Χρυσόγονος: Ευθύνες φορέων για τις καταστροφικές πλημμύρες στις Σέρρες

Χρυσόγονος: Ευθύνες φορέων για τις καταστροφικές πλημμύρες στις Σέρρες
φωτο απο την αερολέσχη Σερρών
φωτο απο την αερολέσχη Σερρών

«Υπάρχει η δυνατότητα αποζημιώσεων των αγροτών, σε βάρος των αρμόδιων ελληνικών φορέων, εάν και εφόσον αποδειχτεί και νομίζω ότι αποδεικνύεται, ότι υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τις κατάλληλες εργασίες, τόσο στο ποτάμι, όσο και στα παραποτάμια τμήματα και οι εργασίες αυτές δεν έγιναν από υπαιτιότητα και παράλειψη των αρμόδιων ελληνικών δημόσιων φορέων» ανέφερε από τις Σέρρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μετά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε νωρίς το μεσημέρι στις πλημμυρισμένες περιοχές στο δήμο Βισαλτίας.

«Έγιναν έργα με προχειρότητα σε ό,τι αφορά την αποξήρανση της λίμνης που υπήρχε εδώ και στις εργασίες που έγιναν στην κοίτη του Στρυμόνα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες που πρέπει να αποκατασταθούν, θα δούμε από ποιον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόγονος.

Επεσήμανε δε ότι από την πλευρά του θα γίνουν προσπάθειες αποζημίωσης των αγροτών μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι όπως είπε, οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές. «Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα για αποζημιώσεις, μέσω της Ε.Ε. αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται μέσω του Κανονισμού (ΕΚ) 2012/2002 του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυστηρές και είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούμε να υπαχθούμε σε αυτό τον κανονισμό» τόνισε και πρόσθεσε:

«για μένα το σημαντικότερο ζήτημα είναι ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ να συμπεριλάβει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα στην κοίτη του Στρυμόνα έτσι ώστε να χτυπηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα, διότι με πυροσβεστικού τύπου παρεμβάσεις και απλώς με το να δοθούν τα χρήματα στους αγρότες, καλό είναι, αλλά το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε και πάλι του χρόνου και όποτε υπάρξει βροχόπτωση» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη

Ο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης παρουσίασε αναλυτικά στον κ. Χρυσόγονο τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα που έχουν προκληθεί. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωβουλευτή με όποιον τρόπο είναι δυνατόν.

ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ-Μωϋσιαδης«Είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε ό, τι στοιχεία απαιτούνται ώστε να θέσετε το θέμα στην Ευρώπη και να μας υποδείξετε τις πόρτες που πρέπει να χτυπήσουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μωυσιάδης, αφού προηγουμένως κατέστησε σαφές ότι το Υπουργείο Υποδομών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Στρυμόνα με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες.

«Το θετικό είναι πως πήραμε επιτέλους την έγκριση για τη στεγανοποίηση του ανατολικού αναχώματος, έργο που κρίνεται μείζον για την θωράκιση του νομού. Από εκεί και πέρα, όμως, οι επεμβάσεις που απαιτούνται στον Στρυμόνα θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Η Π. Κ. Μ. το θέτει ως προτεραιότητα, ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο» τόνισε ο Γιάννης Μωυσιάδης.

Από την πλευρά του ο Κώστας Χρυσόγονος εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί από τη θέση του Ευρωβουλευτή. «Θα αναζητήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενίσχυση από την Ε. Ε., ωστόσο το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στη βάση του. Γι’ αυτό και μείζον ζήτημα είναι ο σωστός σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ με έμφαση σε σημαντικά έργα υποδομών » δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευρωβουλευτής.