«Να αποδώσουμε τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον Ηρωα Εμμανουήλ Παπά»

«Να αποδώσουμε τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης  στον Ηρωα Εμμανουήλ Παπά»

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΔΡΑΓΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ  ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ  ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Κύριοι,

       Με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ  Αθηνών και του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ, αλλά και ως καταγόμενος  από  το Ιστορικό και παραδοσιακό χωριό  Εμμανουήλ Παπάς, αισθάνομαι την αδήριτο ανάγκη με την παρούσα επιστολή μου να αναφερθώ στον Εθνικό μας Ηρωα  Εμμανουήλ Παπά.  Σε ποιο βαθμό έχει προβληθεί η αποφασιστική συμβολή του στον Αγώνα του 1821 για την απελευθέρωση, ποιες ήταν  οι έμπρακτες  εκδηλώσεις στη μνήμη του, και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας σήμερα  τόσο για το Ιστορικό και Παραδοσιακό μας χωριό,  όσο και κύρια για την ολοκλήρωση  του φόρου τιμής που πρέπει να αποδώσουμε  στον Εθνεγέρτη της Μακεδονίας.

Από της εγκαταστάσεως  μου το 1971 στην Αθήνα  ως Συμβολαιογράφου  και της Ιδρύσεως του Πολιτιστικού Συλλόγου  Εμμανουήλ Παπά και με την ιδιότητα του Προέδρου ή Γ. Γραμματέα των Δ.Σ., πάνω από 40 χρόνια, έθεσα τον εαυτό μου στο Κεφάλαιο του Εθελοντισμού, προκειμένου,  μαζί με τους άλλους συμπατριώτες μου, να αγωνισθούμε για την προβολή της ζωής και της δράσης του Εμμανουήλ Παπά.

Σ’ αυτό τον Πολιτιστικό  και Ιστορικό Ναό υπηρέτησα, όλα  τα χρόνια και εξακολουθώ μέχρι σήμερα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου.

Οι καταστατικοί μας σκοποί και οι  επιδιώξεις μας, είχαν τεθεί από της ιδρύσεως του Συλλόγου, με βασικό στόχο  την προβολή της ιδανικής  μορφής, της ζωής και δράσης  του Εμμανουήλ Παπά και της δημιουργίας του Πνευματικού Ιστορικού και Πνευματικού Κέντρου στην ομώνυμη γενέτειρα του.

Για το σκοπό αυτό οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε ημερίδα στις 28 Ιουνίου 2008, στο Σχολαρχείο όπου στεγάζεται  το Ιστορικό  Μουσείο της Επανάστασης 1821 Εμμανουήλ Παπάς και χρησιμοποιείται σήμερα ως έδρα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εμμανουήλ Παπά.

Με την ευκαιρία της  διοργάνωσης αυτής της σπουδαίας ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Εκκλησίας του Δήμου Εμμανουήλ Παπά και Σερρών, ο Νομάρχης Σερρών, άλλοι φορείς του Ν. Σερρών ως και πολιτιστικοί Σύλλογοι, κυκλοφορήσαμε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο μεταξύ άλλων καταχωρήσαμε τρεις  ανοικτές επιστολές που απευθύνονταν:

1) Η πρώτη προς τις  Αρχές, Θρησκευτικές, Δημόσιες, Στρατιωτικές, Δημοτικές κλπ, τους Σερραίους  συμπατριώτες μας, αγρότες, επιχειρηματίες,  νομικά πρόσωπα οιασδήποτε μορφής, Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, εκπαιδευτικούς και Πολιτιστικούς  Συλλόγους Ν. Σερρών και Μακεδονίας και γενικώς σε όλους που αποτελούν το Πολιτιστικό και Πνευματικό δυναμικό του τόπου μας.

2) Η δεύτερη είχε  σαν αποδέκτη όλους  τους  συγχωριανούς  μας που διαμένουν  στις Σέρρες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα και εξωτερικό  και

3) η τρίτη  είχε παραλήπτη όλα τα Μ.Μ.Ε. του Ν. Σερρών.  Οι επιστολές αυτές εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παπά Αθηνών, φέρουν την υπογραφή την δική μου,  ως Προέδρου και του κ. Στέργιου Τσιάλα ως Γ. Γραμματέα.

Το Δελτίο Τύπου της  ημερίδας στις 28/6/2008 έχει αναρτηθεί  στην ιστοσελίδα μας www.empapas.org, όπου μπορεί ο κάθε χρήστης να λάβει γνώση.

Στις επιστολές τονίζονται ιδιαίτερα, οι υποχρεώσεις μας, ως θεματοφύλακες  της Ιστορικής μας παράδοσης, να διατηρήσουμε άσβεστο το φάρο της βαριάς κληρονομιάς μας, να αποδώσουμε τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης  στον Ηρωα Εμμανουήλ Παπά και να δώσουμε την  διάσταση που επιβάλλεται  στο μεγάλο κεφάλαιο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ.

Οι αγώνες και οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας  για την σοβαρή αυτή υπόθεση και τα επιτεύγματά μας έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς από τα  Μ.Μ.Ε.  αλλά και από τη στήλη του περιοδικού Εμμανουήλ Παπάς που εκδίδεται από τον ομώνυμο Σύλλογο Θεσσαλονίκης.  Πολύ σύντομα δε θα έχουμε την ευκαιρία, με την συμπλήρωση  των 41 χρόνων  από της συστάσεως του Συλλόγου, σ’ ένα επίσης Δελτίο  Τύπου, να εκθέσουμε στην ιστοσελίδα μαςwww.empapas.org  όλες  τις δραστηριότητες μας, που οπωσδήποτε ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες των δασκάλων για την τοποθέτηση της προτομής του Εμμανουήλ Παπά στο χωριό, των εκπαιδευτικών με πρωτεργάτη τον επιθεωρητή Παπαστεφάνου για τοποθέτηση  ανδριάντα στις Σέρρες,  η τοποθέτηση από τον Σύλλογό μας προτομής στην  Αθήνα, στο πεδίο του Αρεως, στην Δάφνη και στην  Υδρα, ανδριάντα – μνημείο στην Θεσσαλονίκη από τον Σύλλογο Θεσσαλονίκης και προτομή στην Ποτίδαια Χαλκιδικής από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής. 

Μετά από την πραγματοποίηση  των ανωτέρω το μεγαλύτερο βάρος από τον Σύλλογό μας αλλά και από την από  4ετίας ιδρυθείσα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εμμ. Παπά, δόθηκε στην επέκταση του χώρου γύρω από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και το Σχολαρχείο και πράγματι μετά από ένα μαραθώνιο κατορθώσαμε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου 1) Στις  5.12.2003 με αγορά, το οικόπεδο ιδιοκτησίας κληρονόμων  Αθανασίου Λάμπου μ.τ. 316,44, 2) στις 5.12.2003 με αγορά, το οικόπεδο ιδιοκτησίας κληρονόμων Στέργιου Λάμπου μ.τ. 328, 3) στις 8.11.2007 με αγορά το οικόπεδο ιδιοκτησίας Θωμά Π. Κοτρώτσιου μ.τ. 247,33, 4) στις 27.6.2008 με αγορά, το οικόπεδο ιδιοκτησίας κληρονόμων Ιωάννη Γόρδη μ.τ. 276, 5) στις  27.6.2008 με δωρεά το οικόπεδο ιδιοκτησίας κληρονόμων Ζωής συζ. Στεργίου Καρανάσιου μ.τ. 270 και 6) στις 7.1.2010     με αγορά το  οικόπεδο ιδιοκτησίας κληρονόμων Κύρκου Τόμπουλου μ.τ. 275,27.

Η συνολική δαπάνη απόκτησης των οικοπέδων που έφθασε περίπου τα 70.000 ευρώ καλύφθηκε κατά το 1/5 από τον Δήμο Εμμ. Παπά και τα υπόλοιπο κυρίως από τον Σύλλογό μας και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και από μέλη των ομωνύμων Συλλόγων χωριού και Θεσσαλονίκης  και από συμπατριώτες μας.

