Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Χιονοχώρι και Konce (FYROM) προωθούν την Βλάχικη πολιτιστική τους κληρονομιά χάρη στην ΔΕΥΑΣ.

Ξεκινά η υλοποίηση του έργου «Προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Βλάχων στις περιοχές των Σερρών και του Κόνσε» στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος «Ελλάδα –Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» 2007-2013.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσαν οι εταίροι του: Δ.Ε.Υ.Α.Σ (ως επικεφαλής εταίρος) ,  Δήμος Σερρών και εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Χιονοχωρίου από την ελληνική πλευρά και Δήμος Κόνσε από τη FYROM, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 στο Δημαρχείο Σερρών.

Οι υπογραφές έπεσαν και το έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014. Θα κοστίσει 1.200.000 ευρώ εκ των οποίων το 1 εκ. θα διατεθεί στο Χιονοχώρι για τη μεταφορά νερού στον οικισμό, την κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και αναπλάσεων. Στον Δήμο Κόνσε, οι 200.000 Ευρώ θα  χρηματοδοτήσουν την αποπεράτωση του House of Culture των Βλάχων. Τέλος, οι δύο πλευρές θα οργανώσουν κοινές πολιτιστικές δράσεις.

Οι δηλώσεις

 «Χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα και το συγκεκριμένο έργο βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα, σ’ αυτό οφείλουμε την γνωριμία μας. Χάρη σ’ αυτό οι Σερραίοι και οι δημότες του Κόνσε θα γνωριστούν καλύτερα, θα μάθουν ο ένας για τον άλλον. Χάρη σ’ αυτό η ποιότητα ζωής των δύο κοινοτήτων -Κόνσε και Χιονοχωρίου – θα αναβαθμιστεί, η παράδοση θα διατηρηθεί και θα προβληθεί» τόνισε ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Πέτρος Αγγελίδης.

«Θα  συνεργαστούμε με τον Δήμο σας και την Δ.Ε.Υ.Α.Σ. και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σύμπραξης και σε άλλα προγράμματα, σε άλλους τομείς. Μπορούμε να αναδείξουμε ότι κοινό έχουμε στον πολιτισμό» απάντησε ο Δήμαρχος του Κόνσε Στόγιαν Λαζάρεφ και εξέφρασε την δική του χαρά και των συνεργατών του για την συνάντηση.

Ζήτησε «στενότερη συνεργασία» των δύο περιοχών.

Βέβαιος ότι «θα υπάρξει συνέχεια στην συνεργασία με τα καλύτερα αποτελέσματα για τους κατοίκους και τις περιοχές μας» εμφανίσθηκε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ κ. Θεόδωρος Αραμπατζής.

«Αυτό το έργο – στολίδι για την περιοχή μας ήταν ένα όνειρο ζωής. Διότι , πρώτον θα καλύψει τις ανάγκες του Χιονοχωρίου και δεύτερον θα βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε συγκινημένος ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου του χωριού κ. Γιώργος Ταράσης.

 

Οι Παρουσιάσεις

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου σε προβολή από στελέχη του Δήμου Σερρών και της διαχειρίστριας εταιρίας.

Συνεργάτης αρχιτέκτων παρουσίασε τον παραδοσιακό Οικισμό του Χιονοχωρίου.

Ο Γενικός Δ/ντής της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κ. Νίκος Σαφαρίκας έδωσε το διαχρονικό προφίλ της Επιχείρησης και το έργο που αυτή υλοποίησε.

Έγινε προβολή των περιοχών του Κόνσε, του Χιονοχωρίου και των Σερρών ενώ ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης πρόβαλε τους τουριστικούς προορισμούς του νομού μας όπου και εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον  από τους επτά φιλοξενούμενους.

Η συνάντηση (kick – off meeting) έκλεισε με την υπογραφή των συμβάσεων έργου από τους τέσσερεις εταίρους και την ανταλλαγή δώρων καθώς και υλικού τουριστικής προβολής. Έδωσαν ραντεβού τον ερχόμενο Απρίλιο στο Κόνσε για την συνέχιση των εργασιών και την σύσφιξη των σχέσεων.