“Can you miss this?” αλλά … «ξέχασαν» τις Serres!

Αντιδράσεις από τα επιμελητήρια Σερρών και Πιερίας, για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιδράσεις από τα επιμελητήρια Σερρών και Πιερίας, για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας

Αντιδράσεις, για το περιεχόμενο του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, έχουν εκδηλωθεί από την πλευρά των Επιμελητηρίων Σερρών και Πιερίας, που θεωρούν ότι οι περιοχές τους δεν προβάλλονται όπως θα έπρεπε στο εξωτερικό, μέσα από το έντυπο υλικό που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Τομεάρχη Τουρισμού κ. Γιάννη Γιώργο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Μέγκλας, σχετικά με το έντυπο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “Can you miss this?” και την ελλειπή αναφορά του στην Περιφέρειακή Ενότητα Σερρών. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ αναφέρει:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και Αρμόδιε Τομέα Τουρισμού,
Αναφορικά με το έντυπο της τουριστικής προβολής «Can you miss this και το brand name «Very Macedonia» το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στις 15 Οκτωβρίου 2013, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Ως Επιμελητήριο Σερρών θεωρούμε αναγκαία μια τέτοια κίνηση σύμπραξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη τουριστική προβολή του τόπου μας και των υπόλοιπων Ενοτήτων της Περιφέρειας. Θεωρούμε πως ένα έντυπο που καλύπτει τόσες πολλές θεματικές (Ήλιος – Θάλασσα, City Breaks, Φύση – Οικολογία – Περιηγήσεις, Χιόνι – Βουνό – Σκι, Συνέδρια – Επαγγελματικές Συναντήσεις, Ευ Ζην – Γαστρονομία, Θρησκεία – Προσκυνήματα), σε συνδυασμό με το πλούσιο υλικό που έχει να προσφέρει ο κάθε Νομός στις ανωτέρω ενότητες, θα έπρεπε να είναι ένα αποτέλεσμα πλήρες και δελεαστικό προς τους μελλοντικούς επισκέπτες του τόπου μας.
Παρ’ όλα αυτά, μετά λύπης μας διαπιστώσαμε πως η κατανομή των σελίδων και των αναφορών στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε Νομού, είναι άνιση με σαφή έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, εις βάρος των υπολοίπων πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων (Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών). Μάλιστα στο έντυπο, οι μόνοι Νομοί που αναφέρονται ονομαστικά με υπότιτλους που ξεχωρίζουν είναι οι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε πως η αναφορά που γίνεται στα αξιοθέατα και τα προνόμια του Νομού Σερρών (Λίμνη Κερκίνη, Αγγίτης, Σπήλαιο Αλιστράτης, Αυτοκινητοδρόμιο, Μονή Τιμίου Προδρόμου, Βήματα του Απόστολου Παύλου, Συνεδριακό Κέντρο, Ρούπελ, Λαϊλιάς , Μπουγάτσα, Ακανές) είναι πολύ μικρής έκτασης. Δηλαδή οι πολύ μικρές αναφορές γραπτές που αν συμπτυχθούν γεμίζουν ουσιαστικά ΜΙΑ μόνο σελίδα από τις συνολικά 93 σελίδες του εντύπου, αδικούν το Νομό αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται και προσπαθεί τόσο για τον τόπο του. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός Σερρών, βρίσκεται προτελευταίος πανελλαδικά στην κατάταξη των Νομών της Χώρας βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή – Φεβρουάριος 2013) και με ένα τέτοιο έντυπο με φτωχή αναφορά στις Σέρρες, καταδικάζεται να μείνει για χρόνια ακόμα στις τελευταίες θέσεις.
Σε μία τόσο αισιόδοξη και συλλογική προσπάθεια φορέων, με ένα έντυπο τόσων πολλών σελίδων και τόσο μεγάλου προϋπολογισμού, θεωρούμε αναγκαίο και ζητούμε η κατανομή των σελίδων και οι αναφορές σε κάθε Περιφέρεια να είναι εξίσου πλούσιες, εκτενείς και σωστές στο σχεδίασμά τους.

 

Αντιδράσεις και από το ΕΒΕ Πιερίας
“Εάν εμείς ήμασταν επαγγελματίες του τουρισμού στις μεγάλες εκθέσεις της Μόσχας, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Μιλάνου και της Βουδαπέστης, αυτό που θα αποκομίζαμε από το συγκεκριμένο έντυπο για να στρέψουμε αναλόγως την κίνηση των πελατών μας είναι: να κάνουν μπάνια σχεδόν αποκλειστικά στις παραλίες της Χαλκιδικής, να διασκεδάσουν και να συνέλθουν σε συνέδρια στη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνει ανοιχτή επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Επιμελητήριο Πιερίας.