Απλήρωτοι… τρείς μήνες οι… πενταμηνίτες των Δήμων του ν.Σερρών!

εργαζομενοι_πεντάμηναΑπλήρωτοι παραμένουν εδώ και τρεις μήνες περίπου οι απασχολούμενοι στα πεντάμηνα των Δήμων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτηση της που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η βουλευτής κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία όμως παραμένει αναπάντητη εδώ και 3 μήνες (η υποχρέωση του υπουργού είναι να απαντά σε 25 ημέρες).

Σε δήλωσή της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρει: «Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,πρόσφατα, είχα καταθέσει (ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Αριθ. Πρωτ.: 5350/20.12.2012)   Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με θέμα τα προβλήματα, που είχαν προκύψει στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας». Πλέον, δεν αποτελεί είδηση η άρνηση των Κυβερνώντων να απαντούν ακόμη και καθυστερημένα στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς,  είναι πλέον η πάγια πρακτική τους. Μετά από διαμαρτυρίες δεκάδων συμπολιτών μας που εργάζονται στα προγράμματα αυτά, και αφού ενημερώθηκα από τον κ. Απιδόπουλο, Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών και την κ. Μπαρμπαρούση, αρμόδια Δ/ντρια του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΣΕ για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά τους, μιας και υλοποιούν το πρόγραμμα, είχα συνάντηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο, αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να επιταχύνθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται από τους Προϊσταμένους της μονάδας Β’ και να υπογραφούν οι αναγκαίες βεβαιώσεις τους, ώστε το συντομότερο δυνατό να λάβουν και την έγκριση του δημόσιου υπόλογου (Επίτροπο).

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά_2012Θέλω να πιστεύω, ότι η πληρωμή των απασχολουμένων στα πεντάμηνα των Δήμων του Νομού Σερρών θα έχει λυθεί το συντομότερο δυνατό ( το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου), ώστε στους  879 δικαιούχους εργαζόμενους  στα προγράμματα αυτά να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Και είναι καλό άπαντες σε αυτές τις δύσκολες ώρας να θυμούνται, ότι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις πεντάμηνες συμβάσεις «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι γονείς παιδιών στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, άνθρωποι κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης που δεν γνωρίζουν πότε θα βγουν στη σύνταξη, αλλά κυρίως νέοι πτυχιούχοι με προσόντα και κυρίως διάθεση για δουλειά. Είναι εργαζόμενοι προγραμμάτων που είναι επιχορηγούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και είναι λογικό η μη καταβολή των δεδουλευμένων να προκαλεί εντονότατη ανησυχία και αναστάτωση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες. Καθυστερήσεις θα υπάρχουν, αλλά και κανείς δεν μπορεί, ανέξοδα, να επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τόσο τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και τους εμπλεκομένους στην εκτέλεση του προγράμματος κ. Απιδόπουλο και  την κα Μπαρμπαρούση.