Άσκοπη(;) υποβολή φακέλου ζημιών των πλημμυρών στις Σέρρες-Δεν τηρούνται (ούτε κατ’ελάχιστο) τα κριτήρια της Ε.Ε. για αποζημιώσεις!!!

Άσκοπη(;) υποβολή φακέλου ζημιών των πλημμυρών στις Σέρρες-Δεν τηρούνται (ούτε κατ’ελάχιστο) τα κριτήρια της Ε.Ε. για αποζημιώσεις!!!
Πλημμυρισμένες περιοχες_Σερρών_14052015_coloured
Πλημμυρισμένες εκτάσεις των Σερρών στις 14-5-2015

Η αντιπεριφέρεια Σερρών με ανακοίνωσή της την Παρασκευή (15/5) γνωστοποιεί ότι έχει υποβληθεί από την μεριά της ο φάκελος με καταγεγραμμένες τις ζημιές που έχουν υποστεί διάφορες περιοχές της Κεντρικης Μακεδονίας από τις θεομηνίες των τελευταίων μηνών. Το σύνολο των ζημιών το προσδιορίζει σε 99.938.861,26 € (σ.σ. εντυπωσιακή η ακρίβεια) ενώ όσο αναφορά τις ζημιές στην Π.Ε. Σερρών αυτές έχουν προσδιοριστεί σε 24.968.861,26 € (!!! σ.σ. αν γινει η αφαίρεση προκύπτει ζημία για την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία 74.970.000 €, άρα η εντυπωσιακή ακρίβεια προκύπτει από την Π.Ε. Σερρών).

Η Αντιπεριφέρεια καταθέτοντας τον φάκελο, προσπαθεί να απαντήσει στη δήλωση της βουλευτού Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή ότι: Το αίτημα πρέπει πρώτα να υποβληθεί από την  Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού και για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης πρέπει η καταστροφή να  αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφεύγει (εντέχνως;) να απαντήσει στο δεύτερο ερώτημα (περι ζημιών 1,5% του ΑΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας).

 Από μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε, δείχνει ότι, με βάσει τα στοιχεία της Εθνικης Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ στην Περιφέρει Κεντρικής Μακεδονίας είναι 24.674.000.000€ και με βάσει τον κανόνα του 1,5%, οι ζημίες που θα πρέπει να έχει υποστεί η Περιφέρεια, ώστε να ζητηθεί από την Ε.Ε. η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, είναι…  24.674.000.000 χ 1,5% = 370.110.000ευρώ.

Αρα «ανθρακες ο θησαυρός», αφου οι δηλωθέντες ζημίες είναι σχεδόν 4 φορές λιγότερες, επομένως δεν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια από την Ε.Ε.!!!

Τι αποσκοπεί η κατάθεση φακέλου από την Περιφέρεια (όταν υποθέτουμε οτι γνωρίζει τα στοιχεία του ΑΕΠ), μήπως γίνεται για τα «μάτια των αγροτών»(;;;), αφού ουσιαστικά «ρίχνει το μπαλάκι» στο Υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό δεν μπορεί να τύχει έγκρισης, αφου υπολείπεται κατά πολύ των ορίων που θέτει η Ε.Ε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας αναφέρει:

Υποβολή φακέλου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ένταξη των ζημιών από θεομηνίες σε όλες τις Π.Ε. στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.    

 Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στα οποία γίνεται αναφορά στην ολιγωρία της κυβέρνησης να υποβάλει αίτημα για άμεση διάθεση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πλημμύρες στην Π.Ε. Σερρών , θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής σ’ ότι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά :

 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενεργοποιήθηκε αμέσως προκειμένου να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για ενίσχυση των πληγεισών περιοχών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. Καταρχάς, ήδη το προηγούμενο διάστημα έθεσε το θέμα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και κατόπιν ως συνέχεια της προσπάθειας, υπέβαλε ολοκληρωμένο φάκελο καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες τόσο στην Π.Ε. Σερρών όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Με έγγραφό της στις 13-05-2015 με την ένδειξη «επείγον» και αριθμό πρωτοκόλλου : Γ.Π.Κ.Μ./οικ.1664 και θέμα « Υποβολή φακέλου καταγραφής και κοστολόγησης ζημιών λόγω θεομηνιών των Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Π.Ε. Κιλκίς, Π.Ε Πέλλας, Π.Ε. Σερρών και Π.Ε. Χαλκιδικης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξή τους στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει αναλυτικά τον Υπουργό Οικονομίας  ,Υποδομών , Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη για τις εκτιμώμενες ζημιές ανά περιφερειακή ενότητα και ζητά από τον Υπουργό την υποβολή του φακέλου στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο  αναφέρεται : «Τα πλημμυρικά φαινόμενα της φετινής χειμερινής περιόδου 2014-2015 , έτυχαν μεγάλης σφοδρότητας στην εκδήλωσή τους, επλήγησαν αντιπλημμυρικές δομές και κατεγράφησαν ανυπολόγιστες ζημιές σε έργα υποδομής σχεδόν σε όλη την επικράτεια τηςΠ.Κ.Μ., ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων και τα πλημμυρικά φαινόμενα προξένησαν ακολούθως βραδείας εξέλιξης φαινόμενα (κατολισθήσεις) σε δρόμους.

Επλήγησαν το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ. κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου 2014-2015 και κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Όλο αυτό το διάστημα ενεργώντας συγκροτημένα και από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς, η Περιφέρεια κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις ευρύτατες καταστροφές. Το σύνολο των άμεσων ζημιών εκτιμώνται σε 99.938.861,26 (αναλύονται ειδικά για κάθε περιοχή. Σ ότι αφορά στην Π.Ε. Σερρών το ποσό ανέρχεται στα 24.968.861,26 ευρώ).

Η ανάγκη αποκατάστασης των καταγεγγραμένων καταστροφών στις Δημόσιες Υποδομές και το Οδικό Δίκτυο είναι επιτακτική για την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και για την αποτροπή μελλοντικών δυσμενέστερων σεναρίων καταστροφών εξαιτίας των ήδη πληγμένων υποδομών.

 Σας αποστέλλουμε πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία καταγραφής και τεκμηρίωσης των τεράστιων ζημιών που έχουν υποστεί οι Περιφερειακές Ενότητες, ζητούμε δε την υποβολή του φακέλου δια του Υπουργείου σας στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τα παραπάνω λοιπόν καθίσταται σαφές πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έπραξε ό, τι όφειλε σε σχέση με την προσπάθεια για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Φρόντισε να ολοκληρώσει εγκαίρως την καταγραφή και την κοστολόγηση των ζημιών και να υποβάλει το σχετικό αίτημα εντός της προθεσμίας των δέκα εβδομάδων που δίνεται (λήγει στις 08-06-2015),  ώστε να είναι ενεργό το δικαίωμα διεκδίκησης ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Υποχωρούν με αργό ρυθμό τα νερά

Με αργό ρυθμό υποχωρούν τα νερά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγει ο ΓΟΕΒ Σερρών, στις 14-5 τα νερά του Στρυμόνα κάλυπταν έκταση 40.000 στρεμμάτων χωραφιών στις περιοχές Αχινου, Πεθελινου, Μαυροθάλασσας.