Κλειστά και την Τρίτη τα Φαρμακεία, από την τσέπη μας η πληρωμή των φαρμάκων

Κλειστά και την Τρίτη τα Φαρμακεία, από την τσέπη μας η πληρωμή των φαρμάκων

Ρολά κατεβασμένα Δευτέρα και Τρίτη (26&27/11) τα φαρμακεία όλης της χώρας και των Σερρών, ενώ άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα. Οι φαρμακοποιοί δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία αύριο και επ’ αόριστο διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Οι φαρμακοποιοί δεν ικανοποιήθηκαν από τις δεσμεύσεις του υπουργού, για καταβολή των χρεών του μηνός Αυγούστου και το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου καταβολή των οφειλών του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά το θέμα του αναδρομικού rebate (εκπτώσεις) 5% από 1ης Ιανουαρίου 2012, η συζήτηση δεν απέφερε αποτέλεσμα, καθώς ο υπουργός σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς ήταν αμετακίνητος.

Οι φαρμακοποιοί εξερχόμενοι από τη συνάντηση, που κράτησε δύο ώρες, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν το ποσό από τον Οργανισμό. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος τους ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο διάλογος συνεχίζεται.

Αύριο, πάντως, οι φαρμακοποιοί στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Κηφισίας και το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους.

(πηγη: ΜΠΕ-ΑΠΕ)