ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΙ Σερρών: «Καμία υποβάθμιση της παιδείας και της ζωής μας»

ΤΕΙ Σερρών_σπουδαστές_διαμαρτυρία_ΑΘΗΝΑΗ «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φοιτητών» του ΤΕΙ Σερρών με ανακοίνωση που εξέδωσε περιγράφει αναλυτικά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» σε ότι αφορά το ΤΕΙ Σερρών κι επισημαίνει τον παραλογισμό που διέπει την σχεδίαση της αναδιάρθρωσης των ΤΕΙ ενώ τονίζει και την μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο των σχολών των ΤΕΙ. Στο τέλος της ανακοίνωσής τους καλούνε «όλο το Σερραϊκό λαό να συμπαρασταθεί σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Αθηνά που είναι ταφόπλακα για το μέλλον μας. Με την βοήθεια και την αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το “έκτρωμα” που μας επιβάλλει η κυβέρνηση».
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Την Πέμπτη 8/2/2013 μας ανακοινώθηκε από ΜΜΕ και διαδίκτυο το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης “Αθηνά” για την παιδεία, ο παραλογισμός του οποίου δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο:

1) Συγχωνεύσεις τμημάτων με άλλα (που πολλές φορές δεν συμβαδίζει το αντικείμενο σπουδών τους ουτε στο ελάχιστο)

  1. κατάργηση σχολών
  2. μεταφορές
  3. μετονομασίες
  4. υποβαθμίσεις πυχίων
  5. μείωση προϋπολογισμού κατα 50%
  6. μείωση ωρομίσθιου διδακτικου προσωπικου 90%

Και για να δούμε την κατάσταση συνολικά, ας θυμηθούμε λιγάκι τον “Νόμο-πλαίσιο” που πέρασε πέρυσι η κυβέρνηση και τι αυτός προέβλεπε. Συνοπτικά: Υποχρηματοδότηση ιδρυμάτων. Είσοδος ιδιωτικών επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού, δίδακτρα, αντικατάσταση του πτυχίου με “τίτλους σπουδών”, κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα, κατάργηση ασύλου και μαζικές διαγραφές φοιτητών (ν+2 χρόνια) και τέλος σύνθεση διοικητικού συμβουλίου ιδρυμάτων από 8 καθηγητές, 6 εξωπανεπιστημιακούς και ΕΝΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗ.

Για το ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ:

  • ΣΔΟ

α) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ 3

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: 1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 3. ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ με 48 καθηγητες

β) ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ με 8 καθηγητές

γ) ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕ 2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: 1.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 2. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ με 22 καθηγητές

  • ΣΤΕΦ

α) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ με 15 καθηγητες

β) ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ με 21 καθηγητες

γ) ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ με 32 καθηγητες

δ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ με 40 καθηγητές(τα τμήματα γεωπληροφορικής αποροφάτε απο το πολιτικών δομικών έργων, και συγχωνευεται με το τμήμα έργων υποδομής της Θεσ/νικης)

  • ΕΑΔΣΑ

α) ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ & ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: 1. ΕΤΟΙΜΟ ΕΝΔΥΜΑ 2. ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ με 4 μόνιμους καθηγητες(την οποία την μεταφέρουν στο Ν.Κιλκίς).

