Απορρίφθηκε η έφεση των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για το θάνατο του Καρέλι

Απορρίφθηκε η έφεση των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για το θάνατο του Καρέλι

Φυλακές Νιγρίτας-ασθενοφόρο-2012αΣτο εδώλιο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ), όπου παραπέμφθηκαν από το δικαστικό συμβούλιο των Σερρών, θα καθίσουν οριστικά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που κατηγορούνται για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι, τον προηγούμενο Μάρτιο, στις φυλακές Νιγρίτας.
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, απέρριψε την έφεση που άσκησαν οι κατηγορούμενοι κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών παραπέμφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε δίκη 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι να δικαστούν για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία, ενώ για υπόθαλψη εγκληματία παραπέμπεται ο τότε διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος.
Ειδικότερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών με το υπ’ αριθμόν 189/2014 βούλευμα, παραπέμπει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τους συγκεκριμένους δεσμοφύλακες να δικαστούν για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία.
Επίσης το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει από κάθε πράξη δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με το βούλευμα «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους».
Παράλληλα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν προφυλακιστεί για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη.
«Με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, κρίνεται αιτιολογούμενο ότι εάν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλα εγκλήματα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.
Υπενθυμίζεται πως ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη και στις 27 Μαρτίου 2014 μεταφέρθηκε από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Εκεί βρέθηκε νεκρός στο κελί του και όπως διαπιστώθηκε είχε προηγηθεί ο βασανισμός του εντός των φυλακών.

Πηγή: ΑΜΠΕ