Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης

Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης

Μία σημαντική εκδήλωση για το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο με έμφαση στο θέατρο της Αμφίπολης συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 η Εταιρεία Μελέτης  και  Έρευνας  της  Ιστορίας των  Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ), ο Σύνδεσμος  Φιλολόγων Ν. Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.

Κεντρικός ομιλητής

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών «Γ. Καφταντζής» ήταν ο κ. Γεώργιος Καραδέδος, Αρχιτέκτων-αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών

Αρχικά τον λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, κ. Καλόμοιρος (ΔΚΒΣ), κα. Ζέττα (ΣΦΣ) και κ. Δημούδης (ΕΜΕΙΣ) οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της εκδήλωσης συγκλίνοντας στο ότι αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης.

Ευχήθηκαν, δε, να αρχίσουν οι εργασίες ανάδειξής του εντός του 2017 κι ευχαρίστησαν τον εκλεκτό προσκεκλημένο για την καθοριστική συμβολή του στην προώθηση του θέματος.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Καθηγητής ο οποίος στην εμπεριστατωμένη και λεπτομερή εισήγησή του αναφέρθηκε αρχικά στην Τεχνολογία του Αρχαίου Θεάτρου, δίνοντας έμφαση στην εξέλιξη, την ακουστική, τη σκηνογραφία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του.

Με την χρήση πάντοτε εποπτικού υλικού, έστρεψε στη συνέχεια το ενδιαφέρον του στα Αρχαία θέατρα της Βορείου Ελλάδος, δίνοντας έμφαση σε αυτά των Φιλίππων, της Μαρώνειας και της Θάσου.

Στο τελευταίο μέρος της εισήγησής του ασχολήθηκε με την περίπτωση του Αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης.

Ο κ. Καθηγητής, ο οποίος προσδιόρισε την ακριβή θέση του προς αποκάλυψη θεάτρου, σημείωσε κλείνοντας πως είναι καιρός να ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου Αμφίπολης, έθεσε, δε, τις δυνάμεις και την εμπειρία του στην υπηρεσία των αρμοδίων κι ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη συνεργασία.

Στόχος να ξεκινήσουν οι ανασκαφές

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις, ευχαρίστησαν τον κ. Καθηγητή για την πρωτοβουλία και τη συμβολή του και δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την Πολιτεία ώστε το θέμα να δρομολογηθεί από την άνοιξη του 2017 και σύντομα να έχουμε τα πρώτα νέα από την ανασκαφική διαδικασία στο Αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης του οποίου η σημασία είναι, πέραν των άλλων, και αναπτυξιακή για την ευρύτερη περιοχή.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάποιες ερωτήσεις-τοποθετήσεις από μέρους του κοινού το οποίο αγκάλιασε την πρωτοβουλία.

Παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών κ. Μωυσιάδης,ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, η Αντιδήμαρχος Δήμου Σερρών, κα. Μπιτζίδου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφίπολης, κ. Κοδρόπουλος και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κα. Μάλαμα.

Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ. Κιορίδης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Σερρών-Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.