Απ.Τζιτζικώστας: Πρώτη πανελλαδικά και το 2014 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Απ.Τζιτζικώστας: Πρώτη πανελλαδικά και το 2014 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Τζιτζικώστας-Πρωταθλήτρια πανελλαδικά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναδείχτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το 2014. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στο 90,3% από 53% στις αρχές του 2013, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2014, η Περιφέρεια έσπασε κάθε ρεκόρ στην εκταμίευση κονδυλίων, αφού οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκ. ευρώ το 2014.

Οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014, ξεπερνώντας το 90,3% της συνολικής δέσμευσης του προγράμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πριν από δυο χρόνια, δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να αντισταθμίσουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα της κρίσης. Με την ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και ένα δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο. Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%. Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ».

Εξηγώντας τα πρακτικά αποτελέσματα από αυτές τις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στο 90,3% σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα έρχονται στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι εκταμιεύσεις – ρεκόρ ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στην αγορά. Οι πληρωμές σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν και ολοκληρώνονται. Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την περσινή χρονιά. «Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την οικονομία μας με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης πετύχαμε να απορροφήσουμε 61,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, 28 εκ. ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση, 40,5 εκ. ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 22 εκ. ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 39 εκ. ευρώ για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και 15,5 εκ. ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι «δίνουμε έμφαση στην πραγματική μας οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια τρέξαμε δυναμικά το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, με κονδύλια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, κατέθεσε εγκαίρως και αίτημα υπερδέσμευσης, για την ενίσχυση επιπλέον 1.100 επιχειρήσεων, που βρίσκονται στον προθάλαμο της χρηματοδότησης. Στο ίδιο πλαίσιο, για την επανένταξη των άνεργων στην αγορά εργασίας, η ΠΚΜ υλοποιεί 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας και στη νέα προγραμματική περίοδο, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, με ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο γρήγορης εκκίνησης, για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι. Είναι προτεραιότητα το νέο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει άμεσα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης, για να αγωνιστεί και να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας. Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας στην τύχη του. Τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε πάντα, στο ακέραιο.

Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014. Ήδη επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό λοιπόν, που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν τον Οκτώβριο του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεται και το 2015. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014 – 2020 είναι η πιο άμεση εθνική προτεραιότητα.

Και κάτι ακόμα, θα έλεγα η δεύτερη εθνική προτεραιότητα: Η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτό Αναπτυξιακό Νόμο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα, θέλει κάποιος να κάνει μία επένδυση, δεν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί. Το γεγονός λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοιχτός Αναπτυξιακός Νόμος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης – και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα – στον Αναπτυξιακό Νόμο που υπήρχε, στο πλαίσιο του οποίου είχαν υλοποιηθεί επενδύσεις, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί τα κονδύλια των ενισχύσεων. Ζητήσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ και μας έχει κατανεμηθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτές οι ολιγωρίες και οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την οικονομία μας. Την τοπική και την εθνική οικονομία μας. Γι’ αυτό και αναφέρομαι σε αυτά τα ζητήματα ως εθνικές προτεραιότητες, γιατί το ΣΕΣ 2014 – 2020, ο Αναπτυξιακός Νόμος, μαζί με μία αμοιβαία επωφελή λύση με την Ευρώπη, είναι οι βάσεις για να απελευθερωθούν κονδύλια, για να κινηθεί και πάλι η οικονομία και η αγορά».

Ο κ.  Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πρώτο έργο με το οποίο η ΠΚΜ αρχίζει το ΣΕΣ 2014-2020 είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ., καθώς και τις υπηρεσίες όλων των φορέων «για τη συνεργασία τους, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους και την κοινή μας προσπάθεια να αλλάξουμε πορεία, να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ

Σε όλους τους τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το 2014, πέτυχε την εκταμίευση σημαντικών πόρων, για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων.

Αναλυτικά ανά τομέα:

-Ενίσχυση προσπελασιμότητας (εκταμιεύσεις και πληρωμές 61,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου. Ενδεικτικά, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη (40,5 εκ. ευρώ), η περιμετρική Πολυγύρου (παράκαμψη Αγίου Βλάση, 10 εκ. ευρώ), η πρώτη από τις τρεις γέφυρες στον ανισόπεδο κόμβο της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16 (συνολικός προϋπολογισμός έργου 89 εκ. ευρώ), σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το δρόμο Ποτίδαια – Κασσανδρεία (79,6 εκ. ευρώ). Επίσης, ξεμπλόκαραν σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα (31,9 εκ. ευρώ) και ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης (το τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ, παραδόθηκε στην κυκλοφορία).

-Αστική και αγροτική αναγέννηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 28 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 21 έργα σε δέκα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά έργα είναι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (22 εκ. ευρώ), η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου στην Καλαμαριά (6,5 εκ. ευρώ) και η ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου (2 εκ. ευρώ).

-Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 40,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές. Επιπλέον, εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (εκταμιεύσεις και πληρωμές 22 εκ. ευρώ): Αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης στην Κεντρική Μακεδονία με παρεμβάσεις σε μήκος 1.354 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ολοκληρώνονται 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς. Ενώ ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.

-Τουρισμός – Πολιτισμός (εκταμιεύσεις και πληρωμές 39 εκ. ευρώ): Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα (18 εκ. ευρώ), την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (7 εκ. ευρώ) και την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων (3 εκ. ευρώ).

-Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα (15,5 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και η ανακαίνιση -εκσυγχρονισμός της Β’ μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου.