Άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μ. Βλάχβεη! (τι ψήφισαν οι βουλευτές των Σερρών)

την άρση της βουλευτικής ασυλίας του σερραίου βουλευτή της ΝΔ, Μενέλαου Βλάχβεη με 161 υπέρ της άρσης, 42 κατά, 7 «παρών» και 3 λευκά
την άρση της βουλευτικής ασυλίας του σερραίου βουλευτή της ΝΔ, Μενέλαου Βλάχβεη με 161 υπέρ της άρσης, 42 κατά, 7 «παρών» και 3 λευκά

 

Η Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της Τετάρτης 9/10 ενέκρινε την αίτηση του Εισαγγελέα Σερρών (το οποίο κατατέθηκε στις 8/4/2013) για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του σερραίου βουλευτή της ΝΔ, Μενέλαου Βλάχβεη με 161 υπέρ της άρσης, 42 κατά, 7 «παρών» και 3 λευκά. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Βλάχβεη είχε ζητηθεί για απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας Σερρών ερευνά υπόθεση χορήγησης δανείων από την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, στην οποία ο κ.Βλάχβεης ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (πριν εκλεγεί βουλευτής). Ο βουλευτής Σερρών είχε ζητήσει από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στην οποία είχε εισαχθεί το αίτημα (στις 10/7/2013) να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Η Επιτροπή αποφάσισε, να παραπέμψει το θέμα προς ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, όπως και έγινε χθες.
Να σημειωθεί ό,τι είθισται οι βουλευτές να ζητούν την προστασία της βουλής, όταν θεωρούν ότι διώκονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. 

Τι ψήφισαν οι Σερραίοι Βουλευτές

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπερ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας ψήφισαν οι βουλευτές των Σερρών, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής με τους “Ανεξάρτητους Ελληνες” Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και ο βουλευτής της “Χρυσής Αυγής” Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Αντίθετα “να μην αρθεί η ασυλία” ψήφισαν οι συνάδελφοί του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης (σ.σ. κομματική αλληλεγγύη;;;)

Αρση ασυλίας για άλλους τρεις βουλευτές, απόρριψη για έναν
Η Ολομέλεια της Βουλής στην χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισε επίσης την άρση ασυλίας άλλων τριών βουλευτών, του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ, Τρίκαλα), Δημήτρη Χριστογιάννη (ΝΔ, Πιερία) και Ιωάννη Μιχελογιαννάκη (ΣΥΡΙΖΑ, Ηράκλειο). Αντιθέτως, απορρίφθηκε το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή.
Το αίτημα για τον κ. Κασσή αφορούσε υπόθεση κινητοποιήσεων για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» έπειτα από μήνυση των νέων ιδιοκτητών που ισχυρίζονται ότι ο κ. Κασσής προκάλεσε επεισόδια.
Ο ίδιος ο βουλευτής, ήταν και ο μόνος από τους πέντε που ζήτησε τον λόγο, μιλώντας το πρωί στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι είχε και έχει την άποψη πως η Δωδώνη θα έπρεπε να περάσει στις ενώσεις παραγωγών, ενώ επέμεινε ότι ακόμη και σήμερα, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά «με το τίμημα, τον πραγματικό ιδιοκτήτη που κρύβεται πίσω από την off shore, αλλά και την προσβλητική συμπεριφορά του ειδικού εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας».

Ο κ. Κασσής ανέφερε επίσης ότι την ημέρα των επεισοδίων δεν βρισκόταν στην περιοχή και υπογράμμισε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της Δωδώνης θα πρέπει να αφήσουν τις απειλές και να δώσουν στους παραγωγούς τα χρήματα που τους χρωστάνε, γιατί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Υπέρ της ασυλίας του κ. Κασσή ψήφισαν 33 βουλευτές, 167 ψήφισαν κατά της άρσης, 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 3 ψήφισαν με λευκό.

Αντιθέτως,

Υπέρ της άρσης του Ιωάννη Μιχελογιαννάκη ψήφισαν 203 βουλευτές, 5 βουλευτές ψήφισαν κατά, 2 «παρών» και 3 βουλευτές ψήφισαν λευκό. Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Μιχελογιαννάκη αφορά σε υπόθεση απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, συνολικής αξίας αντικειμένου της πράξης υπερβαίνουσας το ποσό των 120.000 ευρώ αλλά και αυτό των 150.000 ευρώ στρεφόμενη κατά ΟΤΑ.

Επίσης, 159 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου 42 ψήφισαν κατά, 9 «παρών» και 1 λευκό. Η άρση ασυλίας του κ. Ταμήλου αφορά σε υπόθεση παράβασης καθήκοντος.

Για την άρση ασυλίας του Δημήτρη Χριστογιάννη ψήφισαν υπέρ 151 βουλευτές, κατά 55, 6 «παρών» και 1 λευκό. Η άρση ασυλίας του κ. Χριστογιάννη αφορά σε υπόθεση σωματικής βλάβης από αμέλεια.