Χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες χάνουν την σύνταξή τους

υπερήλικας-μπαστούνιΜε ερώτηση που κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αποκαλύπτεται πως χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες (κυρίως ομογενείς που επαναπατρίστηκαν) θα χάσουν την όποια πενιχρή σύνταξη έπαιρναν.

Αναλυτικά στην ερώτησή της η βουλευτής Σερρών αναφέρει:

 Σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 «Έγκριση  Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής στρατηγικής, 2013-2016, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-02016», θεσπίστηκαν νέες προϋποθέσεις για την χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα. Πρόκειται για το περιεχόμενο της διάταξης, που αφορά στον ανασχεδιασμό της συνταξιοδότησης των ανασφάλιστων, μια διάταξη που ουσιαστικά αποκλείει πλέον την καταβολή συντάξεων σε χιλιάδες, δικαιούχους μέχρι σήμερα, ανασφάλιστους υπερήλικες.

 Οι υπερήλικες είχαν  τη δυνατότητα κοινωνικής ασφάλισης στον ΟΓΑ, από όπου ελάμβαναν μηνιαίως ένα ποσό της τάξεως των 340 ευρώ περίπου. Η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, όπως είναι γνωστό δινόταν όχι μόνο στους Έλληνες υπηκόους ή στους Έλληνες το γένος, αλλά και στουσ υπηκόους χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους υπηκόους χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες έχουν επικυρώσει των Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, σε ανιθαγενείς καθώς και σε χαρακτηρισμένους από τον ΟΗΕ πρόσφυγες, εφόσον μένουν νόμιμα και μόνιμα στη  Ελλάδα. 

 Μετά όμως από τις αλλαγές του Μεσοπρόθεσμου, η μηνιαία σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων από φέτος θα καταβάλλεται στο βαθμό, που πέραν των άλλων προϋποθέσεων θα συντρέχει και αυτή της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα κατά την τελευταία 20ετία. Αυτό, μάλιστα, θα αποτελέσει κριτήριο επανεξέτασης το άμεσο επόμενο διάστημα και για τις περιπτώσεις εκείνων των δικαιούχων, που ήδη έχουν καταστεί συνταξιούχοι, ενώ μία άλλη προϋπόθεση είναι να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού. Σε περίπτωση εγγάμων να μη λαμβάνει ο/η σύζυγος τους σύνταξη μεγαλύτερη από τη βασική σύνταξη, που χορηγεί ο ΟΓΑ (360,00 ευρώ το μήνα).

 Πρακτικά, οι ως άνω προβλέψεις έρχονται να στερήσουν το ελάχιστο αλλά πολύτιμο αυτό οικονομικό βοήθημα από χιλιάδες, όχι μεμονωμένους δικαιούχους, αλλά συνολικά οικογένειες παλιννοστούντων, που στην εποχή της οικονομικής λαίλαπας, που βρίσκονται αντιμέτωποι, είχαν κάτι να στηρίζονται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των νοικοκυριών τους. Εκείνοι, που πλήττονται βέβαια από την αλλαγή, είναι όσοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας μετά από το 1992. Ο αριθμός τους όμως υπολογίζεται εξαιρετικά μεγάλος, δεδομένου άλλωστε ότι στην περίοδο 1994-1997 φαίνεται να κορυφώθηκε το κύμα παλιννόστησης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να καταργηθούν οι συντάξεις χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, της γλώσσας, των εθίμων και του πολιτισμού μας στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και στηρίζονται στη συγκεκριμένη σύνταξη, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουν και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους, που κατά κανόνα πλήττονται από την ανεργία

 Θα πρέπει λοιπόν η  Πολιτεία να καταργήσει αυτά τα άδικα, απάνθρωπα και δολοφονικά μέτρα, που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην άρση των διατάξεων, που περιλαμβάνονται στο νόμο 4093/2012.