Στόχος στον ενιαίο αυτό χώρο να κατασκευασθεί, ιδρυθεί και λειτουργήσει  Πνευματικό – Πολιτιστικό και ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ» το οποίο θα περιλαμβάνει Α) ΜΟΥΣΕΙΑ: 1) Ιστορικό Μουσείο Επανάστασης 1821 «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ», 2) Λαογραφικό  Μουσείο  και 3) Εκκλησιαστικό Μουσείο, Β) ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ: Κατασκευή Μαυσωλείου και μεταφορά οστών Εμμ. Παπά από Σέρρες, Γ) Βιβλιοθήκες και συγκέντρωση όλου του Αρχειακού Υλικού που αφορά τον Εμμανουήλ Παπά, Δ) Για την ενότητα του χώρου η αναπαλαίωση του κωδωνοστασίου αλλά και η συντήρηση του τέμπλου του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου.

Για την ενοποίηση αυτών των  χώρων κρίνεται αναγκαίο η μεταφορά  της αίθουσας τελετών που βρίσκεται στον ενοποιημένο χώρο με την κατεδάφιση των κτισμάτων και ανέγερση νέας Αίθουσας τελετών και άλλης πολλαπλής χρήσεως στο Μπεϊνλικ (ιδιόκτητος χώρος της εκκλησίας). Ηδη στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μετά από συνεχείς προσπάθειές μας, έχει κατεδαφισθεί με μέριμνα του Δήμου Εμμ. Παπά το ως άνω παλαιό κτίσμα  (Μπεϊνλικ).

Πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό  ότι πέρα της εκπλήρωσης της ιστορικής  μας υποχρέωσης η επίτευξη αυτού  του σκοπού και η σωστή λειτουργία όλων των φορέων, μπορεί να φέρει, όπως σε όλα τα σοβαρά Ευρωπαϊκά Κράτη και τουριστική ανάπτυξη  με την παρεπόμενη οικονομική ωφέλεια για τον όμορφο τόπο μας.

Τέλος επιβάλλεται η ΟΙΚΙΑ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου με σκοπό, να γίνει η απαραίτητη συντήρηση και η ένταξη του κτιρίου στα αξιοθέατα του χωριού και της Περιφέρειας των Σερρών.

Με την ολοκλήρωση των στόχων αυτών θα έχουμε καταφέρει  να δημιουργήσουμε  ένα Πολιτιστικό  – Ιστορικό Χώρο στην μνήμη του Εμμ. Παπά και με τον  εφοδιασμό του Μουσείου με τα απαραίτητα έντυπα, η  άλλα αντικείμενα  που θα αναφέρονται στον Εμμ. Παπά και με την καλή λειτουργία τους, οι διάφοροι επισκέπτες  όχι μόνο από τα διαμερίσματα της Μακεδονίας αλλά και από τις άλλες πόλεις της Ελλάδος, ως και οι μαθητές να αποκομίζουν μία συνολική  εικόνα της μεγάλης προσφοράς  του Εμμ. Παπά στον Αγώνα της απελευθέρωσης του Γένους.

Για την φιλοξενία  των μαθητών  κατά  τις  μαθητικές  εκδρομές τους, κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο  η διαμόρφωση  της μεγάλης ιδιόκτητης έκτασης του Δήμου στον Αγιο Δημήτριο με τις κατάλληλες αθλοπαιδιές, χώρους αναψυχής και διασκέδασης των εκδρομέων.

Τα μέσα για την  υλοποίηση των ανωτέρω στόχων εκτίθενται συνοπτικά στο  Δελτίο Τύπου και δεν είναι δυνατό να αναφερθούν στην παρούσα επιστολή.

Για την αξιοποίηση των  χώρων και την δημιουργία του Πνευματικού – Πολιτιστικού  και Ιστορικού Κέντρου, έχουν εκπονηθεί με  την επιμέλεια του κ. Στ. Τσιάλα και από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Θωμά Ταλαντίνη  τα προσχέδια του Κέντρου αυτού τα οποία και επιδείχθηκαν και αναλύθηκαν κατά  την διάρκεια  της Ημερίδας.

