Αποχετευτικό Μητρουσίου- Σκουτάρεως: Ποιότητα ζωής, αλλά και… κόστος 650€ ανά υδρόμετρο

Σκούταρι-ενημέρωσηΣτην δύσκολη οικονομική ζωή που ζούμε, η κατασκευή του αποχετευτικού αγωγού σε Μητρούση και Σκούταρι θα λύσει σημαντικά προβλήματα, καθώς μέχρι σήμερα τα οικιακά λύματα κατέληγαν σε οικιακούς βόθρους, φέρνει όμως και μια σημαντική αρχική οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους, αφού καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος σύνδεσης (650-700€) με τον αγωγό. Η Δημοτική Αρχή Σερρών λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων, εμφανίστηκε  στο Σκούταρι, με προτάσεις οικονομικής διευκόλυνσης ενώ ο Δήμαρχος Σερρών Π. Αγγελίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους κατοίκους». Σύμφωνα με το δελτίο τυπου του δήμου:

Το μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων του Σκουτάρεως για το αποχετευτικό Μητρουσίου Σκουτάρεως είχε ως αποτέλεσμα –θετικό- έναν ζωηρό διάλογο ανάμεσα στους ίδιους, τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Θόδωρο Αραμπατζή το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουλίου, στο παλαιό Δημαρχείο Σκουτάρεως.

Ήταν όλοι εκεί για να εξετάσουν τρόπους αποπληρωμής των ιδιωτικών συνδέσεων του έργου «Αποχετευτικό Μητρουσίου- Σκουτάρεως και σύνδεση με τον βιολογικό» και να πάρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους σχετικά με αυτό.

            Όπως είναι γνωστό, η σύνδεση φρεατίου υποδοχής-κατοικίας είναι μη επιλέξιμη δαπάνη του έργου και βαρύνει το δημότη. Στην προκειμένη περίπτωση οι κάτοικοι του Σκουτάρεως –όπως και οι κάτοικοι του Μητρουσίου- καλούνται  να πληρώσουν 650-700 ευρώ για κάθε υδρόμετρο. Για την εξόφληση του παραπάνω ποσού ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Θεόδωρος Αραμπατζής πρότεινε δύο τρόπους:

  • Α) 25 ευρώ το μήνα Χ24 μήνες ή
  • Β) 9,5 ευρώ το μήνα για δέκα έτη (110 ευρώ/έτος) μέσω δανείου που θα συνάψει η ΔΕΥΑΣ.

Να σημειώσουμε ότι από τη συνολική δαπάνη των ιδιωτικών συνδέσεων θα αφαιρεθούν 150.000 ευρώ που είναι το ειδικό τέλος δύο ετών, που όπως γνωρίζουμε πηγαίνει αποκλειστικά για έργα.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να ελαφρύνουμε τους δημότες» τόνισε για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος, ενώ ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ ξεκαθάρισε ότι «οι ιδιωτικές συνδέσεις δεν μπορούν να πληρωθούν παρά μόνο από τους δημότες του Σκουτάρεως και υπενθύμισε τις περιπτώσεις του Λευκώνα και των Σερρών παλαιότερα, του Χριστός πρόσφατα.

«Θα υπάρξει ειδική μέριμνα μέσα από το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους απόρους, βεβαίως με αυστηρά κριτήρια» ενημέρωσε ο Θεόδωρος Αραμπατζής.

 

Το έργο

 «Το Αποχετευτικό Μητρουσίου Σκουτάρεως ήταν ένα όνειρο και γίνεται πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Πέτρος Αγγελίδης και αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν εφόσον καταργούνται οι βόθροι.

Δεν παρέλειψε, «για να μην αδικήσουμε κανέναν» όπως είπε, να υπενθυμίσει το ιστορικό του έργου το οποίο ξεκίνησε (μελέτη) με δήμαρχο τον Ματθιουδάκη στον 1ο Καποδιστριακό Δήμο και συνεχίσθηκε με τον επόμενο Δήμαρχο τον κ. Καλαϊτζίδη.

Η ΔΕΥΑΣ σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σερρών, από το 2011 που ανέλαβε, επικαιροποίησε τη μελέτη που βρήκε και ενέταξε το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Τέλη Αυγούστου ξεκινά το κομμάτι: «Εξωτερικοί αγωγοί μεταφοράς λυμάτων και σύνδεσή τους με το Βιολογικό» συγχρόνως με την κατασκευή των αντλιοστασίων. Ο προϋπολογισμός του είναι 2,7 εκ. ευρώ.

Έως το τέλος του έτους θα έχουμε ανάδοχο για το εσωτερικό δίκτυο προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ για τις δύο Δημοτικές Κοινότητες. Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι ιδιωτικές συνδέσεις ώστε «το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό, σύγχρονο και αποδοτικό» υπογράμμισε ο Θ. Αραμπατζής.

Στο Σκούταρι, τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Αγγελίδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Θ. Αραμπατζή υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Καδής Γεώργιος και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.  Μερετούδης Δημήτριος και Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

Μετά το Μητρούσι και στο Σκούταρι λύθηκαν οι απορίες των κατοίκων, διαλύθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες τους για το έργο, το οποίο από τα τέλη του επόμενου μήνα μπαίνει πλέον στη φάση της κατασκευής.