Χρόνια Νεφρική Νόσος: Ένας σιωπηλός κίνδυνος

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Ένας σιωπηλός κίνδυνος

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου στοχεύοντας στην κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νεφρού  η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου Σερρών, ο Ιατρικός  Σύλλογος Σερρών και η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΜΕΝΤΙΑΛΥΖ διοργάνωσαν  εκδήλωση με θέμα «Χρόνια Νεφρική Νόσος: Ένας σιωπηλός κίνδυνος». Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε  την  Τετάρτη  9/03/2016 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ (ΔΕΠΚΑ ). Στην εκδήλωση μίλησαν οι Νεφρολόγοι  της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Μεντιαλύζ,  Θ.Πλιακογιάννης,  Α.Μιχαλόπουλος, Μ. Μπάλιου

10-3-16 NEFRO 1677Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού για την Χρόνια Νεφρική Νόσο που  αποτελεί σήμερα παγκοσμίως ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.

Η χρόνια Νεφρική Νόσος αφορά το 10% του πληθυσμού, δεν εμφανίζει ιδιαίτερα συμπτώματα, και μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή των νεφρών και στην αιμοκάθαρση, αλλά και να επιδεινώσει διάφορες άλλες παθήσεις. Προκαλείται από διάφορα αίτια, συχνότερα από το σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση. Η διάγνωσή της είναι απλή, και είναι δυνατό να προληφθεί η εξέλιξή της, αν η νόσος γίνει αντιληπτή στα αρχικά στάδια.  Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της.

10-3-16 NEFRO 1714Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, η Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής  Μέριμνας και Υγείας κ. Σταυρούλα Αρβανίτη Αγιαννίδου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας Παντελής Χράπας, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Καλλινικίδης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας ΜΕΝΤΙΑΛΥΖ Δημήτρης Δημητριάδης.