Χρύσα Μπουφίδου- υποψήφια αντιπεριφερειάρχης: Το θέμα δεν είναι ποιος ‘προσκύνησε’ πρώτος στην Πρώτη αλλά ποιος μπορεί να ‘ξεκολλήσει’ τις Σέρρες από τις τελευταίες θέσεις

Χρύσα Μπουφίδου- υποψήφια αντιπεριφερειάρχης: Το θέμα δεν είναι ποιος ‘προσκύνησε’ πρώτος στην Πρώτη αλλά ποιος μπορεί να ‘ξεκολλήσει’ τις Σέρρες από τις τελευταίες θέσεις

Μπουφιδου Χρύσα-συμμετεχωΗ 34χρονη δικηγόρος Χρύσα Μπουφίδου, γενική γραμματέας της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών, είναι η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΣΥΜΜΕΤΈΧΩ» του Μάρκου Μπόλαρη, για την Κεντρική Μακεδονία στις εκλογές της 18ης Μαΐου.

Η κυρία Μπουφίδου μίλησε στη «Σερραϊκή Εβδομάδα» για τις εκλογές, τη δική της συμμετοχή και τους στόχους του συνδυασμού της.

 

Ποιές  είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας, για πρώτη φορά, στην εκλογική μάχη;

Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ένας νέος θεσμός και οι πολίτες αγνοούν κάποια πράγματα που αφορούν τη λειτουργία, τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες της περιφέρειας. Οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις 18 Μαΐου έχουν υποχρέωση να μιλήσουν για όλα αυτά και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Μιλάμε, όμως, για την Περιφέρεια και διαπιστώνω ότι έχουμε αναλωθεί σε μία διελκυστίνδα μεταξύ προσώπων. Αλλά το θέμα δεν είναι ο Τζιτζικώστας, π.χ. και ο Ιωαννίδης, αλλά ποιες είναι οι θέσεις τους για την ανάπτυξη του  νομού και της περιφέρειας και επ’ αυτού δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Έχει αναλωθεί η τοπική ειδησεογραφία με το ποιος από τους δύο πήγε πρώτος στην Πρώτη να προσκυνήσει και ποιος έχει στο συνδυασμό του περισσότερα κομματικά στελέχη. Και εδώ είναι η διαφορά μας.

 

Δηλαδή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας συνδυασμού;

Είναι ένας αυτοδιοικητικός και ανεξάρτητος συνδυασμός και εκείνος ο οποίος μπορεί να εκφράσει, χωρίς ενδοιασμούς για ‘καπελώματα’ τους άστεγους κομματικά πολίτες. Στο συνδυασμό μας μετέχουν πολίτες με πετυχημένη προσωπική πορεία ζωής, από διάφορους πολιτικούς χώρους και ανένταχτοι κομματικά.

 Ο επικεφαλής μας είναι ένας ανεξάρτητος βουλευτής που προτίμησε -όπως του επέβαλε η συνείδηση του- να καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, από τη βολή μιας υπουργικής καρέκλας. Διαθέτει εμπειρία τόσο από τον πρώτο όσο και από το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και μια πετυχημένη θητεία στο υπουργείο Υγείας, όπου συνέβαλε στο να βγουν στη φόρα οι υποθέσεις των ‘μαϊμού’ συντάξεων και επιδομάτων, γλυτώνοντας τον κρατικό κορβανά από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Όλα αυτά εξασφαλίζουν ότι αν εκλεγούμε θα λειτουργήσουμε ως μια διοίκηση χωρίς εξαρτήσεις, με επικεφαλής έναν ανεξάρτητο και διεκδικητικό περιφερειάρχη.

 

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Ποιοι είναι οι άξονες  του προγράμματος  σας;

Το πρόγραμμα μας θέτει πέντε άξονες ανάπτυξης. Αυτοί είναι Αναδιάταξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η Αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της γεωστρατηγικής θέσης, η  Προώθηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και η Ανάπτυξη πολιτικής ευρωπαϊκής περιφέρειας.  Για κάθε έναν από τους άξονες αυτούς έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και δράσεων.
 

