Black Friday: Φρενίτιδα στα Public Σερρών

Black Friday: Φρενίτιδα στα Public Σερρών

Φρενίτιδα στις Σέρρες σε ορισμένα καταστήματα που συμμετείχαν στο Αμερικάνικο έθιμο της «Μαύρης Παρασκευής» (Black Fridays στη… καθομιλουμένη) με το κατάστημα των  Public να κρατά τα… ηνία, αφού ουρά σημειώθηκε από το πρωί, πριν ν’ανοίξει το κατάστημα με τους ανυπόμονους καταναλωτές (στην πλειοψηφία τους μαθητές που έκαναν …κοπάνα, από το σχολείο, για ν’αποκτήσουν τη… παιχνοδομηχανή  playstation 4  στην προνομιακή τιμή των 199€) να σχηματίζουν ουρά έξω από το κατάστημα, στην οδό Τσαλοπούλου.

Οι υπεύθυνοι του καταστήματος για ν’αποφύγουν τον συνωστισμό και πιθανά… παρατράγουδα, έβαζαν στο κατάστημα ανά… τετράδες τους υποψήφιους αγοραστές.

Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες από το κατάστημα που είναι τις μεσημεριανές ώρες που η υπόλοιπη αγορά των Σερρών ήταν κλειστή.

public-black-friday-001Ανάλογη κίνηση είχαν και άλλες αλυσίδες καταστημάτων στις Σέρρες, με μικρότερη όμως… «ένταση»

Λίγη ιστορία…

Όλα άρχισαν από το… Thanksgiving, δηλαδή την Ημέρα των Ευχαριστιών που ξεκίνησε να εορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα.

Η καθιέρωσή της οφείλεται στους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους που διοργάνωναν γιορτές μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο ως ευχαριστήριο στο Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους. Από το1879, η Ημέρα των Ευχαριστιών άρχισε να εορτάζεται κάθε χρόνο (στις ΗΠΑ καθιερώθηκε τελικώς κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου) ως έκφραση ευγνωμοσύνης κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώνονταν με το τέλος της σοδειάς.

public-black-friday-002Η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving, σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών.

 

Η ύπαρξή της χρονολογείται ήδη από το 1932, αλλά ως γενικότερος όρος συναντάται αρκετά παλαιότερα, όχι όμως για τους λόγους που τη γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη, από  τις αρχές του ’20 αιώνα, από την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών, ξεκινούσαν παρελάσεις με τον Santa Claus, happenings και προσφορές στα καταστήματα, ως προετοιμασία για την εορταστική περίοδο.

Ο όρος Black Friday, σύμφωνα με κάποιους, προέρχεται από μία έκφραση που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, καθώς, όταν μία επιχείρηση παρουσιάζει πλεόνασμα, λέγεται “μαύρη” ενώ όταν έχει έλλειμμα “κόκκινη”.

Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία, ως Black Friday (Μαύρη Παρασκευή)την περιέγραφαν οι απελπισμένοι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολίες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους εκείνη την ημέρα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην πολιτεία της Philadelphia, το 1975 επίσημα από τους “The New York Times”, ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ευρύτερα στη δεκαετία του ’90.

Black Friday ίσον… καταναλωτική φρενίτιδα

Tην Black Friday τα καταστήματα προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις σε περιορισμένα τεμάχια, προκαλώντας καταναλωτική φρενίτιδα που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σε σημείο να αποτελεί την ημέρα με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση μέσα στο έτος.

Αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία, σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ υπηρεσίες ή σχολεία είναι κλειστά, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα εορταστικό τετραήμερο γεμάτο αγορές και προσφορές. Τα μαγαζιά ανοίγουν νωρίτερα -και κάποιες φορές μάλιστα και από την προηγούμενη νύχτα- με τον κόσμο να ξεχύνεται, πολλές φορές με ευτράπελα και… απρόοπτα.

Μπορεί η Black Friday να ξεκίνησε από την Αμερική, ωστόσο στη συνέχεια ο θεσμός υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πλέον, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και από φέτος με πρωτοβουλία των Public και στην Ελλάδα.

(οι φωτος ειναι… θολές για… ευνόητους λόγους)