Αποικιοκρατική συμπεριφορά από την διοίκηση του ΤΑΡ

ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποικιοκρατική συμπεριφορά από την διοίκηση του ΤΑΡ

Το πλέον απεχθές πρόσωπο και τη νοσηρή, αν μη τι άλλο, αποικιοκρατική συμπεριφορά έχει επιδείξει η Διοίκηση του ΤΑΡ, δια των εκπροσώπων της, που ξεχώρισαν για την

Του
Στέλιου Ρακιτζή

ανεπάρκειά τους σε τακτικές διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης, απέναντι σε πολίτες  και αγρότες της Καβάλας, επιλέγοντας την ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της Καβάλας, να ζητήσουν δια καταθέσεων μηνύσεων την εντολή του Εισαγγελέα για την σύλληψη των πολιτών εκείνων που εμπόδιζαν την είσοδο του αγωγού στα Τενάγη των Φιλίππων.

Το ιστορικό της διένεξης

Το ιστορικό της όλης διένεξης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Κρηνίδων Καβάλας (περιοχή Φιλίππων) με την Κ/Ξ κατασκευής του έργου του ΤΑΡ, ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η όδευση του αγωγού μέσα από τα τεφρώδη (Τενάγη) εδάφη της περιοχής, καθώς δημιουργούσε εύλογους φόβους για ατύχημα λόγω αυτανάφλεξης της τέφρας, καταστροφή και δέσμευση εδαφών υψηλής καλλιεργητικής απόδοσης και υποθήκευση της μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου από την τοπική κοινωνία. Παράλληλα αναπάντητα μένουν σοβαρά ερωτήματα της περιβαλλοντικής μελέτης και η κάθετη αντίθεη του ΓΕΩΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Θωρακισμένοι ή μάλλον καλυπτόμενοι πίσω από την ανακοινωθείσα απόφαση του ΣτΕ, (με τις αποφάσεις υπ.αρ. 1360 και 1361 του 5ου Τμήματος) και μάλιστα πριν αυτή κοινοποιηθεί ως έγγραφο στους άμεσα ενδιαφερόμενους, επιδείχθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας ιδιαίτερη σπουδή να ληφθούν αστυνομικά μέτρα, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των κατοίκων και του ΤΑΡ, όπως τουλάχιστον εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Επικοινωνιακή σχέση με τα ΜΜΕ

Έχοντας διασφαλίσει μια επικοινωνιακή σχέση με ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας δια της μεθόδου της διαφημιστικής καμπάνιας, πίστευε και ίσως εξακολουθεί να πιστεύει η Διοίκηση του ΤΑΡ, πως έχει επιβληθεί «πειθαρχία» στην τοπική κοινωνία, παρά τις καταγγελλόμενες παρατυπίες από την Κ/Ξ κατασκευής του έργου, πάντα σύμφωνα με τους πολίτες που συσπειρωμένα μαζί με τον Δήμο Καβάλας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και δεκάδες θεσμοθετημένους φορείς της ΠΕ Καβάλας, ζητούσαν και επιμένουν να ζητούν την αλλαγή όδευσης του αγωγού βορειότερα της νυν χάραξης, δηλαδή πάνω και πίσω από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Με την πρόφαση ότι προκλήθηκε βία από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες και πολίτες της περιοχής, χωρίς να έχει γίνει καμιά σύγκρουση, η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη οκτώ ατόμων. Συλληφθέντες είναι οι απεργοί πείνας κκ Θέμης Καλπακίδης και Αντώνιο Λουσρέλι (Ιταλός ακτιβιστής της κίνησης «no TAP») οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Μανώλης Κελαϊδάκης, Νίκος Ξανθόπουλος, Σπύρος Προυσαεύς και οι κκ Παναγιώτης Αρσονιάδης, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης και Σάββας Μυλωνίδης.

Η μη σύλληψη της Δημάρχου Καβάλας κας Τσανάκα, που ενεργά και επίσημα είναι μαζί με τους συλληφθέντες, δημιουργεί αλγεινή εντύπωση για το έλλειμμα ισόνομης και ισοπολιτειακής εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας. Εκτός αν τα φαινόμενα εξαπατούν…

Τέλος πέρα της εξαγγελίας για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 27/6 αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις από την κοινωνία της Καβάλας και ακόμη πιο δυναμικές από τους πολίτες στην περιοχή των Τεναγών