Επισημένεται  σε ειδική επιστολή  αναφοράς  μου στο ανωτέρω Δελτίο Τύπου ότι ήρθε η ώρα ευθύνης και συλλογικών  αποφάσεων των τοπικών Αρχών (Δήμου Εμμ. Παπάς, Εκκλησίας,  Ν. Αυτοδιοίκησης, Ν. Σερρών, λοιπών Δήμων Σέρρες, εκπαιδευτικών κλπ,) να πάρουν την σκυτάλη  της μαραθώνιας αυτής πορείας για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων και με την ενεργό συμμετοχή της Πολιτείας μέσω της αξιοποίησης των Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να κάνουμε το Οραμα πραγματικότητα.

Θεωρούμε δεδομένη αναγκαία και πολύτιμη την συμμετοχή για τον σκοπό αυτό και την συμπόρευση των άνω Πολιτιστικών φορέων  ως και των άλλων κατηγοριών ατόμων που εντάσσονται στο πνευματικό δυναμικό, επιχειρηματικό κόσμο και γενικά στο Σερραϊκό λαό.

Ηδη όμως περάσανε 4, 1/2 χρόνια από την διενέργεια της ημερίδας και παρά την κοινή διακήρυξη ( πρόταση του τέως Νομάρχη κ. Φωτιάδη) ότι το Ιστορικό και Παραδοσιακό χωριό μας, επιβάλλεται να καταστεί ο πρώτος Πολιτιστικός – Ιστορικός και Τουριστικός τόπος του Ν. Σερρών, δεν αναλήφθηκε καμιά προσπάθεια προώθησης και ολοκλήρωσης του οράματος.

Ερωτάται λοιπόν εύλογα τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Θα συνεχίσουμε να ζούμε με το όραμα ή θα αναληφθεί συντονισμένη προσπάθεια για την οριστικοποίηση των σχεδίων, την λήψη της σχετικής απόφασης από τον Δήμο Εμμ. Παπά και τον προγραμματισμό εκτέλεσης και ολοκλήρωσης αυτού του έργου;

Σε άλλα διαμερίσματα της χώρας αξιοποιούνται με κάθε τρόπο και προβάλλονται η ιστορία  του τόπου τους και οι Ηρωες  τους.

Εμείς θα αρκεστούμε, στο κάθε χρόνο διενεργούμενο με μέριμνα του Δήμου Εμμ. Παπά, Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην μνήμη του Ηρωα ή σε κάποια περιστασιακή εκδήλωση που πραγματοποιούν οι Σύλλογοί μας στην μνήμη του ή θα αναλάβουμε από κοινού όλοι οι φορείς και παράγοντες δράση για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας; Εχουμε χρέος ο φάρος της βαριάς Iστορικής μας κληρονομιάς να ακτινοβολεί  στους αιώνες  και να αποτελεί  παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται 191 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα  και 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.  Το 2021 η Πολιτεία θα γιορτάσει πανηγυρικά τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της.  Εμείς θα αφήσουμε τα εννέα επόμενα χρόνια άπρακτα χωρίς καμία αποτελεσματική δράση;

Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο οι καταγόμενοι από το ιστορικό χωριό συγχωριανοί μας, όσο και αυτοί που διαμένουν σε οποιοδήποτε μέρος  στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή, έχουμε σε ύψιστο βαθμό ανεπτυγμένη την Εθνική μας ευαισθησία. Η Ιστορία, η παράδοση του τόπου μας και η μνήμη του Εμμανουήλ Παπά συντροφεύουν  τις μνήμες μας, διαμορφώνουν τους χαρακτήρες μας, μεταλαμπαδεύοντας στα παιδιά μας ιδανικά και ηθικές αξίες. 

Ολοι μας θα θέλουμε να προσθέσουμε, ακόμα και σε αυτές τις τόσο δύσκολες  και τόσο σκοτεινές μέρες  τις οικονομικής μας κρίσης και το δικό μας λιθαράκι έστω και μικρό, στο Εθνικό οικοδόμημα και στο Μεγάλο Κεφάλαιο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ.  Εμείς από την πλευρά μας επιφυλασσόμαστε  να υποβάλλουμε και να σας ανακοινώσουμε  συγκεκριμένες  προτάσεις για το σκοπό αυτό.

