Αντίδραση των Προέδρων των ΚΕΔΗ ν.Σερρών στο κλείσιμο που τους επιβάλλει η Κυβέρνηση

ΚΕΔΗΣΣε σύσκεψη  των Προέδρων των Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Νομού Σερρών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013 και  ώρα 19:00 στο κτίριο της  Κ.Ε.ΔΗ.Σ. (Εθνικής Αντίστασης 34, 2ος όροφος) με θέμα την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατάργηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι Κοινωφελείς επιχειρήσεις το διήμερο 30-31 Μαΐου 2013, ενώ εξέδωσαν και ψήφισμα στο οποίο γνωστοποιούν τους λόγους που αντιτίθενται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση.

Στο Ψήφισμα αναφέρουν χαρακτηριστικά

ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι Πρόεδροι των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων της Περιφερειακής  Ενότητας Σερρών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αντίδρασή μας  στις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης, που στόχο έχουν  το κλείσιμο των  επιχειρήσεών μας.
H διάταξη ΣΤ.12 του τελευταίου πολυνομοσχεδίου για τα Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής των Νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013, σε συνδυασμό με το Αρθρο 4 του Προσχεδίου Νόμου για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, καταλύουν κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΟΤΑ και μεταφέρουν την αρμοδιότητα για την κατάργηση των επιχειρήσεων από τους ΟΤΑ που τις συνέστησαν στην κεντρική κυβέρνηση.
Οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των  Δήμων μας είναι ΝΠΙΔ και ασκούν πολλές από τις θεμελιώδεις αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Στην τόσο άσχημη οικονομική περίοδο που διανύουμε σήμερα προσφέρουν πλήθος κοινωνικές υπηρεσίες για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, την στήριξη της οικογένειας, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.  Επίσης υλοποιούν όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες των ΟΤΑ, πολλές από τις αθλητικές καθώς και πλήθος ανταποδοτικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν την πολιτιστική ανάπτυξη των δημοτών μας. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές είναι συχρηματοδοτούμενες και δεν επιβαρύνουν ούτε τους ΟΤΑ αλλά ούτε και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στα πλαίσια των δυναμικών μας κινητοποιήσεων και σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενους των Νομικών μας Προσώπων (αορίστου και ορισμένου χρόνου) αποφασίσαμε τα κάτωθι:
  • Να κλείσουμε τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις μας το διήμερο 30-31 Μαϊου
  • Να παραστούμε σύσσωμοι (αιρετοί & εργαζόμενοι) στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 30 Μαϊου στα Ιωάννινα
  • Να υλοποιήσουμε δράσεις ενημέρωσης των δημοτών μας σχετικά με τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάργηση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων στην καθημερινότητά τους την Παρασκευή 31 Μαϊου
  • Να δημοσιοποιήσουμε το παρόν ψήφισμα στα αρμόδια Υπουργεία, του τοπικούς Βουλευτές, την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και τα ΜΜΕ
Ζητούμε την  άμεση κατάργηση της διάταξης ΣΤ.12 του πολυνομοσχεδίου και την απαλοιφή του Αρθρου 4 του Προσχεδίου Νόμου για την Οργάνωση της δημόσιας Διοίκησης.
Τέλος, ζητούμε από όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας να στηρίξουν τον κοινό  μας αγώνα και να κλείσουν και αυτοί τις Κοινωφελείς τους Επιχειρήσεις στις 30-31 Μαϊου, για να δώσουμε όλοι μαζί ένα δυναμικό μήνυμα αγωνιστικής δράσης και αλληλεγγύης ταυτόχρονα, σε όλους αυτούς που επιζητούν την αποδυνάμωση των ΟΤΑ και την τελική «εξαφάνισή» μας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΕΞΑΜΙΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ   
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΜΠΑΚΑΛΟΥΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ   ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ   
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗ  ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΚΟΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗ Ν. ΖΙΧΝΗΣ   ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΗ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