Χωρίς αποσπάσεις καθηγητών στο ΤΕΦΑΑ Σερρών τα τμήματα ειδικοτήτων οδεύουν στο να κλείσουν!

Το κτίριο του ΤΕΦΑΑ Σερρών στον Αγ.Ιωάννη Σερρών
Το κτίριο του ΤΕΦΑΑ Σερρών στον Αγ.Ιωάννη Σερρών

Με ερώτηση της προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Αρβανιτόπουλο, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ν.Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά φέρνει στην δημοσιότητα τα δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 που αντιμετωπίζει το ΤΕΦΑΑ Σερρών, με πρωτεύον αυτό της απόσπασης εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα οι ειδικότητες που λειτουργούν στις Σέρρες να οδεύουν στην αναστολή λειτουργίας τους και τους φοιτητες να οδηγούνται από αγανάκτηση στην κατάληψη της σχολής. Αναλυτικά στην ερώτησή της η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» αναφέρει:

Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά και τις αλλαγές που επέφερε στην ανώτατη εκπαίδευση , με μετακινήσεις ολόκληρων τμημάτων από πόλη σε πόλη, αλλά και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ , σήμερα ζούμε ένα ακόμη θρίλερ. Αυτό της αδυναμίας λειτουργίας τους.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1985 και το οποίο αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, προσφέροντας επί 28 συνεχή χρόνια πλήρως καταρτισμένους επιστήμονες , έτοιμους να βοηθήσουν στην αθλητική ανάπτυξη της χώρας μας, βρίσκεται ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους ένα βήμα πριν το κλείσιμό του.
Αιτία είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού,  μετά και τις συνταξιοδοτήσεις μελών ΔΕΠ, αλλά και η απουσία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών Φυσικής αγωγής από την πρωτοβάθμια κ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με  τη βοήθεια που προσέφεραν,  όντας απολύτως καταρτισμένοι – με πλήρη εκπαιδευτικά προσόντα. 
Σήμερα,  οι 780 και πλέον φοιτητές του αγωνιούν για το αν τελικά θα καλυφθούν στο σύνολο τους  οι ειδικότητες,  που διδάσκονται σήμερα στο ΤΕΦΑΑ Σερρών, ενώ είναι νωπές οι μνήμες από τα προβλήματα , που προέκυψαν στο προηγούμενο έτος για την ειδικότητα της πάλης, την κατάργηση της ειδικότητας της Πετοσφαίρισης, λόγω έλλειψης καθηγητών,  γεγονότα που έφεραν μεγάλη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία του Τμήματος. Φοιτητές , που είχαν επιλέξει συγκεκριμένες ειδικότητεσ κλήθηκαν τελικά να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζει η πόλη των Σερρών στο άθλημα του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ αλλά και οι αθλητές που εισήχθησαν ως αθλητές του συγκεκριμένου Ολυμπιακού Αθλήματος στο ΤΕΦΑΑ Σερρών, συγκέντρωσε την προτίμηση μεγάλου αριθμού φοιτητών , ικανού για να συγκροτηθεί τμήμα ειδικότητας για το συγκεκριμένο άθλημα. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις για την πρόσληψη – απόσπαση καθηγητή της συγκεκριμένης ειδικότητας, η μη ικανοποίησή του είχε ως αποτέλεσμα το τμήμα αυτό να μην λειτουργήσει.
         Η μεγάλη καθυστέρηση, που παρατηρείται,  στην υλοποίηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής στο ίδρυμα ήδη έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ τα μέλη ΔΕΠ αξιοποιούν όλα τα δυνατά μέσα για να διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία αλλά και το κύρος του Τμήματος.
      Αν αληθεύουν οι πληροφορίες , ότι ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν αποσπάσεις καθηγητών Φυσικής Αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσουν τμήματα και άλλων ειδικοτήτων που λειτούργησαν επιτυχώς τα προηγούμενα έτη.
Ενδεικτικά αναφέρονται η ειδικότητα Αεροβική και Βάρη, η οποία το περασμένο έτος λειτούργησε με την συμμετοχή 46 φοιτητών και που φέτος συγκέντρωσε την προτίμηση 28 επιπλέον φοιτητών, η ειδικότητα των παραδοσιακών χορών (λόγω συνταξιοδότησης της υπευθύνου καθηγήτριας μέλους ΔΕΠ )με πλήθος φοιτητών να την παρακολουθούν αλλά και αρκετές ακόμη ειδικότητες , που μένουν πλέον χωρίς υπεύθυνο καθηγητή.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα τον εκνευρισμό και την αγανάκτηση των φοιτητών της σχολής. Οι καταλήψεις είναι προ των πυλών. Οι πρώτες απειλές έχουν ήδη διατυπωθεί.
Επίσης,  φοιτητές δηλώνουν ευθέως την επιθυμία για μεταγραφή τους σε άλλα ΤΕΦΑΑ που τους προσφέρουν συνθήκες καλύτερες από αυτές του ΤΕΦΑΑ των Σερρών , έτσι ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ανεμπόδιστα και να έχουν τις επιλογές που επιθυμούν.
Οι διαπιστωμένες ελλείψεις προσωπικού , που η τυχόν απόσπασή τους πιθανόν να δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι γνωστό , ότι δεν αγγίζει τον κλάδο της Φυσικής Αγωγής.
Τα υπάρχοντα μέλη ΔΕΠ θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που παρουσιάζονται, ειδικά στα πρακτικά μαθήματα. Δεν  είναι όμως ανθρωπίνως δυνατόν πχ ένα μέλος ΔΕΠ να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεων πχ. στην ενόργανη ή στην κολύμβηση. Θα αναζητηθούν έτσι λύσεις συνεργασίες με το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης , με ό,τι  αυτό συνεπάγεται στην υποβάθμιση του ιδρύματος.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
 
Για ποιους λόγους δεν αποσπώνται κατ΄ εξαίρεση εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στα ΤΕΦΑΑ της χώρας, με δεδομένο ότι η απόσπασή τους δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; 
Η απουσία αποσπασμένων καθηγητών  είναι απολύτως βέβαιο , ότι δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσουν το σύνολο των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές για να φοιτήσουν σε αυτές να είναι σε απόγνωση διότι θα κληθούν να επιλέξουν ειδικότητες εκτός των πραγματικών ενδιαφερόντων τους. Ποιος λοιπόν θα ευθύνεται για τυχόν ενέργειες – κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προκύψουν το επόμενο διάστημα; 
Όταν ένα Τμήμα λειτουργεί με ελάχιστο διοικητικό προσωπικό, με άγνωστες ακόμα τις επιπτώσεις σε αυτό με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, με μη ικανοποιητικό αριθμό μονίμων ή και αποσπασμένων εκπαιδευτικών , μήπως τελικά η επιδίωξη σας είναι η  κατά ανάγκη αναστολή του Τμήματος και η συγχώνευση με το αντίστοιχο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;
Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου  2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών