Η ανομβρία & λειψυδρία οδηγούν τους αγρότες των Σερρών σε απόγνωση

Η στάθμη της λίμνης είναι στο 33,70 m από τη επιφάνεια της θάλασσας, όταν απαιτείται την 10η Μαΐου να είναι στο 34,74 και στις 10 Ιουνίου ... 35,60μ για να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες αρδεύσεις

Η ανομβρία & λειψυδρία οδηγούν τους αγρότες των Σερρών σε απόγνωση

Γραφει ο Κώστας Στέφος [Πρόεδρος του Γ.Ο.Ε.Β της πεδιάδας των Σερρών].

Όπως γνωρίζουν κυρίως οι αγρότες, ο «Όμβριος Δίας» μας έχει λησμονήσει  εδώ και μήνες. Το χαμηλό ύψος βροχής όσο και η κατανομή της στο χρόνο δημιουργούν έντονα προβλήματα ξηρασίας με σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή, ειδικά στα χωράφια που δεν είναι δυνατόν να ποτιστούν.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η μείωση της παραγωγής λόγω ξηρασίας, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛ.Γ.Α., ακόμη και όταν η καταστροφή είναι ολοσχερής. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο τους αγρότες, ειδικά εκείνους που καλλιεργούν ξηρικά φυτά μεγάλης καλλιέργειας π.χ. σιτηρά. Είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ολικής καταστροφής, χωρίς ορατή δυνατότητα θεραπείας.

Με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η μείωση της παραγωγής πλέον είναι ορατή. Σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι πιθανό να μην προχωρήσουν ούτε σε αλωνισμό, διότι θα είναι σε τελική ανάλυση ασύμφορος. Όσοι μπόρεσαν, πότισαν σιτηρά, και καλά έκαναν, εκτινάσσοντας όμως τις ενεργειακές δαπάνες της εκμετάλλευσης στα ύψη.

Το πιθανότερο για εφέτος είναι να έχουν ποιοτική αλλά μειωμένη παραγωγή.

Στη συνέχεια θα σας περιγράψω με αδρά λόγια την ενημέρωση και τη δραστηριότητα που είχαμε και έχουμε σχετικά με το θέμα. Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να σας προϊδεάσω ότι οι σύγχρονες δυνατότητες πληροφόρησης – ενημέρωσης είναι σχεδόν συνεχούς ροής. Εποπτεύουμε π.χ. δορυφορικά τη λεκάνη απορροής του Στρυμόνα και εντός των συνόρων της γείτονας χώρας για την εκτίμηση της χιονοκάλυψης.

Τέλος Μαρτίου προς επιβεβαίωση των δεδομένων μας, λόγω του γεγονότος ότι ήταν ακραία, τεστάρουμε αυτά με τα επίσημα στοιχεία  ειδικού μετεωρολόγου επιστήμονα.

Η αναφορά έχει ως εξής:

“Σας επισυνάπτω τον χάρτη χιονοκάλυψης των Βαλκανίων πριν λίγες ημέρες. Βλέπετε ότι το χιόνι πλέον και στη Βουλγαρία περιορίζεται σε μεγάλο υψόμετρο. Αν και τον Ιανουάριο το ποσοστό της χιονοκάλυψης της Βουλγαρίας ήταν πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, τον Φεβρουάριο κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τον μέσο όρο, όπως και στη χώρα μας.

Πάντως η χιονοκάλυψη δεν είναι καλός δείκτης υπολογισμού των εισροών ( εννοεί του Στρυμόνα ποταμού ) μιας και δεν μας δίνει πληροφορίες για την ποσότητα του νερού που λιώνει. Θα ήταν χρησιμότερο το ύψος χιονιού, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πληροφορίες. Μετεωρολογικοί σταθμοί από το Blagoevgrad έως το Sandanski αναφέρουν υετό για το 2017 έως και 60% κάτω από τον μέσο όρο 15ετίας.”

Χιονοκάλυψη σε διάφορες ημερομηνίες:

2/3/2017                1.453.000 στρέμματα

23/3/2017                   673.000       -΄΄-

01/4/2017                   571.000       -΄΄-

02/5/2017                   439.344       -΄΄-

Σε υψηλότερη ανάλυση τα πράγματα φαίνονται πιο άσχημα.

Γράφοντας το σημείωμα  ( 07/05/17, 18,00 h ) έχουμε σε περιοχές του νομού των Σερρών, υετό με ραγδαιότητα, που εκδηλώνεται προς τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ο μετεωρολογικός σταθμός της Κοίμησης του Δήμου Ηράκλειας Σερρών δείχνει 5,0 mm σημερινό υετό με ραγδαιότητα 88,0 mm/hr στις 15,48 h και ετήσιο υετό 133,0 mm (από 01/01/2017). Η Λίμνη Κερκίνη με σημερινό υετό 2,6 mm και ετήσιο167,8 mm.

Η Νέα Πέραμος της Καβάλας με σημερινό υετό 9,6 mm και ετήσιο 167,6 mm.

Ακολουθεί μια σειρά πόλεων της χώρας. Η Ξάνθη με σημερινό υετό 4,0 mm και ετήσιο 169,6 mm. Η Ορεστιάδα με σημερινό υετό 0,0 mm και ετήσιο 222,6 mm. Τα Ιωάννινα με σημερινό υετό 0,0 mm και ετήσιο 345,6 mm.

Το Αγρίνιο με σημερινό υετό 0,0 mm και ετήσιο 304,8 mm. Η Λάρισα με σημερινό υετό 0,0 mm και ετήσιο 132 mm. Η Καρδίτσα  με σημερινό υετό 0,0  mm και ετήσιο 303,0 mm. Τα  Τρίκαλα με σημερινό υετό 0,0 mm και ετήσιο 236,2 mm.

Οι προβλέψεις του Απριλίου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Οι βροχοπτώσεις αναμένονταν χαμηλότερες από τις κλιματικές τιμές το μεγαλύτερο μέρος του μήνα. Οι ημερήσιες τιμές βροχής είναι ενδεικτικές και αντιπροσωπεύουν τη μέση τιμή για όλη τη χώρα.

Εκτίμηση της θερμοκρασίας

Εκτιμούνταν ότι θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις κλιματικές τιμές το μεγαλύτερο μέρος του μήνα. Με εξαίρεση μια μικρή περίοδο στο μέσον του μήνα.

Για τον Μάιο εκτιμάται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τις κανονικές τιμές από τις 10 έως τις 20 του μήνα ( max περί την 14η με την15η ). Θερμοκρασία στο επίπεδο 850 hPa.

Το επίπεδο αυτό συνήθως 1500 μέτρα από την επιφάνεια χρησιμοποιείται ως στάθμη εντοπισμού ψυχρών και θερμών μεταβολών. Εκτίμηση βροχοπτώσεων . Οι βροχοπτώσεις αναμένονται να είναι χαμηλότερες από τις κλιματικές τιμές τη θερμή περίοδο του μήνα με βροχές κοντά στις κανονικές τιμές στη συνέχεια .

Η κορύφωση των βροχών εντοπίζεται την 9η, την 23-24η και την 27η Μαΐου. Επαναλαμβάνω ότι οι ημερήσιες τιμές βροχής είναι ενδεικτικές και αντιπροσωπεύουν τη μέση τιμή για όλη τη χώρα.

Σημείωση: Οι μηνιαίες προγνώσεις είναι σε πειραματικό στάδιο και αποτελούν εκτίμηση της μηνιαίας πορείας της θερμοκρασίας και της βροχής στη χώρα μας. (Οι προγνώσεις παρέχονται από το Ινστιτούτο Αγρονομικών Επιστημών και Κλίματος της Bologna της Ιταλίας.)

Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης

Η στάθμη της λίμνης είναι στο 33,70 m από τη επιφάνεια της θάλασσας. Η απαιτούμενη για την απαραίτητη άρδευση στάθμη της λίμνης υπολογίζεται την 10η Μαΐου στο 34,74. Υστερούμε για σήμερα ένα μέτρο περίπου.

Σε ένα μήνα από σήμερα την 10η Ιουνίου η στάθμη θα πρέπει να υψωθεί στο μέγιστο των 35,60. Λόγω του γεγονότος ότι τα ποτίσματα έχουν γενικευθεί από νωρίς, του γεγονότος ότι θα απαιτηθούν φυσιολογικά περισσότερες ποσότητες αρδεύσιμου ύδατος λόγω της παντελούς έλλειψης εδαφικής υγρασίας, του γεγονότος των υψηλών απωλειών από την εξατμισοδιαπνοή, του γεγονότος ότι η λίμνη δύσκολα πληρούται, είμαστε σε δυσχερή θέση.

Εύχομαι ο θεός της βροχής  να επισκεφτεί τη λεκάνη απορροής του Στρυμόνα ειδικά στην εκτεινόμενη προς τη γείτονα χώρα περιοχή ούτως ώστε να συγκεντρώσουμε ικανή ποσότητα νερού στη λίμνη που λειτουργεί ως αποταμιευτήρας αρδευτικού ύδατος. Φυσικά το κόστος λειτουργίας της άρδευσης θα εκτοξευτεί λόγω κατανάλωσης υπερβολικής ενέργειας. Πήραμε τα δυνατά μέτρα μας μέσω της εκβάθυνσης των διαύλων τροφοδοσίας των αντλιοστασίων.

Και να αναλογιστεί κανείς ότι πρόπερσι πλημμυρήσαμε.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου από κοντά. Έχουμε  λίγο χρόνο να περιμένουμε ακόμη. Θαύματα όμως δεν γίνονται. Ίσως αυτή τη φορά μας λυπηθεί ο θεός των χριστιανών.

Το ενημερωτικό αυτό σημείωμα γράφτηκε την 7η του Μάη μετά από την κραυγή αγωνίας ενός αγρότη της Μαυροθάλασσας στο τηλε επιλογές και το αίτημα έγκριτου δημοσιογράφου για ενημέρωση σχετικά με την παρούσα κατάσταση την γνωστοποίηση των δεδομένων  και των γνωστών επιστημονικών προβλέψεων.