Από το «έξω οι βάσεις» στο «μέσα οι βάσεις» και τώρα «και άλλες βάσεις»

Από το «έξω οι βάσεις» στο «μέσα οι βάσεις» και τώρα «και άλλες βάσεις»

Στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να κλείσει μέτωπα και να επικεντρωθεί σε εκείνο που δεν κλείνει και είναι ο κίνδυνος εξ ανατολών, τα πολιτικά λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο.  Το λάθος του κ Τοσουνίδη

Του Στέλιου Ρακιτζή

(Σερραϊκής καταγωγής) με τα περι πρότασης μομφής από τη ΝΔ, που ενδεχομένως να στήριζε και αυτό του προέδρου των ΑΝΕΛ κ Πάνου Καμμένου

Αν και ελάχιστο μπόρεσαν να κατανοήσουν την λογική όσων είπε ο κατ’ εξοχήν παρορμητικός Υπουργός Άμυνας, η δήλωση του,  ότι επιθυμεί να αναπτύξουν οι Αμερικανοί μόνιμες βάσεις στην ελληνική επικράτεια, (πέραν της Σούδας), στο Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να πούμε πως αν την δήλωση αυτή την έκανε ένας Υπουργός της ΝΔ, την επομένη θα κατακλύζονταν η πλατεία Συντάγματος από χιλιάδες αριστερούς που θα κατήγγειλαν την ξενοκίνητη κυβέρνηση, την δουλικότητα και την υποταγή στην Ουάσιγκτον.
Αν τη θέση αυτή την εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά  από μια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ή του υπουργικού συμβουλίου θα δέχονταν την ανάλογη κριτική, ακόμη και πολεμική, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε διαφάνεια.

Η κυβέρνηση θα όφειλε να απαντήσει πειστικά, με ποια λογική ζητά από τις ΗΠΑ να γεμίζει την ελληνική επικράτεια με βάσεις, με ποια ανταλλάγματα, τι  ακριβώς εξυπηρετούν, που τέλος πάντων πως λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ο θόρυβος για το θέμα προήλθε από τη ΝΔ και τον αρχηγό της(?) Κυριάκο Μητσοτάκη που ακόμη και έναν προβληματισμό τον μετατρέπει σε παντιέρα αντίδρασης κατά της Αριστεράς που την θεωρεί υπεύθυνη ακόμη και για όσα κακά έχει προκαλέσει η Δεξιά στον τόπο.

Ανεβάζει τους τόνους, στοχεύοντας βεβαίως σε μια εκλογική επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπολογίζει το κόστος σε μια γεωστρατηγική σκακιέρα, όπου οι συμμαχίες καθορίζονται από τα συμφέροντα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μόνιμες. Με τον τρόπο αυτό συμβάλει στο λάθος του κ Καμμένου.

Δυστυχώς δεν ήταν το μοναδικό.

Έχοντας αυτοπαγιδευθεί ο κ Καμμένος στους «μακεδονομάχους», πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν περπατήσει η Συμφωνία των Πρεσπών, να δημιουργηθεί στην περιοχή, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας.

Ωστόσο η πλευρά των ΗΠΑ τον «άδειασε» και επέμεινε στο ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας.

Το μείζον ζήτημα, είναι άλλο. Από το «έξω οι βάσεις», περάσαμε στο «μέσα οι βάσεις» και τώρα στο «φέρτε και άλλες βάσεις». Οι ΗΠΑ πολλαπλασιάζουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους  στην Ελλάδα ενισχύοντας την δυνατότητα επιθετικότητά τους.

Ουδέποτε στο παρελθόν η Ελληνική επικράτεια χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ σε επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ.

Άλλο όμως η στήριξη των ΗΠΑ, άλλο η εμπλοκή της χώρας, που ανεβάζει την κλίμακα κινδύνου για την Ελλάδα, καθώς την καθιστά στόχο κατά των ΗΠΑ.