Ανεξήγητη υπογονιμότητα στη γυναίκα και στον άνδρα: Τι μπορεί να κρύβετε από πίσω;

Ανεξήγητη υπογονιμότητα στη γυναίκα και στον άνδρα: Τι μπορεί να κρύβετε από πίσω;

Τι είναι;

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προσπαθούν για μωράκι, ξεκινούν να κάνουν εξετάσεις για τη γονιμότητα, όλα τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι καλά, αλλά παρόλα αυτά το θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή η εγκυμοσύνη, δεν έρχεται…

Αυτό ονομάζεται ‘ανεξήγητη υπογονιμότητα’ και παρόλο που ακούγεται παράδοξο, αποτελεί μια ιατρική κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι αναπαραγωγής.

Είναι συχνό φαινόμενο;

Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 ζευγάρια, δηλαδή 20% των ζευγαριών, που προσπαθούν για μωράκι και αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα ακούσουν από το γιατρό τους ότι πρόκειται για ‘ανεξήγητη υπογονιμότητα’.

Τα ζευγάρια αυτά έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις διερεύνησης γονιμότητας:

  • Για τη γυναίκα: υπερηχογράφημα, έλεγχος ωορρηξίας, ορμονικό προφίλ, εκτίμηση των αποθεμάτων των ωοθηκών και έλεγχος των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία.
  • Για τον άνδρα: σπερμοδιάγραμμα

Τα πιο πολλά ζευγάρια αναφέρουν ότι τους είναι δύσκολο να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. ‘Μα πώς γίνεται να μην υπάρχει πρόβλημα, να φαίνονται όλα καλά αλλά να μην μπορούμε να κάνουμε παιδί;’ Πρόκειται για μια απόλυτα λογική αντίδραση! Πολλά ζευγάρια μάλιστα λένε ότι θα προτιμούσαν να έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα – το οποίο θα μπορούσαν συγκεκριμένα να αντιμετωπίσουν – παρά να μην ξέρουν τι συμβαίνει…

Αρκετά συχνά, η αιτία του προβλήματος μπορεί να ‘κρύβεται’ και να χρειάζεται να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Πιθανά αίτια υπογονιμότητας στη γυναίκα

Δύο παράγοντες που ενοχοποιούνται για την υπογονιμότητα στις γυναίκες μπορεί να είναι η ύπαρξη στιγμάτων ενδομητρίωσης ή οι συμφύσεις. Η εξακρίβωση αυτών των καταστάσεων απαιτεί λαπαροσκόπηση, κατά την οποία μπορεί ο γιατρός ταυτόχρονα να κάνει τη διάγνωση και τη θεραπεία του προβλήματος.

Άλλη αιτία μπορεί να είναι ένα πιθανό διάφραγμα μήτρας (μια ανατομική ανωμαλία της μήτρας) η οποία συχνά υποτιμάται από τους μη εξειδικευμένους στη γονιμότητα γυναικολόγους. Το διάφραγμα μήτρας ενδέχεται να εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου. Σε αυτή την περίπτωση, η διόρθωση του διαφράγματος με υστεροσκόπηση μπορεί να δώσει τη λύση.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα στον άνδρα

Σε άνδρες που έχουν ήδη σπερμοδιάγραμμα με καλό αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων, προτείνεται ο έλεγχος των χρωμοσωμάτων των σπερματοζωαρίων (κατακερματισμός του DNA, DNA Fragmentation Index ή DFI) με μια εξειδικευμένη εξέταση.

Αν το ποσοστό είναι αυξημένο, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα υπογονιμότητας και προτείνεται διαδικασία ιδιαίτερης επιλογής των σπερματοζωαρίων π.χ. PICSI

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα εκτιμήσει τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες του κάθε ζευγαριού με ανεξήγητη υπογονιμότητα και θα προτείνει τα κατάλληλα βήματα. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό, άρα αντίστοιχα το θεραπευτικό πλάνο θα πρέπει να είναι ‘κομμένο και ραμμένο’ ξεχωριστά για το κάθε ζευγάρι. Ο στόχος είναι να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα!

Για κάποια ζευγάρια, η πραγματική λύση είναι η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες που θα εκτιμήσει ο γιατρός.

Το άρθρο ήταν μια προσφορά του Κέντρου Γυναικολογίας & Εξωσωματικής Gennima IVF.