Και για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, για τον νομό μας;

 Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο αγώνα. Η περιφερειακή ενότητα Σερρών, ο νομός Σερρών, είναι στις τελευταίες θέσεις (ή και στην τελευταία ακόμη θέση) σε όλους τους δείκτες που αφορούν την ανάπτυξη και την πρόοδο. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάποιοι από όσους είχαν αναλάβει έως τώρα να διαχειριστούν τις τύχες μας δεν τα κατάφεραν ή –ίσως- δεν τους επέτρεψαν να τα καταφέρουν. Θα συνεχίσουμε να τους αφήνουμε να μας εκπροσωπούν;
   Δεν είναι ντροπή για την περιφερειακή μας ενότητα, για το νομό μας να διαθέτουμε ένα κακό οδικό δίκτυο που τον καθιστά έναν απομονωμένο νομό; Πως θα διεκδικήσουμε έτσι την έλευση τουριστών;
  Δείτε για παράδειγμα και κάτι άλλο, την ιστορία με τα κουνούπια,  την οποία ο τρόπος με τον οποίο την διαχειρίστηκε η διοίκηση της περιφέρειας από πρωτοπόρους μας μετέβαλε σε ουραγούς:
Κανείς δεν μπορεί να μείνει στα παραλίμνια χωριά., οι περιοχές με ορυζοκαλλιέργειες υποφέρουν. Τα κουνούπια έχουν καταντήσει μάστιγα για όλο το νομό. Θα ασκηθεί πίεση στο νέο περιφερειακό συμβούλιο για να μην υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος, αλλά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.  Πέρσι χρειάστηκαν οχλήσεις από το Κιλκίς για να καταλάβουν κάποιοι ότι υπήρχε πρόβλημα. Έγιναν χρονικά καθυστερημένοι, αναποτελεσματικοί και υψηλού κόστους ψεκασμοί τον Ιούλιο. Όταν δημιουργήσαμε το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών (και εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Κώστα Σίμογλου) είχαμε την τεχνογνωσία, πρωτοπορήσαμε και βραβευτήκαμε ως νομός. Με άλλη διαχείριση τα στελέχη του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών  που έκλεισε έπρεπε σήμερα να περιοδεύουν στην Ελλάδα και να δίνουν τα φώτα τους.

 

Είστε ένας νέος άνθρωπος και η υποψηφιότητα σας, ως υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη, κάποιους εξέπληξε. Πως την κρίνετε και πως αντιμετωπίζετε τις συνθήκες του προεκλογικού σας αγώνα;

Θεωρώ την επιλογή μου ως έκφραση εμπιστοσύνης στη νέα γενιά, ως έμπρακτη διάθεση ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και ως πρόσκληση στους νέους ανθρώπους για ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Στη μάχη αυτή συμμετέχω με τον ενθουσιασμό του νέου ανθρώπου που πονάει τον τόπο του, διψάει για μια μεγάλη ανατροπή νοοτροπιών και διαθέσεων εφησυχασμού που ευθύνονται για τη σημερινή μας κατάντια, επιθυμεί να συμβάλλει σε αυτή την αλλαγή. Στον αγώνα μου αυτόν ευελπιστώ να αξιοποιήσω τις επιστημονικές μου γνώσεις, την οκταετή  επαγγελματική μου εμπειρία και τα εφόδια που μου παρέχει η ενασχόληση μου με το κίνημα προστασίας των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.    
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η     ΧΡΥΣΑ ΜΠΟΥΦΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 και κατοικεί στις Σέρρες. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών LL.M.  της Νομικής Σχολής του FreieUniversität του Βερολίνου και ολοκληρώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων   του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Από το 2007 συμμετέχει ενεργά στο καταναλωτικό κίνημα. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε Μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ.), ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα είναι Γενική Γραμματέας της Ε.Π.ΚΑ.Σ. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος καταναλωτών σε διάφορες επιτροπές μεταξύ των οποίων η υποομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Οργάνου των Καταναλωτών με αντικείμενο «Δείκτες για την Εποπτεία του Καταναλωτικού Κινήματος» (Indicators for Monitoring the Consumer Movement) – υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού του Δήμου Σερρών– υπό την Εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η Δημοτική Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης Δήμου Σερρών ως εκπρόσωπος της Ε.Π.ΚΑ.Σ. Καταρτίστηκε και εκπαιδεύτηκε σε σεμινάρια στις Βρυξέλλες που οργανώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών – BEUC σε θέματα καταναλωτικού δικαίου, χρηματοπιστωτικών προϊόντων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού, οργάνωσης, χρηματοδότησης και ανάπτυξης οικονομικής υποδομής ενώσεων καταναλωτών, εκπαίδευσης ενηλίκων σε καταναλωτικά θέματα, παρουσίασης στα ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων κ.ά.

Διετέλεσε Μέλος Δ.Σ. –Εκπρόσωπος Παραρτημάτων στο Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων – Κ.Ε.Α.Ν από το 2011 έως το 2014.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος στις Σέρρες.