Αραμπατζή και Λεονταρίδης απέσυραν τις υπογραφές τους από «φωτογραφική» τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά

με την τροπολογία επιχειρείται να «προικοδοτηθούν» οι εργοστασιακές μονάδες – φωτοβολταϊκά έργα δυο τουλάχιστον επιχειρηματιών
με την τροπολογία επιχειρείται να «προικοδοτηθούν» οι εργοστασιακές μονάδες – φωτοβολταϊκά έργα δυο τουλάχιστον επιχειρηματιών

Τρεις βουλευτές από τη ΝΔ απέσυραν τις υπογραφές τους από την τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, την οποία είχαν καταθέσει, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ», 22 συνολικά βουλευτές, οι δύο από το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τους σερραίους βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή Θεόφιλο Λεονταρίδη και τον βουλευτή Εύβοιας Ανδρέα Λυκουρέντζο, οι οποίοι μετά την αντίθεση που είχε εκφράσει αρχικά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Σερρών, ήρθαν και οι καταγγελίες της ΔΗΜΑΡ για «φωτογραφική» τροπολογία. Ετσι θέλοντας να αποποιηθούν την κατηγορία ό,τι συμπράττουν με τα «μεγάλα συμφέροντα» απέσυραν τις υπογραφές που αρχικά είχαν βάλει στην τροπολογία.

Αναλυτικά:

Καταγγελία της ΔΗΜΑΡ

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσαν οι καταγγελίες της ΔΗΜΑΡ για «φωτογραφική τροπολογία», αλλά και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κομισιόν αντιδρά επικαλούμενη παραβίαση του ανταγωνισμού στα φωτοβολταϊκά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα με την τροπολογία επιχειρείται να «προικοδοτηθούν» οι εργοστασιακές μονάδες – φωτοβολταϊκά έργα δυο τουλάχιστον επιχειρηματιών που έχουν εντάξει τα επενδυτικά τους σχέδια στο Fast Track και συγκεκριμένα οι όμιλοι Κοπελούζου και Παναγάκου.

Ο ΣΠΕΦ Σερρών ήταν αντίθετος στην τροπολογία

 Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις τροπολογίας που αφορά φωτοβολταϊκά έργα που έχουν ενταχθεί στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, εκφράζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά με επιστολή προς τους βουλευτές.

Όπως αναφέρει, με την τροπολογία επιχειρείται να θεσπιστεί πρόσθετη επιβάρυνση του ήδη προβληματικού ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέσω της ένταξης εκατοντάδων νέων MW φωτοβολταϊκών στο σύστημα και μάλιστα με αναδρομικά υψηλές τιμές απορρόφησης της ενέργειας που ίσχυαν πριν από δύο χρόνια.

Ο ΣΠΕΦ καλούσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μονάδες φωτοβολταϊκών που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία έχουν υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 2014 κατά περίπου +50% και έχουν καλύψει ακόμη και αυτόν του 2020.

Η τροπολογία

Την τροπολογία υπέγραφαν 22 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και με αυτήν προωθείτο η δυνατότητα σε επενδυτές οι οποίοι έχουν εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια υλοποίησης φωτοβολταϊκών σταθμών στις Στρατηγικές Επενδύσεις του Ν. 3894/2010, δηλαδή στην διαδικασία του Fast Track, να επιλέξουν να μειώσουν τον ενταγμένο σε κάθε στρατηγική επένδυση αριθμό ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών με πρόβλεψη διαφορετικής τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την περιορισμένη ισχύ αυτών των φωτοβολταϊκών σταθμών. Το σκεπτικό της τροπολογίας αυτής ήταν ότι έτσι θα δοθούν κίνητρα επιτάχυνσης της υλοποίησης συγκεκριμένων στρατηγικών επενδύσεων.

Οι «εξηγήσεις»

Σύμφωνα με τον βουλευτή -και εκπρόσωπο Τύπου- του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο, εκ των πρωτοστατούντων για την προώθηση της τροπολογίας καθώς απειλείται να κλείσει στη Αρκαδία εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών αφήνοντας 250 εργαζομένους στον δρόμο, «προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή». Όπως εξήγησε, «την Παρασκευή στην Αρκαδία, αλλά και στην Αχαία και άλλες περιοχές που υπάρχουν τέτοια εργοστάσια, 1.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους». Ενώ ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη να διαμορφώσει εκείνος το μίγμα τιμής ανά μεγαβατώρα, ώστε να μην κατηγορηθούν οι υπογράφοντες βουλευτές για πριμοδότηση των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην επένδυση.