«Ανοδική η πορεία της Τράπεζα Χρόνου Σερρών»

τράπεζα χρόνουΣτις μέρες μας,  όπου η ανεργία έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε νοικοκυριού, η δημιουργία Κοινωνικών Δομών Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης είναι πλέον αναγκαία. Στόχος των δομών αυτών είναι  να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στην πόλη των Σερρών ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών σε σύμπραξη με το Δήμο Σερρών  υλοποιούν προγράμματα του ΕΣΠΑ στα πλαίσια της πράξης «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Σερρών». Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012 και περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Συσσιτίου, Κοινωνικού Φαρμακείου, του Δημοτικού Λαχανόκηπου, της  Τράπεζας Χρόνου και του Γραφείου Διαμεσολάβησης.

Η Τράπεζα Χρόνου Σερρών είναι μια δομή η οποία συμβάλλει στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δίνοντας  τη δυνατότητα στους Σερραίους πολίτες να ανταλλάσσουν υπηρεσίες, γνώσεις και προϊόντα. Βασικός στόχος είναι η κάλυψη  καθημερινών αναγκών χωρίς τη διαμεσολάβηση του  χρήματος.

Η Τράπεζα Χρόνου συμπεριλαμβάνει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, επαγγελμάτων, κοινωνικών ομάδων και ενδιαφερόντων. Κοινό στοιχείο που ενώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι η αλληλεγγύη, η προσφορά και η ελπίδα πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Σήμερα, οι εγγεγραμμένους χρήστες της Τράπεζας Χρόνου ανέρχονται στους 110, από τους οποίους πιστοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν οι 81.

Οι άνθρωποι αυτοί πίστεψαν στην Ανταλλακτική Οικονομία και καθημερινά εξυπηρετούν τις ανάγκες τους ανταλλάσσοντας. Προσφέρουν υπηρεσίες πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων όπως Μαθήματα Ξένων Γλωσσών, Σχολικών Μαθημάτων, Τεχνικές Εργασίες, Υδραυλικές- Ηλεκτρονικές Εργασίες, Οικιακά καθώς και προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και πολλά ακόμη. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών αγγελιών είναι 181 από τις οποίες οι 142 αναφέρονται σε αγγελίες προσφοράς υπηρεσιών και προϊόντων και 39 αγγελίες ζήτησης. Ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός συσχετιζόμενος με τον αριθμό των ενεργών μελών αποδεικνύοντας ότι στην Τράπεζα Χρόνου Σερρών η αλληλοβοήθεια, η διάθεση προσφοράς και ο εθελοντισμός ξεπερνά κάθε υλικό περιορισμό.

Στο διάστημα της λειτουργίας της, η Τράπεζα Χρόνου Σερρών εστιάστηκε στη δημοσιοποίησή της στο ευρύ κοινό μέσω ενημερωτικών δράσεων. Συγκεκριμένα, προσέγγισε πολυαρίθμους τοπικούς Συλλόγους και πραγματοποίησε ενημερωτικές συναντήσεις  σε Δημόσιες Υπηρεσίες, στο Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ Σερρών καθώς επίσης και σε Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης. Από τις προσπάθειες αυτές, ευοδώθηκαν δύο μεγάλες συνεργασίες με τον Όμιλο Unesco Σερρών και με το Σύλλογο Σερραίες Μανούλες. Ιδιαίτερη συμβολή στη δημοσιοποίηση της Τράπεζας Χρόνου είχαν οι ενημερωτικές εξορμήσεις που έλαβαν μέρος στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στόχος τους ήταν η ενημέρωση των Σερραίων πολιτών όσον αφορά στην ανταλλακτική οικονομία και τη δυνατότητα που τους δίνεται να ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα με τη χρήση ενός εναλλακτικού  νομίσματος (ΤΕΜ).

Χρήσιμο εργαλείο στην γνωστοποίηση και προσέλκυση ευρύτερου φάσματος πολιτών αποτέλεσε το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα,  η Τράπεζα Χρόνου Σερρών διαθέτει την δική της Ιστοσελίδα https://xronos.sofpsi-ser.gr/,

Facebook https://www.facebook.com/trapezaxronouserron?ref=tn_tnmn και https://www.facebook.com/TrapezaChronouSerron?ref=hl ,

Twitter https://twitter.com/trapezaxronou

Η Τράπεζα Χρόνου Σερρών συνεχίζει αδιάκοπα την προσπάθεια της για τη διεύρυνσή της με την ένταξη όλο και περισσότερων μελών και την πιο αποδοτική λειτουργία της με απώτερο στόχο να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινώς στους Σερραίους πολίτες. Θέτει νέους στόχους για την αναθεώρηση της υπάρχουσας νοοτροπίας σχετικά με τη σχέση ανθρώπου – χρήματος. Είναι αναγκαίο, επομένως, να ενημερωθούμε και να γίνει βίωμά μας ότι όλοι μαζί μπορούμε να υπερπηδήσουμε το  ̎̎εμπόδιο̎ της οικονομικής κρίσης δημιουργώντας μία παράλληλη οικονομία, την οικονομία της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ελπίδας.

Ο χρόνος είναι το νόμισμα της ζωής σου!

Τράπεζα Χρόνου Σερρών

Τσαλοπούλου 13Α , 3ος όροφος

τηλ. 2321063559.