νωρίς το πρωί εργάστηκαν ασταμάτητα για να γίνει η τζαμάλα το καλύτερο αποκριάτικο έθιμο, το δικό σας έθιμο, που αγκαλιάζετε με την παρουσία σας για επτά συνεχόμενα έτη και σας ευχαριστούμε γι αυτό.

Τέλος τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, του Ν. Σερρών για την προβολή και ανάδειξη της τζαμάλας.

Ευχόμαστε σε όλους! Καλή Σαρακοστή, με υγεία να υποδεχτούμε το Πάσχα!