β) Επεξεργασία και τεχνολογία ξύλου (την οποία μεταφέρουν στον Ν.Καρδίτσας

Όλα αυτά οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

Όσον αφορά τη νέα κατάσταση «εντός των τειχών» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αν πρίν τα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα ήταν ασφυκτικά γεμάτα και υπήρχε μια φορά πρόβλημα με τις υποδομές, τώρα στα συγχωνευμένα τμηματα οι φοιτητές θα στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες. Ακόμα, με το γνωστό πρόσχημα της μειωμένης χρηματοδότησης, θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω περικοπές σε φοιτητικές παροχές στη σίτιση, τη στέγαση και τα συγγράμματα. Επί της ουσίας το σχέδιο εξωθεί σε παραίτηση και αφαιρεί το δικαίωμα στις σπουδές σε μεγάλη μερίδα φοιτητών.Αυτό κατανοούμε ότι ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, την καθιστά προνόμιο για λίγους και οι λίγοι αυτοί που θα καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο “μετα κόπων και βασάνων”, θα έχουν πτυχίο χωρίς αξία στην αγορά εργασίας γιατί ουσιαστικά θα βγαίνουν ψευτοκαρτατισμένοι και όχι ολοκληρωμένοι επιστήμονες σε έναν τομέα. Έτσι, σε συνδιασμό με τα νομοσχέδια που περνάνε για τους νέους 18-24 και 25-34 ετών, τους αναγκάζουν να δουλέψουν για 350? χωρίς καμία ασφάλιση.

Αρνούμαστε ολοκληρωτικά την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και κάθε άλλη υποβάθμιση της παιδείας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διεκδικούμε

1)Δωρεάν μετακινηση
2)Άμεση ανέγερση εστιών
3)Μόνιμο διδακτικό προσωπικό
4)Δωρεαν σιτηση
5)Άμεση αντικατάσταση και αναβάθμιση υλικοτεχνικού και εξοπλισμού
6)Καμία μετακίνηση-καμία μεταφορά-καμία συνχώνευση-καμία υποβάθιση πτυχίου

Είναι ολοφάνερο πως η παιδεία χτυπιέται ανελέητα. Μαζί της και οι φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα και οι ίδιοι οι γονείς μας που σε περίοδο οικονομικής κρίσης πολεμάν καθημερινά για να σπουδάσουμε. ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ.
Να δωθεί έμφαση σε μια εκτίμηση που σοκάρει: «Σε ποσοστό 70% οι φοιτητές λένε ότι θα διακόψουν τις σπουδές τους.
Όταν σου ανακοινώνουν λοιπόν κάτι τέτοιο με περιθώριο διαβούλευσης 46 ημερών δεν σου μένει κάτι άλλο από το να δράσεις μαζικά και δυναμικά. Η κατάληψη είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά σου. Κανείς διοικητικός μέσα στα ιδρύματα, καμία απόφαση εις βάρος όλων μας.
Η κατάληψη είναι μόνιμα ανοιχτό μέτωπο λήψης αποφάσεων δράσεων και κινητοποιήσεων.
Είναι χώρος αντίστασης, συνδιαμόρφωσης. Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση έκφραση ΟΛΩΝ και για αυτό εμείς ως ανεξάρτητοι φοιτητές από παρατάξεις και κόμματα συμμετέχουμε στις λήψεις αποφάσεων. Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιοί είναι αυτοί που πολεμούν και κατακρίνουν τέτοιους χώρους. Είναι οι ίδιοι λοιπόν που μας καταστρέφουν τις ζωές και τα όνειρά μας.

Η κατάληψη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απλά ένα κλειστό ίδρυμα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα κάθετο, απόλυτο και μοναδικό μέσο. Γεννά και δημιουργεί δομές. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ, Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ.
Δεν έχουμε σκοπό να βάλουμε κάποιον φοιτητή να χάσει την εξεταστική του, δεν έχουμε σκοπό να καθυστερήσουμε κάποιον από το να πάρει πτυχίο.
Ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία σπουδαστών, στο πλαίσιο μας ξεκαθαρίσαμε πως θέλουμε και την μεταφορά της εμβόλιμης εξεταστικής. Απόφαση που λαμβάνεται από συμβούλιο που αποτελείται από καθηγητές, εκπρόσωπο σπουδαστών και προεδρείο. Έχουμε την δέσμευση όλων προϊσταμένων και καθηγητών για αυτό. 

ΚΑΝΕΝΑΣ “ΑΡΜΟΔΙΟΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ, ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΛΕΨΟΥΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΕΨΕΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ.

KAΛΟΥΜΕ:

  • Ολο το Σερραϊκό λαό να συμπαρασταθεί σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Αθηνά που είναι ταφόπλακα για το μέλλον μας. Με την βοήθεια και την αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το “έκτρωμα” που μας επιβάλλει η κυβέρνηση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