Αποφυλακίζονται, μέχρι τη δίκη τους, οι 6 σωφρονιστικοι υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για το θάνατο του βαρυποινίτη Ιλιε Καρέλι

Αποφυλακίζονται, μέχρι τη δίκη τους, οι 6 σωφρονιστικοι υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για το θάνατο του βαρυποινίτη Ιλιε Καρέλι

καρέλι-Οι έξι προφυλακισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του αλβανού βαρυποινίτη Ιλίε Καρέλι στις Φυλακές Νιγρίτας (πριν ένα χρόνο) αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Οι έξι σωφρονιστικοί είχαν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους στον Εισαγγελέα Σερρών τον περασμένο Απρίλιο.

Ενόψει της συμπλήρωσης του 12μηνου της προφυλάκισης, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή τους κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα όπου διαμένουν, όπως επίσης υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ, στον καθένα.

Την υπό όρους αποφυλάκισή τους είχε προτείνει νωρίτερα προς το Συμβούλιο κι ο εισαγγελέας. Όπως έγινε γνωστό, στην πρότασή του ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι “η προσωρινή τους κράτηση δεν έχει δικονομικό και ουσιαστικό έρεισμα, τονίζοντας ότι οι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διαφύγουν, ούτε είναι ύποπτοι φυγής, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ενώ έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα και είναι άπαντες οικογενειάρχες κι άρα με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες”.

Στις αρχές Φλεβάρη 2015 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, απέρριψε την έφεση που άσκησαν οι κατηγορούμενοι κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη παραπεμφθεί, μαζί με επτά συναδέλφους τους, σε δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που συνέβη τον περυσινό Μάρτιο στις φυλακές Νιγρίτας. Εκτός από τους 13 δεσμοφύλακες που κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, σε δίκη παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.

Όλοι τους, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, θα καθίσουν στο εδώλιο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.