Αντιδράσεις σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών στο «νέο» νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Αντιδράσεις σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών στο «νέο» νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νομού Σερρών,

Ως σπουδαστής του ΤΕΙ Σερρών που βιώνω κι εγώ, όπως και η πλειοψηφία των συναδέλφων μου, τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται τόσο στις σπουδές όσο και στην υπόλοιπη ζωή μου, αλλά και ως ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος, σας στέλνω αυτή την επιστολή με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση πέρασε το “νέο” νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο πολύ “παλιό”, αφού πραγματικά είναι ακόμη ένα βήμα πριν την οικοδόμηση του Πανεπιστημίου – επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο συνοπτικά περιέχει τα εξής:

  • Διατήρηση του διαμελισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε “πανεπιστημιακή” και “τεχνολογική”.
  • Γενίκευση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά και νομοθέτηση της τζάμπα εργασίας μεταπτυχιακών φοιτητών.
  • Ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων.
  • Εισαγωγή νέων τίτλων σπουδών πενταετούς και διετούς φοίτησης.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων διά βίου μάθησης.
  • Επαναφορά του πρυτανικού συμβουλίου και συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων διοίκησης.

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για εμάς τους σπουδαστές ;

Διατήρηση του διαχωρισμού “Πανεπιστημίων” και “ΤΕΙ” σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν απόφοιτοι πολλών κατηγοριών, άρα και εργαζόμενοι και μισθοί πολλών κατηγοριών… Το να δίνουν σε εμάς τους ΤΕΙτζήδες σκόρπιες και μη ολοκληρωμένες γνώσεις για το αντικείμενό μας είναι μέσο για να πιέζουν τους μισθούς μας προς τα κάτω.

Λες και πχ χρειάζεται η κοινωνία από τη μία μηχανικούς που έχουν σφαιρική άποψη για το αντικείμενό τους και από την άλλη μηχανικούς που έχουν κυρίως πρακτική ειδίκευση, που έχουν απλώς δεξιότητες και “ξέρουν το επάγγελμα”. Είναι ξεκάθαρο. Μας θέλουν για το αυριανό φθηνό εργατικό δυναμικό

Στην ίδια λογική κινείται και η θέσπιση 2ετών και 5ετών προγραμμάτων σπουδών, τα οποία είναι και αυτά ένα μέσο για να χωρίσουν τους αποφοίτους σε στάδια ανάλογα με το πτυχίο (και τις γνώσεις) και να εξασφαλίσουν έτσι για τους αυριανούς μας εργοδότες φθηνούς υπαλλήλους.

Προφανώς και η κυβέρνηση δεν σκέφτεται πως θα δώσει “δεύτερη ευκαιρία” στα παιδιά των ΕΠΑΛ που δήθεν “δεν παίρνουν τα γράμματα”…

Δίδακτρα σε ΟΛΑ τα μεταπτυχιακά σημαίνει ότι προχωράει το σχέδιο για “πανεπιστήμια ΑΕ”.

Είναι επικίνδυνη εξέλιξη, αφού στην λογική ότι το κράτος “δεν έχει λεφτά” ανοίγει η συζήτηση για την θέσπιση διδάκτρων γενικά, το οποίο καταργεί στην πράξη τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Σημαίνει μεταπτυχιακά για λίγους, για όσους αντέχουν να κάνουν κι άλλες θυσίες, για άλλη μια φορά, μπας και πάρουν και αυτό το εφόδιο για να βγουν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Προγράμματα “Δια βίου μάθησης” σημαίνει με δυο λέξεις:

“ότι δεν σας μαθαίνουμε στη σχολή επειδή δεν έχουμε αρκετούς καθηγητές, να τα μάθετε μόνοι σας με σεμινάρια (επί πληρωμής)”. Ουσιαστικά έτσι πετάει το κράτος από πάνω του την ευθύνη της ολόπλευρης εκπαίδευσης των φοιτητών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ωραία μας το πλασάρουν αυτό είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ, στο οποίο όταν δεν αρκεί η ώρα του μαθήματος για να καταλάβουν οι σπουδαστές κάποιο κομμάτι της ύλης τους λένε “πληροφορηκάριοι θα γίνεται, ασχοληθείτε μόνοι σας”…

