Απόρριψη αίτησης αναγνώρισης “μακεδονικού” σωματείου στην Ηράκλεια

Απόρριψη αίτησης αναγνώρισης “μακεδονικού” σωματείου στην Ηράκλεια

Απορρίφθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 με απόφαση του Πρωτοδικείου Σερρών η αίτηση αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος».

Η απόφαση με αριθμό 185/2019 έθεσε πρωτόδικα τέρμα στις φιλοδοξίες ομάδας πολιτών της περιοχής Ηράκλειας Σερρών να αναγνωριστεί στην Ελλάδα η ύπαρξη «Μακεδονικής» γλώσσας στην περιοχή. Την μηνυτήρια αναφορά είχε καταθέσει ο Γεώργιος Τάτσιος τον Μάρτιο του 2018 ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Η πρώτη δίκη πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2019, όπου οι εκπρόσωποι της Αδελφότητας προσπάθησαν να πείσουν το Δικαστήριο, μέσω μαρτύρων, πως η γλώσσα των ντόπιων Σερραίων είναι σλάβικη.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» στο καταστατικό του αναγράφει ότι μεταξύ των σκοπών του είναι η διατήρηση και διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας και η απόδοση τιμών στους «ντόπιους» ήρωες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι η «ντόπια» γλώσσα και σε ποιους ήρωες αναφέρεται το καταστατικό.

Τις απορίες “φώτισε”μια περιοδική έκδοση (Φωνή του Τόπου μας) του εν λόγω συλλόγου τον Μάρτιο του 2018. Σε αυτήν ως «ντόπια» γλώσσα χαρακτηρίζεται η «μακεδονική», ενώ έκανε αναφορά ότι πρέπει να γιορτάζεται η ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν και να τιμούνται ως ήρωες οι βούλγαροι αρχικομιτατζήδες Γιάνε Σαντάσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ, στην οποία σφαγιάστηκαν οι Έλληνες του Κρουσόβου το 1903.

Όπως αναφέρει δημοσίευση που έκανε ο κύριος Τάτσιος:

«Οι δικαστικοί λειτουργοί αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και τις εθνικές προεκτάσεις που λαμβάνει η υπόθεση έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Αυτή η δικαστική απόφαση (αναμένεται να ασκηθεί έφεση) είναι η πρώτη ΝΊΚΗ του Μακεδονικού Ελληνισμού απέναντι σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αφελληνισμού της Μακεδονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και μας γεμίζει αισιοδοξία για σε ένα περιβάλλον κατάμαυρο.

ΤΕΛΙΚΆ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ…!»

Το Δικαστήριο στην απόφασή του στις 13 Σεπτεμβρίου έκρινε:

… Κατά τα διδάγματα κοινής πείρας ντόπιος Σερραίος ομιλών την ντόπια γλώσσα είναι αποκλειστικά ο Έλληνας Μακεδόνας που γεννήθηκε και κατοικεί στην περιοχή των Σερρών, η οποία ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που ονομάζεται Μακεδονία και ομιλεί την ελληνική γλώσσα.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και των Σερρών επί χιλιάδες χρόνια όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, τη γλώσσα των ιστορικών κειμένων και τη γλώσσα των λατρευτικών κειμένων που αδιάλειπτα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής.

Ειδικότερα η πόλη των Σερρών είναι μια από τις λίγες αρχαίες πόλεις του ελληνικού χώρου που κατόρθωσε να διατηρήσει την ελληνική γλωσσική της ταυτότητα αδιάλειπτη παρά το γεγονός ότι η στρατηγική της θέση στη γη της Μακεδονίας την κατέστησε πέρασμα αναρίθμητων στρατών και λαών από την αυγή των ιστορικών χρόνων μέχρι σήμερα, αλλά και το γεγονός ότι τελούσε επί οθωμανική κυριαρχία για χρονικό διάστημα πεντακοσίων τριάντα ετών (1383-1913)….

Σε άλλο σημείο της απόφασης αναφέρεται:

Δια του σφετερισμού των εννοιών «ντόπιος» Σερραίος και «ντόπια» γλώσσα, οι οποίες τίθενται στον καταστατικό πυρήνα του σκοπού του, το υπό σύσταση σωματείο, παραχαράσσει σκοπίμως την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής στην προσπάθειά του να αντλήσει ιστορικό επιχείρημα για τις θέσεις των μελών του, αποσκοπώντας ευθέως στη δημιουργία και διεύρυνση μιας διακριτής γλωσσικής και πολιτιστικής κοινότητας στην παραμεθόριο περιοχή των Σερρών μέσω της για πρώτη φορά συστηματικής καταγραφής και καλλιέργειας σε βάθος χρόνου στον πληθυσμό των Σερρών, που στην πραγματικότητα ομιλεί την ελληνική γλώσσα και είναι αμιγώς ελληνικής εθνικής συνείδησης, ενός αποκαλούμενου ιδιώματος που δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική πολιτεία με στοιχεία άλλων εθνικών γλωσσών που ομιλούνται από Κράτη που συνορεύουν με την Ελληνική Επικράτεια.

Το σωματείο κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών, μέσω μαρτύρων προσπάθησε να γίνει δεκτό το επιχείρημά τους ότι η ντόπια γλώσσα στην περιοχή των Σερρών και της Μακεδονίας δεν είναι η ελληνική, αλλά η σλαβική και ότι υπάρχει μάλιστα στην περιοχή των Σερρών διακριτή γλωσσική και πολιτιστική κοινότητα (δηλ. μειονότητα), η οποία πρέπει να προστατευθεί.

Το σωματείο αναμένεται να ασκήσει έφεση επί της απόφασης η οποία θα συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό.