Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Βασίλειος Ιντζες

Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Βασίλειος Ιντζες

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ Βασίλης Ιντζές.  Συλλυπητήριο μήνυμα για την εκδημία του Βασιλείου Ιντζέ εξέδωσαν τόσο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης, όσο και ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τρέντσιος. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βασίλειος Ιντζές του Χαραλάμπους (γενν. 1929) ήταν Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ, και υπήρξε ο πρώτος υπουργός Βορείου Ελλάδος του ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκε το 1929 στο Στρυμονοχώρι του Δήμου Σιντικής. Οι γονείς του κατάγονταν από τον Πόντο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος στο Μικρό Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

Ήταν από τους πρώτους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου από το 1963 μέχρι το 1967 (εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1963 και ξανά στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964), κατά την προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Σερρών το 1974, και διετέλεσε βουλευτής Σερρών του Κινήματος από το 1975 μέχρι το 1989. Στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1974 αρχικά δεν εξελέγη, αλλά προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, που έκανε δεκτή την προσφυγή του και το Μάρτιο του 1975 κατέλαβε την έδρα του Θεοχάρη Μηνά της Νέας Δημοκρατίας, που εξέπεσε από το βουλευτικό αξίωμα.

Χρημάτισε υπουργός Βορείου Ελλάδος από τον Οκτώβριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 1985, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ιντζές εκλέχτηκε επανειλημμένα μέλος του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων. Εκπόνησε, επίσης, μελέτες με θέματα γύρω από προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας (σιτικό πρόβλημα και καπνικό πρόβλημα), καθώς και το ασφαλιστικό.

Συλλυπητήριο Μήνυμα Μ. Τζελέπη για το θάνατο του Βασίλη  Ιντζέ

Θα ήθελα να εκφράσω τα «Θερμά μου Συλλυπητήρια» στην οικογένεια του Βασίλη  Ιντζέ.

Θλίψη και πένθος για όλους μας. Ο Βασίλης Ιντζές για όλους εμάς, τους νεότερους πολιτικούς ήταν ο «εμπνευστής» μας, ο «δάσκαλός» μας  για την συμμετοχή μας στην μεγάλη πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι αγώνες του, τα βιώματά του ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική του εμπειρία δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, η Θητεία του στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η όλη του πολιτική σταδιοδρομία αποτελούν την «μεγάλη πολιτική του παρακαταθήκη» και για όλους εμάς «πολιτικά διδάγματα» από την πορεία ενός συνετού ανθρώπου και παράλληλα ενός ενάρετου πολιτικού.

Η εμβληματική του φυσιογνωμία θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη….

Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτήν την στιγμή τo «μεγάλο έργο» του Σερραίου πολιτικού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Βασίλη Ιντζέ

Σ’ ευχαριστούμε για όλα

Με εκτίμηση

Μιχάλης Τζελέπης

Γραμματέας ΚΙΝ.ΑΛ. Κώστας Τρέντσιος

Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Ιντζέ με θλίψη. Έναν σεμνό και λιτό άνθρωπο, αγωνιστή της Δημοκρατικής Παράταξης, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του, πριν και μετά τη Δικτατορία, υπηρετώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο κι εκπροσωπώντας τον Σερραϊκό Λαό.

Ο Βασίλης Ιντζές υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε Υπουργός Βορείου Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι Βασίλη.

Για τη Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Σερρών,

Ο Γραμματέας

Κώστας Τρέντσιος

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: “Βαριά θλίψη”

Η Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΣΕΡΡΩΝ εκφράζει την βάρια της θλίψη και υποβάλει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την Οικογένεια και του οικείους του Μεγάλου Δημοκράτη Σερραίου Πολίτικου Βασίλη Ιντζέ .

Ένα σεμνό αγωνιστή της Δημοκρατίας σε δύσκολα χρονιά και εποχές,άξιος συνεχιστής του έργου του αείμνηστου Νίκου Ιντζέ .

Έναν Πολίτικο ο οποίος με το ήθος του και την παρουσία στα πολιτικά δρώμενα αποτέλεσε άξιο εκφραστή του ευρύτερου Δημοκρατικού Χώρου στο Νόμο Σερρών .

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (13/9) στην Αθήνα.