Αθ.Μπαζδάνης: Αν συνεχίσετε έτσι στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, θα είστε persona non grata στην Π.Ε. Σερρών κ. Τζιτζικώστα!

Αθ.Μπαζδάνης: Αν συνεχίσετε έτσι στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, θα είστε persona non grata στην Π.Ε. Σερρών κ. Τζιτζικώστα!

Μπαζδάνης-πλημμύρες-ΣέρρεςΔριμύ κατηγορώ κατά της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξαπέλυσε ο Αθανάσιος Μπαζδάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών (υπ. Αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του Γ.Ιωαννίδη) στην εισήγησή του για τα πλημμυρικά φαινόμενα στις Σέρρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Μ.Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπαζδάνης στην εισήγησή του έκανε λόγο για ελλείψεις στο θέμα της πρόληψης για αναχώματα που έχουν να συντηρηθούν από το… 1970(!) για ολιγωρία και αδιαφορία. Ενώ κατέληξε στην εισήγησή του, πως αν η Περιφέρεια συνεχίσει έτσι τότε ο Περιφερειάρχης θα είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (persona non grata) στις Σέρρες!
Αναλυτικά ο κ. Μπαζδάνης στην εισήγησή του είπε:

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ
ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Χαιρετίζουμε την σημερινή πρωτοβουλία για τη συζήτηση του 1ου θέματος με τίτλο: «Άμεσα μέτρα και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων».
Για κάποιον που δεν γνωρίζει είναι θετικό να γίνει η ενημέρωση και η συζήτηση για το τεράστιο θέμα των πλημμυρών, ώστε να ενημερωθεί το Π. Σ. για το τι έκανε η Π.Κ.Μ. και τι θα κάνει για το μέλλον της Π.Ε. Σερρών.
Η αλήθεια όμως είναι ότι συζητάμε σήμερα το θέμα για να μην συζητηθεί μετά από πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις Σέρρες, ώστε να ενημερωθούν πραγματικά οι πληγέντες για το τι γίνεται ή τι δεν γίνεται. Αποφεύγουμε έτσι να τους δούμε κατάματα.
Δεν πάμε στις Σέρρες λοιπόν κ. Συνάδελφοι, προειδοποιούμε όμως αυτούς που το αποφεύγουν ότι από αυτό που φοβούνται δεν θα γλιτώσουν.
Τώρα σας κάνω γνωστό κ. Συνάδελφοι ότι το πατρικό μου βρίσκεται 60 μέτρα από το νόχτο, δηλαδή την όχθη της τέως Λίμνης Αχινού στο χωριό Παραλίμνιο. Η τελευταία πλημμύρα που θυμάμαι έγινε το 1963 και η τελευταία συντήρηση αναχωμάτων περίπου το 1970.
Η καταστροφή η οποία έχει συντελεσθεί είναι τεράστια, τέτοια που δεν την έχουν συνειδητοποιήσει ούτε οι αγρότες ούτε η Π.Κ.Μ.
Η κάλυψη 80.000 στρεμμάτων θα μηδενίσει τα εισοδήματα σ’ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και συγχρόνως θα μειώσει και το ΑΕΠ της Π.Κ.Μ.
Ακούσαμε μια περιγραφή της τραγικής κατάστασης από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη.
Εμείς δεν βλέπουμε την ευκαιρία για να εκμεταλλευθούμε παραταξιακά το θέμα.
Μας στενοχωρεί όμως κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε την Π.Κ.Μ., αλλά και θα επισημάνουμε παραλείψεις ή λάθη, ώστε να υπάρξουν λύσεις για το αύριο.
ΣΗΜΕΡΑ κύριοι συνάδελφοι στις 12 μ. κατατίθεται μυνητήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για πράξεις ή παραλείψεις για το θέμα των πλημμυρών.
Και είναι φυσικό γιατί η απόδοση ευθυνών είναι στοιχείο κάθε ευνομούμενης πολιτείας και στοιχείο του δικαιακού μας συστήματος.
Τον Ιούλιο του 2014 κ. συνάδελφοι στην ίδια ακριβώς περιοχή υπήρξε σφοδρή χαλαζόπτωση η οποία κατέστρεψε καλλιέργειες σε 52 χωριά και τα κτίσματα (κατοικίες – αποθήκες –βοηθ. χώροι) σε δύο (2) χωριά το Παραλίμνιο και τη Δήμητρα. Ζημίες 2 εκ. ευρώ.
Οι μεν αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες καταβλήθηκαν αλλά ακόμη όχι σε όλους τους παραγωγούς, οι δε αποζημιώσεις των κτηρίων για τα οποία υπεβλήθησαν αιτήσεις μάλλον ξεχάστηκαν.
Να ρωτήσω τι έκανε η Π.Κ.Μ. Φυσικά τίποτε. Ερχόμαστε τώρα στις πλημμύρες.
Το θέμα της λίμνης και του Στρυμόνα εμάς από τις Σέρρες μας απασχολούσε διαρκώς. Γι’ αυτό και στην κατάρτιση των προγραμμάτων και στην Οικονομική Επιτροπή επισημαίναμε τον κίνδυνο και την ανάγκη χρηματοδότησης μελετών ή άλλων πρωτοβουλιών για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων.
Αντί αυτού χρηματοδοτούνταν μελέτες που δεν έδιναν απάντηση σε επείγοντα προβλήματα.
Έχετε θέμα κ. Περιφερειάρχα.
Όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων του Στρυμόνα και της Λίμνης. Κατ’ αρχάς κανένας δεν παραβλέπει και δεν υποτιμά ως παράγοντα τις τεράστιες ποσότητες νερού σ’ όλη τη λεκάνη που καταλήγει στο Στρυμόνα.
Υπάρχουν όμως ερωτήματα όσον αφορά τη διαχείριση. Ποιος αποφάσιζε για τη στάθμη της Λίμνης. Υπήρχαν εισηγήσεις από τους Υπηρεσιακούς παράγοντες?
Αν η στάθμη της Λίμνης δεν ήταν στο επίπεδο που ήταν μήπως θα μπορούσε να γίνει διαχείριση και να αποφευχθούν οι συνέπειες; Φυσικά η απάντηση θα είναι όχι. Αυτό όμως δε μας λέει τίποτε.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας έγινε προσπάθεια απ’ αυτούς που ήδη είχαν ανοίξει τα θυροφράγματα να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στο όργανο. Τους προειδοποιώ ότι οποιαδήποτε πλαστογράφηση της ενημέρωσης στο Συντονιστικό όργανο κ. Περιφερειάρχα θα είναι όχι μόνο κουτοπονηριά, αλλά σοβαρό ατόπημα.
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της Π.Κ.Μ.
Όπως μας λέει ο εισηγητής τέθηκαν τα θέματα των αποζημιώσεων και των δικαιωμάτων. Ωραία, και μετά τι έγινε;
Έχετε τεράστια ευθύνη κ. Περιφερειάρχα όχι μόνον να θέτετε τα ζητήματα αλλά να δίνετε και τη μάχη.
Σας προειδοποιώ ότι αν συνεχίσετε έτσι όπως πάτε στην Π.Ε. Σερρών θα είστε Persona non grata σε λίγους μόνο μήνες.
Ως περιφέρεια εκλιπαρείτε και δεν διεκδικείτε.
Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε αυτόνομη Διοικητική Περιφέρεια ή δεν σας ενδιαφέρει.
Η Π.Κ.Μ. λοιπόν κ. Περιφερειάρχα είναι τόπος δοκιμασίας, όπου καλείστε να δώσετε απαντήσεις, αλλά και η Π.Ε. Σερρών όπου έχετε πολλά θέματα και το γνωρίζετε και απ’ αυτά θα κριθείτε, αν σωστά διοικήσατε την Π.Κ.Μ

ΜΠΑΖΔΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Π. Κ. Μ.