Constantin Xenakis: Μια έκθεση «κόσμημα» για τις Σέρρες στο Ζιντζιρλί τζαμί (φωτορεπορταζ)

Τελευταια ενημερωση Ιούνιος 15th, 2016 ωρα 08:18 μμ

Τα εγκαίνια μιας έκθεσης «κόσμημα» για την πόλη των Σερρών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2016 στο Ζιντζιρλί Τζαμί.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη και του έργου του στις Σέρρες, η οποία υλοποιήθηκε μετά από αρκετά χρόνια συστηματικής προσπάθειας και συντονισμένων ενεργειών του σωματείου Σερραίων Πολιτεία και του Δήμου Σερρών.

Το πρόγραμμα της έκθεσης, πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σερρών, ενώ συνοδεύεται από αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις και  στόχος των διοργανωτών είναι να αποτελέσει γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης, που σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Βασίλης Βαφειάδης (Εικαστικός, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία»). Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος εξήρε τη προσφορά του καλλιτέχνη να δωρίσει το σύνολο του έργου του στο Δήμο Σερρών, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, που επί δημαρχίας του (πριν 10 χρόνια) ξεκίνησε η προσπάθεια εξεύρεσης χώρου όπου θα φιλοξενηθούν τα έργα του Κωνσταντίνου Ξενάκη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Πηνελόπη Μάλαμα, που τόνισε ότι η υπηρεσία της επικροτεί και στηρίζει τις διοργανώσεις που προβάλλουν τον πολιτισμό, ο κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος Σωματείου «Σερραίων Πολιτεία», που αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες δημιουργίας Πολιτιστικού Πάρκου στις Σέρρες, απεύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του Σωματείου μέσω εγγραφών του σε αυτό για την «δυνάμωση της φωνής του», ενώ εξήρε την προσωπικότητα του Κωνταντίνου Ξενάκη και την αίγλη που δίνει το όνομα του καλλιτέχνη στις ενέργειες του σωματείου για την ανάδειξη του πολιτισμού στις Σέρρες.

Η παρουσία του Κωνσταντίνου Ξενάκη στις Σέρρες σηματοδοτεί παράλληλα το όραμα για τη δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στο Στρατόπεδο Παπαλουκά και την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου χώρου πολιτισμού που είναι η Πινακοθήκη και το Μουσείο Κωνσταντίνου Ξενάκη.

Το Μουσείο θα φιλοξενεί τη συλλογή έργων που ο καλλιτέχνης δωρίζει στην πόλη μας και που σε συνδυασμό με τις άλλες μονάδες θα καταστήσει τις Σέρρες σημαντικό υπερτοπικό πόλο πολιτισμού.

Ήδη ο δήμος Σερρών χρηματοδοτεί τα πρώτα έργα στο κτήριο, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί ο φάκελος για ένταξη του συνόλου του έργου στο INTERREG.

Το κύριο  επιχείρημα για την ανάγκη συγκέντρωσης βασικών πολιτιστικών μονάδων σε ένα χώρο, είναι ότι με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη δυναμική

Τα επιχειρήματα για την δημιουργία πολιτιστικού πάρκου είναι:

  • -Η Θεματική αναφορά και αξιοποίηση  των στρατοπέδων, με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνεκτικές και βιώσιμες σχέσεις μεταξύ των επί μέρους λειτουργιών.
  • -Η δημιουργία ενός εξωστρεφούς πόλου έλξης επισκεπτών, αφού το πάρκο θα έχει, ως σύνολο, πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον.
  • -Η  δημιουργία ένας χώρου αποθησαύρισης και δημόσιας έκθεσης πολιτιστικών αγαθών που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή των Σερρών.
  • -Η ύπαρξη ενός ενιαίου χώρου δημιουργικής διεξόδου, κυρίως της νεολαίας, με πρόσβαση στη γνώση, στην καλλιτεχνική έκφραση, στην ψυχαγωγία αλλά και στην καινοτομία.
  • -Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με την ενσωμάτωση στην καθημερινή ζωή της πόλης και των κατοίκων στοιχείων πολιτισμού που συνδέονται με την διαχρονική πορεία των Σερρών.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους η τέως Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σερρών κ.Χρήστος Μέγκλας, καθώς και πολλοί φορείς πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη θα διαρκέσει μέχρι στις 31 Οκτωβρίου 2016

Παράλληλη έκθεση στ’ Αστέρια

Να σημειώσουμε ότι το απόγευμα της Τρίτης (14/6) εγκαινιάστηκε στο φουαγιέ του θεάτρου «Αστέρια» μια παράλληλη αναδρομική έκθεση αφίσας από τη διεθνή καλλιτεχνική διαδρομή του Κωνσταντίνου Ξενάκη μαζί με  έργα μικρών μαθητών, εμπνευσμένα από το έργο του Ξενάκη.

Το πρόγραμμα της έκθεσης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και της Κ.Ε.ΔΗ.Σ θα συνοδεύεται από αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις και  στόχος των διοργανωτών είναι να αποτελέσει γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος.