Επέτειος του ΟΧΙ με… ΟΧΙ στους πολίτες των Σερρών

Επέτειος του ΟΧΙ με… ΟΧΙ στους πολίτες των Σερρών

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (δυνατή βροχή κατά διαστήματα), και εν μέσω ισχυρής αστυνομικής δύναμης πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην πόλη των Σερρών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για δεύτερη φορά σε παρέλαση (η πρώτη ήταν στην επέτειο της 25η Μαρτίου) κράτησαν τον κόσμο σε … απόσταση ασφαλείας από την εξέδρα των επισήμων (χαρακτηριστικό των… «λαοφιλών» κυβερνήσεων), η οποία είχε στηθεί (στο ίδιο μέρος με την 25η Μαρτίου, μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην περσινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου) μπροστά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (Διοικητήριο).

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτης Αλεξιάδης. Μετά το τέλος της παρέλασης και την αποχώρηση των επισήμων, μέλη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν παρέλαση διαμαρτυρίας με το πανώ να γράφει «ό,τι γράφηκε με αίμα δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι, οι επαναστάσεις του 21ου αιώνα θα είναι σοσιαλιστικές»   από την Πλατεία Ελευθερίας έως το Διοικητήριο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου υποστηρίζει:

«Τιμούμε το «όχι» των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δε δίστασαν να προσφέρουν ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο. Το έπος του ‘40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα»

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: «Μια βροχή τους σώζει… πιθανόν»

Η βουλευτής ν.Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή σε δήλωσή της τονίζει:

  Μια βροχή τους σώζει … πιθανόν στην Ξάνθη ή στις Σέρρες, αλλά όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Για άλλη μια φορά χρειάστηκαν κιγκλιδώματα και υγειονομικές ζώνες περιφρουρούμενες από αστυνομία και στρατό, ενώ κατά περίπτωση απαιτήθηκε επέμβαση των ΜΑΤ για να αποτραπεί η έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Αν εξαρχής αμφισβητείται το κατά πόσο μια μιλιταριστικής έμπνευσης  εκδήλωση μπορεί να τιμήσει την είσοδο της χώρας μας στον αντιφασιστικό αγώνα, τα χαρακτηριστικά που έχουν πάρει τον τελευταίο χρόνο οι παρελάσεις δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, ούτε για το ποια οφείλει να είναι η θέση των εκπροσώπων του λαού κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μόνο οι καθημερινοί αγώνες ενάντια στον απροκάλυπτο και το συγκαλυμμένο φασισμό αποτελούν άξια συνέχεια της αντιφασιστικής πάλης του ελληνικού λαού κατά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

(οι φωτογραφίες είναι από το kathrefti.blogspot.gr της δημοσιογράφου Αριαδνης Παπαφωτίου)