Η άρση πλειστηριασμών και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικογένεια

σφυριΤου Γιάντσιου Ιωάννη [Δικηγόρου]  

Άς μιλήσουμε κατ΄ αρχήν με αριθμούς όπως τους δίνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων τον Αύγουστο του 2013. Η άρση των πλειστηριασμών είναι μνημονική δέσμευση, μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Τα προβληματικά δάνεια – τα λεγόμενα «κόκκινα» έχουν ξεπεράσει τα 65 δισ. Δηλαδή περίπου στο 30% του συνόλου των δανείων στην Ελλάδα.

Τα 65 δισ αφορούν συνολικά 500.000 χιλιάδες δανειολήπτες , οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους σε δάνεια κάρτες κλπ.

Αποκλειστικά τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών είναι σήμερα 72.000 δισ ευρώ. Προβληματικά είναι περίπου 20 δισ ευρώ που αντιστοιχούν σε 150.000 χιλ σπίτια. Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα για να φανεί η τεραστία φορολογική επέμβαση που έγινε στην τσέπη του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Το ύψος των κόκκινων δανείων το 2010 ήταν συνολικά 12 δισ  ευρώ και μέσα σε μια 3ετία, σήμερα ξεπέρασαν τα 65 δισ ευρώ???

Η κυβέρνηση του ΓΑΠ και του Παπακωσταντίνου, η οποίοι γνώριζαν άριστα σε τι τροχιά παρακμής έβαζαν την χώρα με τα μνημόνια, προσπάθησαν να προστατέψουν τις τράπεζες από τους μαζικούς πλειστηριασμούς των ακινήτων, που έπρεπε οι ίδιες οι τράπεζες να πράξουν με αποτέλεσμα τα ακίνητα να έχαναν την αξία τους και οι τράπεζες τα χρήματά τους. Μπροστά σ΄ αυτό το δίλλημα και ενώ οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος έχει την οικονομική δύναμη να πληρώσει και ποιος όχι, ζήτησαν και η κυβέρνηση δέχθηκε να προστατευθεί οριζόντια η πρώτη κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ. Ουσιαστικά για να σώσουν το τομάρι τους οι τράπεζες που κλονίζονταν συθέμελα από την ρευστότητα και το PSI δηλαδή το κούρεμα των ομολόγων αν έχαναν τα στεγαστικά και όχι μόνο δάνεια θα ήταν η ταφόπλακα τους. Γι αυτό το λόγο και ζήτησαν την προστασία των ανυπόθηκων ακινήτων. Την ίδια στιγμή κέρδιζαν χρόνο για να μετατρέψουν καταναλωτικά δάνεια σε ενυπόθηκα. Οι τράπεζες προετοιμαζόταν για το τελικό χτύπημα που θα ερχόταν με την άρση των πλειστηριασμών. Πως προετοιμαζόταν, πρώτον είναι τυχαίο που η συζήτηση για την άρση των πλειστηριασμών ξεκίνησε μόλις οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την ανακεφαλαίωση τους με 50 δισ ευρώ, χρήματα που είναι αποκλειστικά του ελληνικού λαού!!!!!!! Δηλαδή, πληρώσαμε εμείς την ανακεφαλαίωση των τραπεζών με 50 δις, οι τράπεζες έχουν πλέον επάρκεια κεφαλαίων, και σήμερα που στηρίχθηκαν με δικά μας χρήματα έρχονται και λένε πως σταδιακά θα πρέπει να γίνει η άρση των πλειστηριασμών και να αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί οι πρώτες κατοικίες των πολιτών αυτής της χώρας. Να χαιρόμαστε την κυβέρνησή μας και αυτούς που μας διοικούν. Πρωτίστως να χαρούμε τν πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο αυτής της χώρας που στις διαταγές της τρόικας δεν λογαριάζουν τον λαό που διοικούν και εκτελούν «υποτίθεται για το καλό μας όλες τις απαιτήσεις των δανειστών» κάθε εντολή τους. Για να χρυσώσουν δε το χάπι, μας αραδιάζουν διάφορες «μπούρδες» ότι θα προστατέψουν κάποιους αδυνάτους και θα πλειστηριάσουν μόνο αυτούς που έχουν. Μεγαλύτερο ψέμα δεν ακούστηκε, διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δανειστών μας και των τραπεζών μας.

Η άρση των πλειστηριασμών είναι χτύπημα στην καρδιά κάθε ελληνικής οικογένειας που είναι σε αδυναμία πληρωμών λόγο των περικοπών σε μισθούς συντάξεις κλπ, που έχει υποστεί ο λαός μας από τα μνημόνια και την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθούμε.