Απέκλεισαν τον δρόμο προς το ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου διαμαρτυρόμενοι για την μόλυνση των υδάτων

ΧΥΤΑ-Παλαιοκάστρου-διαμαρτυρια-μόλυνση2014-1Εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε την Παρασκευή 22/8 το πρωϊ, από την Αναπτυξιακή Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Παλαιοκάστρου, για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή της ευρύτερης περιοχής Παλαιοκάστρου από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Π.Ε. Σερρών. Στο πλαίσιό της κινητοποίησης, αποκλείστηκε για μισή ώρα ο δρόμος που οδηγεί στο ΧΥΤΑ.

Αφορμή για τη νέα αυτή κινητοποίηση υπήρξε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες εμφανίστηκαν σε ρέμα κάτω από το ΧΥΤΑ στραγγίσματα, κάτι που υποτίθεται πως δεν έπρεπε να συμβεί. Ενώ σε ιδιωτικές αναλύσεις των υγρών, που πραγματοποίησαν μέλη της κίνησης στο Χημείο Σερρών βρέθηκαν  ουσίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας.

Στην εκδήλωση του αποκλεισμού συμμετείχε πολυπληθές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, αποτελούμενο από τη βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή, το Συντονιστή και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής καθώς και τον επικεφαλής και μέλη του περιφερειακού σχήματος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι:

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα των κατοίκων, επισημαίνοντας το ακατάλληλο της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ και τον κίνδυνο ρύπανσης των υπόγειων υδροφορέων. Οι κυβερνητικές ωστόσο επιλογές, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται στο αντίποδα της ορθής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προτεραιότητες και τις επίσημες οδηγίες της Ε.Ε. (μείωση ποσότητας παραγόμενων αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση υλικών, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, υγειονομική ταφή υπολειμμάτων). Το γεγονός αυτό εκτός των κινδύνων που εγκυμονεί για το περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει και σε απένταξη του έργου από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, οπότε το δυσβάσταχτο κόστος θα βαρύνει επιπλέον στις πλάτες των πολιτών.

Τα παρατράγουδα άρχισαν πολύ νωρίς, δυστυχώς, και οι πλέον δύσπιστοι αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ωθείται προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση».

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνεντεύξεις τους προς τα ΜΜΕ, που κάλυψαν την εκδήλωση, η βουλεύτρια Αφροδίτη Σταμπουλή και ο επικεφαλής του περιφερειακού σχήματος Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Σταύρος Παπαϊωάννου.

ΧΥΤΑ-Παλαιοκάστρου-διαμαρτυρια-μόλυνση2014-2Συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών τονίζεται ότι:

 Η Τοπική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σερρών ανταποκρίθηκε στο μαζικό κάλεσμα της Αναπτυξιακής Περιβαλλοντικής Κίνησης Πολιτών Παλαιοκάστρου Σερρών σήμερα το πρωί στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε κοντά στην είσοδο του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου. Η σημερινή κινητοποίηση οργανώθηκε ύστερα από συγκλονιστικά ντοκουμέντα που δημοσίευσαν οι κάτοικοι με βίντεο, φωτογραφίες και εργαστηριακά αποτελέσματα από το χημείο του κράτους για τα τρομακτικά επίπεδα (550% πάνω από το όριο) μόλυνσης αποβλήτων νερών του ‘υποτιθέμενου’ βιολογικού καθαρισμού που χύνονται ανεξέλεγκτα σε ρέματα της περιοχής Νεράιδα.

Είναι γνωστό ότι το ζήτημα της διαχείρισης απορριμάτων στον νομό Σερρών απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και αρκετά χρόνια, με σωρία παρασκηνιακών μεθοδεύσεων από αιρετούς και μη παράγοντες που έχουν συναινέσει στην κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), πράγμα που συνιστά οικολογικό και οικονομικό έγκλημα σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές των μνημονίων και τις επιταγές των κεφαλαιοκρατών εργολάβων που επιδιώκουν να θησαυρίζουν στις πλάτες και τις ζωές των πολιτών.

Είναι επίσης γνωστός και ο αγώνας των κατοίκων του Παλαιοκάστρου η οποίοι εξαρχής είχαν προβάλει αντιρρήσεις για την κατασκευή και τη λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, ενώ μετά την προσφυγή τους στο ΣτΕ το 2005 κατάφεραν και ακύρωσαν την δημιουργία ΧΥΤΑ, απόφαση που φυσικά καταστρατηγήθηκε συνομωτικά με τροποποίηση της μελέτης από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ προσθέτοντας τα εργοστάσιο που αναφέραμε πιο πάνω.

Έχοντας και δεκάδες παραδείγματα από τη μπίζνα που στήνεται γύρω από την διαχείριση των απορριμάτων στην Ελλάδα (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή) είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι μεγαλοκαρχαρίες εργολάβοι παρέα με τους υποτακτικούς στην ΕΕ της συγκυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να λάβουν υπόψη τη γνώμη της κοινωνίας και δεν υπολογίζουν ούτε ζωές ούτε περιβάλλον μπροστά στο κέρδος.

«Απαιτούμε η πόλη που ζούμε να είναι καθαρή. Να μην περάσουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για διαχείριση των απορριμμάτων με δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών μονάδων και αναπαραγωγή του αίσχους των χωματερών, όπως σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό. Όχι στην καύση των απορριμμάτων. Είμαστε αντίθετοι στην εισβολή ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα της καθαριότητας (της συντήρησηςς διαχείρισης των απορριμμάτων, της συλλογής τους –ανακύκλωσης). Χρειάζεται ένας συνολικά διαφορετικός επανασχεδιασμός και αντίληψη για τη συλλογή, τη διαχείριση και τη διάθεση – απόθεση των απορριμμάτων, που θα ξεκινάει από το να μην παράγεται και απορρίπτεται τόσο πλαστικό, την κατανάλωση, τη συσκευασία. Μείωση, πρόληψη απορριμμάτων. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση. Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Όχι μετακύλιση στους κατοίκους του κόστους κατασκευής των έργων. Να λειτουργήσουν σωστά, να επεκταθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης, ώστε να γίνουν εύχρηστα για τους κατοίκους και αποτελεσματικά με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος. Οι χώροι απόρριψης απόβλητων και απορριμμάτων να οριοθετούνται και να λειτουργούν με όρους και κανόνες προστασίας της ζωής των κατοίκων και προστασίας του περιβάλλοντος. Ανθρώπινες και ενιαίες συνθήκες εργασίας εργαζομένων σε αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών. (Φλεβάρης 2014 – Θέσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ για καθαριότητα- ανακύκλωση)»

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπαρίσταται στον αγώνα του Παλαιοκάστρου για το ζήτημα του ΧΥΤΑ και απαιτεί άμεση διακοπή της λειτουργίας του μέχρι να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα τοξικά απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού.

Ζητούμε να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι που εδώ και τόσο χρονικό διάστημα που μολύνεται ανεξέλεγκτα το ρέμα στη Νεράιδα διαβεβαιώνουν ότι όλα κινούνται περιβαλλοντικά ορθώς και νόμιμα!

Απαιτούμε δημόσια έργα βελτίωσης των υποδομών και προστασίας της ζωής με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο.

Καλούμε όλους τους Σερραίους να έχουν λόγο στη διαχείριση των απορριμάτων μέσα από συνελεύσεις εργαζομένων, κατοίκων και επιστημόνων και να απορρίπτουν ΣΔΙΤ και εγκληματικές συμβάσεις παραχώρησης.