Συγκρότηση περιφερειακών συμβουλίων διοίκησης σημαίνει

ότι το ΤΕΙ Σερρών θα συμμετέχει στους σχεδιασμούς της “τοπικής αγοράς” και στις ανάγκες της. Δηλαδή πχ εάν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις του ν. Σερρών χρειάζονται αυτήν την περίοδο μηχανικούς εξειδικευμένους στον τομέα των κατασκευών είναι πιθανό το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών να προσαρμοστεί δίνοντας βάρος στην εκπαίδευση των φοιτητών του σε αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας όμως πίσω τις γνώσεις στον τομέα της Ενέργειας που παρολαυτά είναι απαραίτητες για έναν ολοκληρωμένο μηχανικό.

Συνοπτικά, η ουσία του νέου νομοσχεδίου είναι ότι προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Προφανώς η εμπορευματοποίηση δεν αγγίζει μόνο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων. Τα ιδρύματα θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν ως θύματα της υποχρηματοδότησης από το κράτος.

Το χειρότερο είναι ότι τώρα με την οικονομική αποκέντρωσή τους από το κράτος, κι έχοντας άδεια ταμεία από το κούρεμα των αποθεματικών τους για την αποπληρωμή του χρέους, η φοιτητική μέριμνα θα πέσει ακόμη περισσότερο στα “νύχια” των ιδιωτών/μεγαλοεργολάβων.

Στο ΤΕΙ Σερρών, το οποίο έχει δει σε 8 χρόνια κρίσης να μειώνονται τα αποθεματικά του κατά περίπου 80%(!) έχει ήδη παραδώσει λειτουργίες του σε ιδιώτες, όπως πχ την καθαριότητα, την φύλαξη, τις μεταφορές και την σίτιση, με τις ανάλογες συνέπειες που οι φοιτητές του ΤΕΙ μας γνωρίζουν πολύ καλά ειδικά για τα τελευταία…

Σαν να μην έφτανε αυτή η κατάσταση και γι’ αυτό η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο αποκόπτει οικονομικά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από την χρηματοδότηση του κράτους, σπρώχνοντας τα έτσι ακόμα πιο πολύ στην “αγκαλιά” των ιδιωτών.

Δεν αργεί η ώρα που θα δούμε τα ιδρύματά μας να αρχίσουν να ψάχνουν για σπόνσορες που θα καλύψουν τις τρύπες που αφήνει η κρατική μη-χρηματοδότηση, με το αζημίωτο φυσικά. Θα πουλάμε έρευνα, θα πληρώνουμε τέλη εγγραφής την πρώτη μέρα στη σχολή, ίσως κάποια στιγμή να πληρώνουμε και κανονικά δίδακτρα.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κάνει την εκπαίδευση “όχημα” για την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πριν σας γράψω τι προτείνω και που βλέπω τη λύση σε όλο αυτό το ζήτημα, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την συζήτηση που έγινε στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα την “σφοδρή αντιπαράθεση” ανάμεσα στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ:

αυτοί που τόσα χρόνια έκαναν την παιδεία εμπόρευμα και λεία των επιχειρηματικών συμφερόντων κατηγορούν αυτούς που σήμερα κάνουν την παιδεία εμπόρευμα και λεία των επιχειρηματικών συμφερόντων… Ευτυχώς υπήρχε και το ζήτημα του ασύλου και βρήκαν “διαφορές” για να μαλώσουν…

Τους το λέμε ξεκάθαρα: δεν θα είμαστε εμείς άλλη μία γενιά που θα τα αφήσει στους επόμενους!

Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Η λύση δεν μπορεί να έρθει από κυβερνήσεις και “σωτήρες”. Αυτά τα δοκιμάσαμε και μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε.

Η λύση για εμάς τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών, που βιώναμε τόσο καιρό τις συνέπειες τις κρίσης (και που τώρα βιώνουμε τις συνέπειες της “ανάπτυξης”…) είναι στην σύγκρουση με αυτή την πολιτική και στην μαχητική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Η ανάγκη για σύγχρονες σπουδές, που αρμόζουν στο λαό μας στον 21ο αιώνα, με όλη αυτή την εξέλιξη της παραγωγής, της τεχνολογίας, της τεχνικής και της επιστημονικής γνώσης, καμία σχέση δεν έχουν με τα ψίχουλα που μας πετάει το κράτος, καμιά σχέση δεν έχουν με τον δήθεν “ρεαλισμό” τους.

Οι σύγχρονες ανάγκες που έχουμε και για τις οποίες παλεύουμε είναι ιδρύματα που θα εκπαιδεύουν τους νέους ώστε να συμβάλλουν με την εργασία τους στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και όχι για να δουλεύουν για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των εργολάβων, είναι οι σύγχρονες και πλήρεις υποδομές και παροχές πχ αίθουσες, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, δημόσιες δωρεάν εστίες, λέσχη, βιβλιοθήκη, φθηνές μεταφορές κλπ, είναι το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για να βγούμε στην παραγωγή.

Προφανώς το να τα διεκδικήσουμε όλα αυτά δεν είναι απλή υπόθεση.

Πρέπει να οργανωθούμε, να γίνουμε πολλοί εμείς που διεκδικούμε, και τέλος να διεκδικούμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας ακόμη κι αν χρειάζεται να χάσουν αυτοί που τόσο καιρό κερδοσκοπούν εις βάρος των σπουδών μας, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μόνο αν ξέρουν ότι έχουμε αυτούς αντίπαλο θα πιεστούν να μας δώσουν πράγματα.

Από την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν οι σχολές καλώ τους συναδέλφους μου να δυναμώσουμε όλοι την επιτροπή αγώνα των φοιτητών που παλεύει για τα παραπάνω στο ΤΕΙ μας, να την κάνουμε δύναμη που μπορεί και πιέζει, οργανωμένη δύναμη που μπορεί και παρεμβαίνει στις εξελίξεις, που βάζει φρένο στην ασυδοσία και τον φοιτητοπατερισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης των συλλόγων μας, που θα κάνει αυτούς τους συλλόγους πραγματικά συλλόγους για τις ανάγκες των φοιτητών κι όχι ουρά των επιχειρήσεων.

Τους καλώ να ενισχύσουν μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή τους στην επιτροπή αγώνα τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών(ΜΑΣ), την μοναδικής πανελλαδικής και συμπαγής συσπείρωσης φοιτητικών συλλόγων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα, την μοναδική δύναμη που παλεύει κόντρα στην κερδοσκοπική πολιτική των μονοπωλίων και των επιχειρήσεων μέσα στα ιδρύματα.

Να ενισχύσουν εκείνη τη φωνή που εδώ στο ΤΕΙ Σερρών έκανε προσπάθεια να διεκδικήσει πράγματα και να κινητοποιήσει κόσμο, την φωνή που δεν φοβήθηκε να τα βάλει με τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΤΕΙ για το χάλι που υπάρχει με την ταλαιπωρία των φοιτητών με τις απεριόριστες μεταφορές εξαιτίας της έλλειψης εστιών…

Για να μπορέσουμε πλάι με τον υπόλοιπο λαό που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή να ανοίξουμε δρόμο για βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία προς όφελός των πολλών.

Ο παλμός και η ελπίδα είναι στον αγώνα!

Σας ευχαριστώ πολύ,

Φέρτης Γιώργος

2ο έτος στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Σερρών εκλεγμένος εκπρόσωπος σπουδαστών στο ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της ΣΤΕΦ.