Ανοιχτό το τζαμί του Μουσταφά Μπέη στις Σέρρες (φωτορεπορταζ)

Ανοιχτό το τζαμί του Μουσταφά Μπέη στις Σέρρες (φωτορεπορταζ)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στο πλαίσιο της δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων “Ημέρα για την ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”, άνοιξε το τζαμί Μουσταφά Μπέη στην οδό Καπετάν Μητρούση 1 (Κάτω Καμενίκια Σερρών) τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016.

Μήνυμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ):

Ανοίγουμε τις πόρτες αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων, αποθηκών και εργαστηρίων συντήρησης και μιλάμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους, ενήλικες και μαθητές, δασκάλους και δημοσιογράφους, αγρότες, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες και … και …, για τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά και για τη σημασία της δουλειάς μας για την εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη.

Ο φακός του anexartitos.gr βρέθηκε εκεί και σας το παρουσιάζουμε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η ιστορία του Μουσταφά Μπέη

Το τζαμί χτίστηκε περίπου το 1519 μ.Χ., από τον Βεζύρη του Σουλτάνου Κοτζά Μουσταφά. Ήταν μεγάλο καλλιτεχνικό τέμενος με ιμαρέτια, ιεροδιδακτήρια σχολή και οι τρούλοι του ήταν καλυμμένοι με μόλυβδο.

Αρχικά κατασκευάστηκε το κεντρικό κτίριο και στη συνέχεια προστέθηκαν οι δυο πλαϊνοί χώροι, με τους μικρότερους τρούλους.

Στην κύρια πύλη, αν και με πολλά λάθη, υπήρχε χρονόγραμμα με χρυσά γράμματα που έλεγε:

 «Ο Μουσταφά βέης, ου ωρισμένη ώρα (του θανάτου) πιστός εις τους ιστορημένους λόγους της ιστορίας, έκτισεν δι αγάπην του Θεού φέρων των φωνήν της σωτηρίας και της ευτυχίας έτει…».

Σήμερα απομένει μόνο ο θόλος και ενώ με βασιλικό διάταγμα κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, αγοράσθηκε ως ανταλλάξιμη περιούσια από τον Ηλία Λαυρεντίδη.

Ο χώρος χρησιμοποιούνταν ως πριν 20 χρόνια ως… ξυλουργείο (ο ιδιοκτήτης του οποίου έριξε … μπετά για να σταθεροποιήσει τη κεντρική είσοδο, ενώ έσκαψε και…όρυγμα το οποίο επένδυσε με… μπετό για να εγκαταστήσει… πριονοκορδέλα).

Το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε την έκταση δίνοντας 60.000.000 δραχμές στον ιδιοκτήτη του.

Απο το 2014 την επιμέλειά του έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

Έλλειψη κονδυλίων

Σε συνομιλία μας με την Αρχαιολόγο κυρία Μ.Σταμπούλογλου, μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη για τη συντήρηση του κτιρίου, και ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, αρκείται στο να διατηρεί το χώρο καθαρό, από αγριόχορτα ώστε να είναι επισκέψιμος.

Το δεύτερο επισκέψιμο Τζαμί

Πρόκειται για το δεύτερο τζαμί που καθίσταται επισκέψιμο, το πρώτο ήταν το Ζιντζιρλί Τζαμί στην οδό Ανατολική Θράκης, στο οποίο διοργανώνονται εκθέσεις, ενώ το μεγαλύτερο και το πρώτο χτισμένο σε Ευρωπαϊκό έδαφος Τέμενος του Αχμέτ Πασά (Αγία Σοφία) είναι εγκαταλειμμένο, λογω έλλειψης και αυτό, κονδυλίων.

Να τονίσουμε ότι η επίσκεψη στο τζαμί είναι δυνατή μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβου.

Για δηλώσεις συμμετοχής ομάδων επισκεπτών μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2321021084 .
Πληροφορίες κ.Κ.Πάνος, κ .Μ.Τζαννή, κ.Μ.Σταμπούλογλου.