Αρχές Απριλίου οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Αρχές Απριλίου οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν στην Κεντρική Μακεδονία οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με από εδάφους ψεκασμούς, αρχικά στα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον βιολόγο, πρόεδρο της εταιρείας “Οικοανάπτυξη” που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, Σπύρο Μουρελάτο, στις αρχές Μαΐου, το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ, ήδη, έχει εξοικονομηθεί χρόνος στις σχετικές διαδικασίες, καθώς το πρόγραμμα είναι τριετές και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά εφαρμογής του.

“Οι δειγματοληψίες που γίνονται και τα αποτελέσματά τους για τα σημεία όπου εμφανίζονται εστίες κουνουπιών είναι σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία καταπολέμησής τους” αναφέρει χαρακτηριστικά και γνωστοποιεί ότι αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά τα επίπεδα όχλησης στην Κεντρική Μακεδονία.

Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες πρόβλεψης του μεγέθους των πληθυσμών των κουνουπιών ανά περιοχή, διευκρινίζει ότι αυτές είναι περιορισμένες.

 “Δεν είναι μόνο θέμα βροχής, αλλά και αέρα και εκδήλωσης τοπικών καταιγίδων, και θερμοκρασιών και σταθερότητας των θερμοκρασιών, αλλά και θέμα στρατηγικών επιβίωσης που έχουν αναπτύξει τα 4 – 5 είδη κουνουπιών που μας ενοχλούν. Είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα. Υπάρχουν κουνούπια που θα μας ενοχλήσουν ακόμη και σε ξηρές καιρικές συνθήκες” προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, ότι γίνονται παρεμβάσεις και ψεκασμοί σε φρεάτια και υδάτινες επιφάνειες στο αστικό περιβάλλον, ενώ υπενθυμίζει και τη σημασία της λήψης από τους πολίτες των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της εμφάνισης εστιών κουνουπιών.