Αντί για συνθήματα… μελωδίες διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών!

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών διαμαρτύρονται: Μην γκρεμίζετε τα μουσικά όνειρα μας!

Αντί για συνθήματα… μελωδίες διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών!

Μία ακόμη διαμαρτυρία, πραγματοποίησαν το πρωϊ του Σαββάτου 1/12 οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών, στο κέντρο της πόλης. Ομως αντι για συνθήματα ακούστηκαν … μελωδίες! (όπως μας συνηθίζουν οι μαθητές του μουσικού σχολείου).

Η big band του σχολείου παίζοντας μουσική τζαζ  στην πλατεία Κρονίου τράβηξε το ενδιαφέρον των σερραίων που εκείνη την ώρα έκαναν την καθιερωμένη εξόρμηση του Σαββάτου είτε στα καφέ, είτε στα καταστήματα του κέντρου.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου διαμαρτύρονται καθώς εδώ και 30 χρόνια, ο σκοπός των Μουσικών Σχολείων είναι «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής κατεύθυνσης».

 Αυτό το σκοπό, έρχεται τώρα το Υπουργείο Παιδείας, μέσα σε έναν άσχετο νόμο  να τον αλλάξει. Αν περάσει το νομοσχέδιο, αντί για κατάρτιση, τα παιδιά θα παίρνουν «ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική»

Οι… αλλαγές

Μερικές από τις αλλαγές που θα φέρουν στα Μουσικά Σχολεία, κατά το Υπουργείο, «τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους» είναι οι παρακάτω:

  • Καταργείται κάθε αναφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα και τα τεχνικά μέσα των εργαστηρίων σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Τα µαθήµατα µουσικής παιδείας εξαιρούνται από το αναλυτικό πρόγραµµα.
  • Καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων του υπουργείου Παιδείας.
  • Καταργείται ο ξεχωριστός πίνακας επιλογής Διευθυντών των Μουσικών Σχολείων και η πρόβλεψη να έχουν ειδικά προσόντα, σχέση με τις τέχνες γενικά και τη μουσική ειδικότερα (ειδικές σπουδές ή αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο και δράση).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Οι σύλλογοι γονέων και καθηγητών τα εκθέτουν αναλυτικότατα στα ψηφίσματά τους αναρωτώμενοι :

  •  Άρα θα πρέπει τα σχολεία να βρουν τρόπο να καλύπτουν το κόστος της απαραίτητης υποδομής τους;
  • Για το κράτος το κόστος είναι μικρό, για τα σχολεία και τις οικογένειες των μαθητών τους απαγορευτικό. Για τα εξαιρούμενα μαθήματα δεν θα έχει υποχρέωση το κράτος να παρέχει ύλη, βιβλία, και καθηγητές;
  • Πόσες ώρες θα αφιερώνονται σε εκτός προγράμματος δραστηριότητες;
  • Πώς θα διοικήσει ένα ειδικό σχολείο κάποιος που δεν έχει σχετική εμπειρία και γενικότερη μουσική συγκρότηση;

Οι φόβοι και η αγωνία

Αν περάσει το νομοσχέδιο, θα μαραζώσουν αυτά τα σχολεία τα οποία, παρά τα προβλήματα σίτισης, μεταφοράς, υλικοτεχνικών υποδομών, στελέχωσης και αναγνώρισης των τίτλων σπουδών τους που αντιμετωπίζουν, αποτελούν ένα πρότυπο του πώς θα έπρεπε να είναι ΟΛΑ τα σχολεία μας.

Στο ίδιο πλαίσιο υποβάθμισης κινείται και η κατάργηση της βάσης του 10 για τα μουσικά μαθήματα ως ελάχιστης απαίτησης για την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη.

Την αίσθηση της θυσίας της κοινής λογικής και του αισθήματος δικαίου «στο όνομα της άρσης των ‘διοικητικών βαρών και στρεβλώσεων, με τις οποίες εξασφαλίζεται ο εξορθολογισμός φορέων με συναφές αντικείμενο’, που επικαλείται το νομοσχέδιο» ενισχύει και η πρόσφατη απόφαση τεσσάρων Υπουργών (Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Μεταφορών) σύμφωνα με την οποία μόνο όσα παιδιά «μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα» ή όσα μένουν πάνω από ενάμισι χιλιόμετρο μακριά από το σχολείο δικαιούνται μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία.

Θέλουμε σαν κοινωνία να άρουμε τα διοικητικά βάρη από τους ώμους του κράτους και να τα ρίξουμε σ’ αυτές των παιδιών μας;

Η «ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική», αλλά και για το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά και τον πολιτισμό μας πρέπει να είναι σκοπός ΟΛΩΝ των σχολείων.

Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το αυτονόητο ας διασώσουμε τουλάχιστον το κοινωνικό μας κεκτημένο.

Advertisements