Ασθενής στο σπίτι: 5 ερωτήσεις για την κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία

Ασθενής στο σπίτι: 5 ερωτήσεις για την κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία

Το οξυγόνο είναι πηγή ζωής και ευεξίας και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την καλή υγεία του οργανισμού μας και την ομαλή λειτουργία των οργάνων του σώματος μας. Ωστόσο ορισμένες ασθένειες και κλινικές παθήσεις δυσκολεύουν την πρόσληψη του απαραίτητου οξυγόνου από τον οργανισμό και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η χορήγηση του με ειδικές συσκευές.

Όταν έχουμε έναν ασθενή στο σπίτι ο οποίος χρειάζεται οξυγονοθεραπεία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα προκειμένου να μπορούμε να του παρέχουμε ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη βοήθεια. Ακολουθούν οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις για την οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον με χρήσιμες συμβουλές για να είστε προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση.

Ποια είναι τα σημαντικότερα βοηθητικά εργαλεία για την οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον;
Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κυρίως όταν ένας ασθενής χρειάζεται επιπλέον παροχή οξυγόνου στην καθημερινότητα του είναι πρωτίστως φιάλες οξυγόνου, συμπυκνωτές οξυγόνου και νεφελοποιητές. Η χρήση τους ωστόσο εξαρτάται από την σοβαρότητα της πάθησης του ασθενούς και την κατάσταση του.

Πώς λειτουργούν οι συμπυκνωτές οξυγόνου;
Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι απαραίτητοι  στη διαδικασία της οξυγονοθεραπείας αφού βοηθούν σημαντικά στην ελεγχόμενη διοχέτευση του οξυγόνου στο αίμα και τους ιστούς, που απαιτείται για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Πόσες φιάλες οξυγόνου χρειάζονται;
Στις φιάλες οξυγόνου περιέχεται αέριο οξυγόνο σε πεπιεσμένη μορφή  και η χωρητικότητα τους μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 16 λίτρα. Η επιλογή της κατάλληλης φιάλης οξυγόνου καθώς και του απαιτούμενου αριθμού σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, εξαρτάται καθαρά από την φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης του ασθενούς.

Πότε χρειάζονται οι νεφελοποιητές;
Οι νεφελοποιητές οξυγόνου παρέχουν υψηλές δόσεις φαρμάκων στους πνεύμονες  σε αέρια μορφή και μπορούν να συνδυαστούν με τον αέρα του συμπυκνωτή. Σε ορισμένες παθήσεις προτιμώνται οι νεφελοποιητές από τα παραδοσιακά αεροζόλ, καθώς παρέχουν μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων και απαιτούν λιγότερη προσπάθεια από τον ασθενή κατά την χρήση τους.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου;
Στον ύπνο το σώμα έχει χαμηλότερες απαιτήσεις σε οξυγόνο, ωστόσο η συσκευή παροχής θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Με τους σύγχρονους συμπυκνωτές οξυγόνου που υποστηρίζουν συνεχή λειτουργία, μπορείτε να ρυθμίσετε και να ελέγχετε την παροχή οξυγόνου στον ασθενή και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βρείτε νεφελοποιητές οξυγόνου, συμπυκνωτές και φιάλες οξυγόνου σε προνομιακές τιμές στην ιστοσελίδα της e-medicals.gr .