Αναβίωση της μάχης των οχυρών στο Ρούπελ την Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Αναβίωση της μάχης των οχυρών στο Ρούπελ την Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και την υποστήριξη του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής, διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης (historicalreenactment) με επίκεντρο το θρυλικό ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ στις Σέρρες.

Το οχυρό Ρούπελ

Το Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που το 1941 –και κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (6-10/4/1941)- οι  υπερασπιστές του αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές. Η απάντηση του διοικητή Γεωργίου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα :

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά την Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας τα οχυρά. Αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ, οι Γερμανοί τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π.

 

Εντυπωσιακή αναβίωση – το πρόγραμμα

Ομάδες αναβιωτών με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών και εκρήξεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το Ρούπελ, καθώς και τις τελευταίες δραματικές ώρες –μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης- και τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/5/2017

  • 11:30   ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΜΑΧΗΣ και παράδοσης οχυρού Ρούπελ. Ομάδες αναβιωτών (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) με στολές και οπλισμό Β’ Π.Π., μαζί μ’  εντυπωσιακά εφέ, εκρήξεις, αεροπορικές προσομοιώσεις κ.α.  θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο.

Στο δρώμενο συμμετέχουν οι ομάδες :

ΣΕΡΡΑΙΟΙ Ε.Σ. Β΄ Π.Π.» Stenopos reenacted team, Kampfgruppe «Süden» Hellenic Reenactment Group και«Brothers in Arms»  Club for  MilitaryHistorical Reconstruction.

  • 13:00   Επιδείξεις  Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Π.Α.