Απ.Τζιτζικώστας: 20.000.000€ χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα των πλημμυρών από Στρυμόνα και Κερκίνη

Απ.Τζιτζικώστας: 20.000.000€ χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα των πλημμυρών από Στρυμόνα και Κερκίνη

Πλημμυρες-Στρυμώνας_20150330_111822Ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή ενότητα Σερρών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30-03-2105 στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Σερρών, Βισαλτίας, Εμμ.Παπά, Ηράκλειας και Σιντικής καθως αντιδήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι των βουλευτών και της Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, (καθώς έπρεπε να βρεθουν στη Βουλή για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας) οι αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ Στάθης Αβραμίδης και Ιωάννης Ταχματζίδης αντίστοιχα, περιφερειακοί σύμβουλοι των Σερρών , αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Σερρών, εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών, του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 30-03-2015 2Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε σε όλους τους παραβρισκόμενους πως αύριο μαζί με τον Αντιιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, θα μεταβούν στην Αθήνα όπου και θα έχουν συναντήσεις τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου όσο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τις καταστροφές που υπέστη ο νομός Σερρών από τις πλημμύρες.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας καταστροφής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σήμερα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια για να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών. Αύριο στις 12.30 μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη θα έχουμε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου από τον οποίο θα ζητήσουμε αφενός να αποζημιωθούν πάση θυσία και όσο το δυνατόν συντομότερα οι αγρότες του νομού Σερρών που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες και αφετέρου να μην χάσουν τις ενισχύσεις οι αγρότες που δεν είχαν προλάβει να καλλιεργήσουν, ενόψει και της νέας ΚΑΠ.

αναχωμα στο Στρυμόνα που έχει υποστεί ρήγμα
αναχωμα στο Στρυμόνα που έχει υποστεί ρήγμα

Ακολούθως στις 14.00 θα μεταβούμε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπου θα συναντήσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη διεκδικώντας επιτακτικά είκοσι εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Στρυμόνα. Είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε όλες τις μελέτες, τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων. Αυτή η καταστροφή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει έτσι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε την Σερραία Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, όλους τους βουλευτές και όλους τους δημάρχους του νομού να δώσουν επίσης το παρόν στις συναντήσεις με τους υπουργούς.
Τη συμπαράσταση όλων των φορέων σ’ αυτή τη δυναμική προσπάθεια διεκδίκησης για την αποκατάσταση των ζημιών ζήτησε από την πλευρά του και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών. Ο Γιάννης Μωυσιάδης τόνισε επίσης πως η Αντιπεριφέρεια Σερρών βρίσκεται επί ποδός και αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως από σήμερα παρατηρείται μείωση του όγκου του νερού που εισρέει από τη Βουλγαρία και επομένως μπορεί να ελέγχεται ευκολότερα η στάθμη της λίμνης Κερκίνη.

πλημμυρες_Στρυμόνας_2015Στην σύσκεψη πήραν το λογο αρχικά οι Δημαρχοι, όπου έκαναν μια περίληψη της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή τους και στη συνέχεια οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα απο τις πλημμύρες. Η γενική εικόνα είναι πως υπάρχει συνεννόηση μεταξυ των φορέων, ενώ απο την πλευρά της Περιφέρειας ξεκαθάρισε δια στόματος του Περιφερειάρχη Απ.Τζιτζικώστα ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αποζημειώσης των αγροτών απο την Περιφέρεια,  και ούτε χρήματα για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται σε Στρυμόνα και Κερκίνη και αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν απο την Κυβέρνηση.

Η κατάσταση στους Δήμους
Την επιδείνωση της πλημμυρικής κατάστασης στο δήμο Βισαλτίας Σερρών, ανέφερε η δήμαρχος Αγνή Δουβίτσα. «Η κατάσταση στο δήμο επιδεινώνεται, ενώ αύριο αναμένεται έξαρση του φαινομένου», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βισαλτίας συνεχίζεται η κατασκευή πρόχειρων αναχωμάτων, προκειμένου να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αγροτικές εκτάσεις από τις πλημμύρες, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε και διάνοιξη καναλιού, σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Αχινού.
Η κυρία Δουβίτσα, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκφράζει φόβους για επιδείνωση της κατάστασης, εξαιτίας των νερών που «κατεβαίνουν» από την Μπέλιτσα και προστίθενται στον ποταμό Στρυμόνα.

Πλημμυρες-Στρυμονας-Αντλιοστασιο_20150330_135156Παρόμοια κατάσταση βιώνει και ο δήμος Εμμανουήλ Παππά, με τη δημοτική αρχή να βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο. «Η στάθμη του νερού ανέβηκε περίπου σαράντα εκατοστά, ενώ ο ποταμός έχει υπερχειλίσει σε πολλά σημεία παρά τις άμεσες επεμβάσεις που γίνονται», δήλωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Νότας.

Από τη πλευρά της λίμνης Κερκίνης, ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, παραμένει αισιόδοξος δηλώνοντας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. «Η λίμνη αυτή την ώρα έχει σταθεροποιηθεί , η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά η στάθμη των νερών δεν παρουσιάζει αύξηση. Όσα νερά έρχονται τόσα διοχετεύονται στον ποταμό Στρυμόνα», δήλωσε ο κ. Κοτσακιαχίδης.