Με το ίδιο συναίσθημα πιστεύω ότι διεκατέχονται  και όλοι οι συμπατριώτες μας Σερραίοι και Μακεδόνες που γνωρίζουν την ιστορία του και την μεγάλη του Εθνικη προσφορά στον Αγώνα, που ο Εμμανουήλ Παπάς δεν είχε την τύχη να χαρεί, την ελευθερία της Πατρίδας του, αλλά συνέβαλε στην αποφασιστική αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και έσπειρε τον σπόρο της Ελευθερίας στην Μακεδονία για να φυτρώσει και να καρποφορήσει  μετά από 82 χρόνια.

Εφτασε λοιπόν η μεγάλη ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δρομολογήσει όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες που θα αποβλέπουν  στην υλοποίηση των κοινών στόχων μας και συγκεκριμένα:

1. Να πάρει την ιστορική του απόφαση, για την αξιοποίηση του διαμορφωθέντος ενιαίου χώρου γύρω από το Σχολαρχείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου για την δημιουργία του Πνευματικού – Πολιτιστικού και Ιστορικού κέντρου Εμμανουήλ Παπάς.

2. Να εκπονήσει  τα οριστικά πλάνα και σχέδια και να καταρτίσει πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου, ως ώριμη πρόταση να υποβληθεί αρμοδίως για την εξεύρεση και χορήγηση κονδυλίων από τα Εθνικά ημεδαπά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα.

3. Να συγκροτήσει  Επιτροπή στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν εκτός από τον Δήμαρχο του Εμμανουήλ Παπάς, οι Ιερές Μητροπόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, δηλαδή Σερρών και Νιγρίτας, Σιντικής και Φυλλίδος, ο Αντιπεριφερειάρχης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι  της Στρατιωτικής Αρχής, εκπαιδευτικών και των Πολιτιστικών Συλλόγων Εμμανουήλ Παπάς, Θεσσαλονίκης και χωριού ως και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εμμανουήλ Παπάς και τυχόν άλλοι φορείς,  οι οποίοι θα αναλάβουν την κοινή προσπάθεια και τον συντονισμό για την εξεύρεση των πόρων και της δαπάνης που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου.

Η υλοποίηση  του οράματος αυτού θα αποτελεί εκπλήρωση  ενός ιστορικού χρέους μας απέναντι στον Εθνικό μας Ηρωα Εμμανουήλ Παπά, η αυτοθυσία του οποίου ως και των μελών της οικογενείας του στον Αγώνα για την Ελευθερία, πρέπει να μας εμπνέει και να μας θωρακίζει με τα ιδανικά του, ώστε να κρατάμε ψηλά την ιστορική μας παράδοση και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στις επερχόμενες γενεές.

  Καλούμαστε λοιπόν όλοι με μπροστάρη τον Δήμο Εμμανουήλ Παπά, να συμπορευτούμε στην Μαραθώνια πορεία που θα μας οδηγήσει με βήμα ταχύ στο τέρμα αυτής της επιλογής μας, που θα αποτελεί και τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην μνήμη του Εμμανουήλ Παπά για την προσφορά του στην Ανεξαρτησία του Γένους.  Το 2013 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.  Ευχόμαστε στην αφετηρία της νέας  εκατονταετίας να γίνει η επιβαλλόμενη αναφορά, στον Εμμανουήλ Παπά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Εμμανουήλ Παπάς και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εμμανουήλ Παπάς, περιμένουν την ευγενή συνδρομή όλων όσων  θέλουν να συμβάλουν στην υλοποίηση των ανωτέρω στόχων, με την εμφάνιση του ονόματός τους στην κατάθεση οποιουδήποτε ποσού στους  λογαριασμούς που διατηρεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εμμανουήλ Παπάς και είναι οι εξής:

1) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 080/296028-13
2) ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 22269809
3) ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ  ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ: 1010000339300-7
4) ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ  ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (POSTBANK) υπ’ αρ.
     00088607030-9
                  Με βαθιά εκτίμηση και πολύ αγάπη
 προς όλους σε όσους απευθύνεται η παρούσα επιστολή.
 
Αριστείδης Αθανασίου  Δράγιος Συμβολαιογράφος
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παπάς Αθηνών και 
Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Αστικής Μη
Κερδοσκοπικής Εταιρείας Εμμανουήλ Παπάς.
 
Αθήναι, 15.11.2012